• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    PUKPUK
    PUKPUK --- ---
    Že se může potopit 150m vysoká vrtná plošina do 3m hlubokého sladkovodního jezera. A vlastně i celé jezero s ní.

    Stalo se tak v roce 1980 v Lake Peigneur. Vrtaři v tomto jezeře nechtěně navrtali solný důl pod jezerem a tak se stalo že se celé jezero vypustilo, Do propasti byl vtažen remorkér, dok, další vrtná plošina, parkoviště a velký kus nedalekého Jeffersonova ostrova. Důl byl samo funkční takže 50 horníků mělo o zábavu postaráno a čekal je výstup zoufale pomalým výtahem pro 5 lidí.
    A aby toho nebylo málo, do vypuštěného jezera odtokovým kanálem nateklo moře a vznikl dočasně jeden z největších vodopádů ve státě a vytlačovaný vzduch z dolu vytvořil až 150m gejzíry. Nyní je voda v jezeře slaná a je hluboké kolem 50 metrů

    Aneb jak jedno špatné zaměření 30cm vrtu způsobilo megaprůser.

    Lake Peigneur - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Lake_Peigneur
    TEKKET
    TEKKET --- ---
    AXTHEB: představuju si ty zjizvený záda v kontextu: MOIRAIN:
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ELIDOR: A kdo ho nechtěl žrát, dostal bičem. Idyla.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    Ke kurdějím, pokud je máte dostatečně dlouho, otevřou se vám staré jizvy, protože degraduje kolagen v tkáních a v jizvách je ho víc, než v nezraněné tkání.

    DISRUPTION OF HEALED SCARS IN SCURVY-THE RESULT OF A DISEQUI... : Plastic and Reconstructive Surgery
    https://journals.lww.com/plasreconsurg/citation/1976/02000/disruption_of_healed_scars_in_scurvy_the_result_of.15.aspx
    ELIDOR
    ELIDOR --- ---
    STENNY: četl jsem, že na delší plavby měli sudy s kysaným zelím ...
    EKG
    EKG --- ---
    E2E4: Zkousel jsi nekdy neco uzitecneho prosadit v jakekoliv organizaci starsi peti let?
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    GUMBA: "....a to je kolobeh zivota, poznamenal filosof. Ale lide nemeli naladu na filosofy a uslapali ho."
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    E2E4: To je snad jasný proč. Protože cenu měl pouze život šlechtice, nějaký námořnický podpalubni plebs admiralitu nezajímal.


    STENNY: Ve fyzice např. teorie éteru nebo flogistony :) Naštěstí lidé nežijí věčně, takže prostě staré teorie vždy nakonec vymřely spolu s lidmi, kteří na nich lpěli, a přicházející generace už si správnější teorie zažily v mladém, nezatíženém věku ... avšak aby pak titíž ke stáru opět do krve bojovali proti teoriím zas ještě správnějším.
    STENNY
    STENNY --- ---
    MARASAN: Stejně tak mohl říct, že to způsobuje uřknutí, vědecké by to bylo úplně stejně. Kurděje se velmi dlouho léčily podle teorie humorů, samozřejmě naprosto neúspěšně, a ta teorie o žlázách byla z humorove odvozená.
    Poukazuju na to, že přístup "přiznám si, že nic nevím, a budu problém zkoumat" nebyl většinu dějin používán nijak masově, spíš to byla výjimka. V medicíně i některých jiných oborech se prostě vymyslela nějaká teorie, často podlozena jen sebevědomím autora, a ta se prosadila, protože... Proto. A pak se stávalo, že teorie měla větší cenu, než data. Viz třeba teorie miazmatu a cholera.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    MARASAN: ono to vůbec takový divný, tenhle výzkum toho čemu dnes říkáme vitamíny byl slušný, ale ty ostatní teorie, na všechny nemoci, jejich mechanismus, byly prostě vycucany z prstu..
    E2E4
    E2E4 --- ---
    STENNY: mě na tom fascinuje hlavně jak se něco na danou dobu seriózně objeví, potvrdí, ale vedení námořnictva to sabotuje, protože .. nevím.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    STENNY: o vitaminech v dobe kurdeji nevedeli nikdo nic, takze storka o odblokovani zlaz citrusem je proste good enough.
    STENNY
    STENNY --- ---
    E2E4: To nebyla záležitost jenom kurdějí. Třeba "Edo sickness" (beri-beri, nedostatek thiaminu) koncem devatenáctého století zneschopňovala kolem třetiny japonských námořníků, protože ti často jedli jen loupanou rýži a máloco jného. Lidová medicína na to měla funkční léky, aniž by věděla proč (jenže vitamin B můžeš i z trvanlivých potravin doplnit snáz, než C - stačí neloupané zrní, fazole atd.), ale moderní Japonsko je odmítalo jako archaické pověry a divoce spekulovalo, proč jim námořníci padají jak mouchy. Nejoblíbenější teorie byla, že se všechno musí hodně dezinfikovat. No, nepomáhalo to.

    Teprve až doktor Takaki vystudoval medicínu na západě, dozvěděl se o řešení kurdějí, získal základy epidemiologie a následně doma udělal pořádný výzkum, tak se to začalo trochu zlepšovat.
    Pak vedení námořnictva řeklo, že dát námořníkům lepší jídlo by bylo moc drahé a beztak je beriberi určitě infekční choroba :D .
    Pak se Takakiho návrhy prosadily v námořnictvu a neoficiálně v armádě, ale následně se armáda zase vrátila k bílé rýži a tím i k beri-beri. Dvacet let potom, co Takaki všem řekl, co pomáhá, a dokázal to pokusně, hospitalizovali Japonci během rusko-japonské války čtvrt milionu vojáků kvůli nedostatku thiaminu. Dvacet let... a to už bylo na začátku dvacátého století!

    Však i ten doktor, který udělal první dobrý pokus ohledně léčení kurdějí, na to pak narouboval teorii, že kurděje jsou způsobené ucpanými potními žlázami a citrusy pomáhají, protože žlázy odblokují.
    Lidé mají raději dobrý příběh, než data...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    STENNY: na tomhle je mírně zajímavé, že ta znalost co na kurděje funguje se neustále objevovala a mizela. je to popsány tuším na anglický Wiki o kurdějích.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    RSZ
    RSZ --- ---
    NJAL: tak teď už jen držet palce, ať získáme celý Satirikon nebo další ztracené věci
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Tato tradiční medicína je ostatně dostupná i dnes :) Např.

    Don Q Reserva Rum: This Puerto Rican rum is infused with orange peels, creating a smooth and citrusy flavor profile. It's great on its own, in cocktails, or for cooking.


    Cruzan Orange Rum: This Virgin Islands rum is infused with natural orange flavors, making it perfect for tropical cocktails like Piña Coladas and Daiquiris.
    NJAL
    NJAL --- ---
    Tyvole oni to dokázali.

    V Pompeiích se po výbuchu sopky v r. 76 ve vile Caesarova tchána našlo 1000+ spálencýh svitků. Pár vědců bylo posedlých jejich přečtením a vypsali challenge za $700k.

    Z CT skenů se je 3 studentům pomocí AI povedlo přečíst a vyhráli.

    RESTECP jak sviňa


    https://twitter.com/Mejla/status/1755230752046719181
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    TRISSIE: K tomu pridam, že denní příděl 71ml 54.6% rumu byl na lodích jejího veličenstva vydáván až do 31.7.1970 a na Novém Zélandu až do 28.2.1990.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    STENNY: a já k tomu přidám, že tu citrusovou šťávu na těch lodích kapitáni dost často námořníkům míchali do denní dávky rumu, aby si zajistili, že to fakt vypijou :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam