• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.

Zajímavé, až interesantní kanály na YT:

Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott
    ČRo Planetárium

Matematika
    Numberphile

Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols

Chemie
    Periodic Videos
    NileRed

Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time

Příroda
    Nature Bites

Lingvistika
    NativLang
    Langfocus

Teorie hudby
    Adam Neely

Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time

Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller

Film
    Film Courage

Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat

Jídlo/Debunking
    How To Cook That

Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    KOMPAS
    KOMPAS --- ---
    87HIGHFLYER: Moje oblíbené vysvětlující video s 3D animací vnitřností kalkulačky Curta je
    The Curta Calculator: A Mechanical Marvel Explained | Part 1
    https://www.youtube.com/watch?v=vCjJ5GeuQD8

a navazující druhá část
    The Curta Calculator: Subtraction, Multiplication, and More | Part 2
    https://www.youtube.com/watch?v=X6v7jWOjcqE
    KRYSTOFK
    KRYSTOFK --- ---
    87HIGHFLYER: diky moc, cca pred tydnem jsem prestal obsesivne sledovat ebay a Curta classifieds :)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Curta - mechanicka kalkulacka. Totalne cool vec, dneska se da sehnat za 30k

The Curta Calculator (full documentary) Review / How To
    https://www.youtube.com/watch?v=qyrY6uss-04
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    Dvakrát málem vyhubil lidstvo, přesto byl Thomas Midgley uznávaným vědcem - Médium.cz
    https://medium.seznam.cz/clanek/michal-strych-dvakrat-malem-vyhubil-lidstvo-presto-byl-thomas-midgley-uznavanym-vedcem-204973
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAKROUSEK: ovšem nevnímají jako něco roztomilého naše lodě:
    Kosatky útočící na lodě
    https://www.yachting.com/cs-cz/blog/killer-whales-attacking-boats-understanding-the-phenomenon-and-how-to-respond
    Biologové prostudovali útoky kosatek na lodi. Může za ně „gang mladistvých“ s těly zjizvenými od lodních šroubů — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/biologove-prostudovali-utoky-kosatek-na-lodi-muze-za-ne-gang-mladistvych-s-tely-zjizvenymi-od-lodnic-43740
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    AKAMAFERA: Bude to asi kombinace obého.
    AKAMAFERA
    AKAMAFERA --- ---
    ERVIN: Já zas slyšela, že vizuální inspiraci nabrali u Zdenála. Legendy za barem v Rock Café.
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    Ondřej Ládek (Xindl X) jeden čas působil na jablonecku. Zde se potkal s chalpíkem, kterej si říká Kissák, ten se následně stal real-life předlohou Ozáka ze seriálu Comeback, jehož námět a pár scénářů Ládek psal. Shodou okolností jsem se s Kissákem jeden čas taky potkával, Ládek ho vypodobnil vcelku věrně.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Pry se s lidmi kosatky kamaradi, protoze nas vnimaji jako neco roztomileho, jako my vnimame kotatka. Takze kdyz lide zachrani kosatku z plaze, je to pro ne, jako kdyby nas na kraji silnice nasla parta stenatek a kotatek a odnesla nas domu.
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    Z_RYBY_KOST: v listopadu uz je opadano. Mozna listdopad?
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    XCHAOS: Tak nedržkuj :⁠-⁠P
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SALVATOR: nelze polemizovat se smažnikem a pražnikem! Ještě by ale mohli mít vyprážen a vypráženec :-)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    XCHAOS: Tak hledej a dolož ¯⁠\⁠_⁠(⁠ツ⁠)⁠_⁠/⁠¯
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    SALVATOR: Smaznik a praznik jsou skvele nazvy. Posledni dobou tedy spis vedrovnik a chcipalnik.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MONIOUS: seems legit. dvě obskurní nářečí si určitě zcela přirozeně a autenticky vytvoří dvě nezávislé místní řady názvů měsíců, když všichni Slované všude kolem tomu říkaj víceméně stejně (shodnou se na cca 8 měsících z 12ti... jenom na na tom, jestli jsou podle Juliánského nebo Gregoriánského kalendáře :-)
    MONIOUS
    MONIOUS --- ---
    SALVATOR: smažnik, pražnik! to je bozi :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SALVATOR: tak překladatelé mají za úkol překládat a samozřejmě, datum musí přeložit přesně. Já se na to koukám ne jako překladatel, ale někdo, kdo si třeba představuje, jak mohla slovanská kultura vypadat předtím, než přišla do styku s kulturou římské říše - třeba jejím kalendářem :-)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    XCHAOS: Však mezi sebou nemáme hovězí. Já jen tvrdím, že dřívější obecnější označení období ze současnejch názvů měsíců nepřestane dělat falešný přátele :⁠-⁠)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    CROSS: Ono to možná tak anekdotický nebude. Například Kazachstán se od roku 2017 odklání od azbuky ve latinky.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ARGANNAH: to urcite, ale i kdyby teda rusko spolklo to co melo za sovetskyho svazu vcetne nas a polaku, tak je to porad v globalnim meritku kolik? 100 milionu lidi? A teda co si budem, az na posledni dobou mozna Polaci to nejsou (nejsme) zadny top globalni hraci
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CROSS: Kazaši se velmi usilovně snažili komunikovat anglicky už v roce 2018, dnes asi ještě víc. Zato jsou jediné, kteří celkem rozumněli mojí paruštině ... a já zase té jejich :-) Sovětská ruština totiž nebyla tak docela ruština etnických rusů... stejně tak mi je angličtina srozumitelnější když s ní mluví kdokoliv kromě Britů a těsně za nimi Američanů...
    CROSS
    CROSS --- ---
    87HIGHFLYER: k tomu mám jen anekdotický postřehy, ale přišlo mi, že už před dvaceti lety se poměrně hodně orientovali na ty opravdový :-] bratrance z Turecka víc než na ty "vožralej strejda přijel na návštěvu a už tu zůstal" z Ruska. Moje hrozně omezený pozorování z Kazachstánu a Uzbekistánu bylo, že si procházej nějakým národním obrozením, kdy by na sovětskou / ruskou epizodu nejradši zapomněli, ostatně v jejich dějinách je to stejně opravdu jen epizoda, a v souvislosti s tim berou ruštinu jako "nice to have", když už se to ve škole naučili, ale že by v tom viděli nějakou perspektivu do budoucna, to asi ne.

Přece jenom ta ruština a rusifikace maj hodně společnýho, a zatímco Afričanům otevírá koloniální francouzština dveře do Evropy, koloniální ruština otevírá dveře jenom někam, kam dneska nikdo nechce. (Od začátku války už ani ti pověstní Tádžici, co postavili moskevský mrakodrapy.)

(A omlouvám se za off topic, protože tohle nejsou fakta, jen moje dojmy.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam