• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MEJLA77: O kurwa...
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    MEJLA77: prvně jsem to četl tady, pak se mi to nepodařilo dohledat a teď při zavírání záložek jsem to objevil...

    Lidé stárnou skokově, zjistila studie. Přelomy přicházejí po čtyřicítce a šedesátce — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/lide-starnou-skokove-zjistila-studie-prelomy-prichazeji-po-ctyricitce-a-sedesatce-352128
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    prý stárneme skokově a ne plynule...
    Stárnutí přichází ve dvou vlnách. Vědci zjistili, které roky života to jsou - Deník.cz
    https://www.denik.cz/veda/starnuti-prichazi-ve-dvou-vlnach-studie-vek.html
    MONIOUS
    MONIOUS --- ---
    SALVATOR: coze??? ono to neni tak pul roku, nebo tak nejak? ten cas nejak strasne leti..
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Ha, nějak mi to uteklo, ale před měsícem bylo tříletý výročí založení Centrály. Tak díky všem a jen tak dál.
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    LORD_DE_SEIS: frajer jak hovado!
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    Artur Fischer, a German inventor, is known for inventing the plastic dowel, also known as the "Fischer dowel", in 1958. This small invention revolutionized the construction industry by providing a simple and effective solution for attaching objects to walls made of concrete, brick or other solid materials.

    The Fischer dowel consists of a small plastic cylinder with wings on the outside that expand when inserted into a drilled hole in the wall. This creates a firm and secure anchor for screws, nails or any other type of fastening.

    This innovation has changed the home improvement and construction industry forever by making it much easier and safer to attach objects to walls. Fischer also has numerous other inventions and patents that underline his role as one of the most important German inventors of the 20th century.

    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    Takže je to zakrývání oka proti intenzívnímu záblesku asi něco jako "paobraz" - https://cs.wikipedia.org/wiki/Paobraz - dočasné "vypálení" nějakého obrazu na sítnici, paobrazy vznikají strnulým pozorováním, které trvá delší dobu, ale IMO by se pod to schovalo i to, co se člověku děje, když si třeba omylem blýskne fotografickým bleskem do oka (klidně i za bílého dne) a tenhle "přepal" sítnice pak vysílá do oka i přestože původní "signál" už tam není... a on asi kdejaký výbuch může být poměrně velmi jasný, pokud je třeba blíže, ještě mě napadá, že i letadla mívají různé reflektory, které by asi dokázaly "oslepit" protivníka - ale to je jen moje hypotéza, předpokládám, že mě nějaký znalec historie leteckých soubojů buď umlátí protiargumenty nebo upřesní :)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Soška Věstonické venuše není vyrobená z kostí mamuta, ale z úlomků hornin a drobných fosilií. Metodou mikroCT to zjistili vědci z Moravského zemského muzea (MZM). V nejstarší keramické sošce na světě nalezli také rozsáhlé pukliny, které zvyšují riziko jejího prasknutí.
    Věstonickou venuši nalezli v roce 1925 dělník Josef Seidl a technický vedoucí archeologických výzkumů Emanuel Dania. Samotný Absolon, který bývá označovaný za objevitele slavné sošky, byl v tu dobu ve Francii. Jedenáct a půl centimetru velká hnědá soška ležela ve zbytcích pravěkého ohniště společně s kamennými nástroji a zvířecími kostmi. Byla rozlomena na dva kusy ležící kousek od sebe – její objevitelé tak zpočátku ani netušili, že patří k sobě. Teprve po očištění od hlíny se ukázalo, že se dívají na ženskou postavu z doby před asi 25 tisíci až 29 tisíci lety.
    „Překvapivé je zjištění, že celá Venuše byla vyrobena z jednoho kusu keramického těsta,“ informovali nyní vědci. Podle nich to vyžadovalo velkou zručnost a výtvarné cítění. „Ta soška, když ji máte v ruce nebo když se na ni díváte, tak kromě odlomené nohy, která se naštěstí našla, působí velice kompaktním dojmem,“ řekl České televizi archeolog Petr Neruda z MZM. Výsledky výzkumu vyšly v odborném časopise Journal of Archaeological Science.

    Nový objev jen zdůrazňuje vzácnost pravěké sošky, která je zřejmě třetím nejstarším zpodobněním lidské postavy na světě. Je také nejstarším známým použitím pálené hlíny; stojí tedy i na samotném počátku keramiky.

    Věstonická venuše není z mamutoviny. Nový výzkum vyvrátil letitý omyl — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/vestonicka-venuse-neni-z-mamutoviny-novy-vyzkum-vyvratil-letity-omyl-352221
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    VYHULENY_UFO: Dejvické divadlo mu před lety věnovalo celou divadelní hru.
    GLADILAF
    GLADILAF --- ---
    RAINBOF: Kdyz uz tak tycinky, cipky slouzi k rozlisovani barev... ale ta zornice tam hraje roli, jak je ve tme roztazena, tak ten svetelny "naraz" na sitnici je obrovsky a proto je efekt vyraznejsi nez za svetla
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    SALVATOR: protoze to zvykani neni o zornici ale s ocnimi cipky.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAPINA: no a nejvíc se to řešilo v souvislosti s jaderným bombardováním, kdy opravdu ten záblesk má grády, jde se na to připravit (pokud teda jeden pilotuje to letadlo, co to letí shodit) a fakt by jeden chtěl mít možnost zmizet někam hodně daleko a hodně rychle :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    RAINBOF: pikantni je,ze theremin byl genius, ktery dokazal sestrojit jedno z nejlepsich odposlouchavacich zarizeni, dnes znamy pod jmenem "the thing"

    The Thing (listening device) - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/The_Thing_(listening_device)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TRISSIE: Jo tak takhle jo. To akorát že nemá co dělat s přizpůsobováním oka světlu nebo tmě, ale s tím, že při dočasném oslepení zábleskem si prostě necháš vyřadit jen jedno oko místo obou :o)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: koukám, že jsem to přepisovala tak dlouho, až jsem v angličtině nechala tu část, kterou bych i přeložit uměla, a smazala tu, kde bych překladem ze sebe dělala blbce :-)

    Flash blindness is caused by bleaching (oversaturation) of the retinal pigment.[2] As the pigment returns to normal, so too does sight. In daylight the eye's pupil constricts, thus reducing the amount of light entering after a flash. At night, the dark-adapted pupil is wide open, so flash blindness has a greater effect and lasts longer.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    šla jsem po původních zdrojích... a fakt se to používalo. V extrémních podmínkách v bojových situacích jako obrana proti flash blindness, k čemuž dojde, když (nebudu ze sebe dělat blbce překladem, bo terminologii v češtině neznám) "when the eye perceives bright light one of four reactions may take place. These are, in order of increasing brightness: dazzle, after image formation, flash blindness, and irreversible damage. [...] Flash blindness occurs when an extremely bright flash is discharged, usually at night, and again vision is temporarily lost"

    Ve dne se u (dočasné) zábleskové slepoty vrací plné vidění cca do 2 minut, v noci ale trvá i víc než 10 minut, než se sítnice stabilizuje. Takže se opravdu používaly helmy s jednostrannou klapkou, protože furt lepší s jedním okem bombardovat (ne střílet, musí jít o solidní šlehu) a pak se odplížit s druhým, když na to první deset minut prostě není vidět vůbec, než sice nejdřív vidět oběma, ale pak ani jedním.

    Flightgear On-Line, the website for the collector of military flightgear
    http://www.flightgear.dk/flash.htm
    Flash blindness - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Flash_blindness
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    ATOMIKS: konečně je v tom jasno!
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Já bych si teda dovolil připomenout tady ten post od TAPINY.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    SCHWAB: že prý naopak, z osvěceného venku do tmavé kabiny
    Piloti letadel používali pásku přes oko, aby si zachovali noční vidění, když byl příliš velký rozdíl v intenzitě světla uvnitř a vně jejich letadla, například když létali v noci nad jasně osvětlenými městy. Jedním okem mohli pozorovat dění venku, a když bylo třeba, sundali pásku ze zakrytého oka a byli schopni pohodlně přečíst neosvětlené mapy a přístroje uvnitř kokpitu.
    https://armadnizpravodaj.cz/historie/piratska-paska-pres-oko-pomaha-ve-tme/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam