• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SALVATOR: Ona -ava (všechny Vltavy, Sázavy) je prý zkomolená -aqua, takže pokud keltština, tak už romanizovaná.Na druhou stranu: jsou tu Mže a Temže!
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    HAR4NT: Noo... v jaký keltštině? Jestli myslíš goidelský jazyky, jako sou irská a skotská galština nebo manx, tak nevim. Pokud ovšem myslíš britonský jazyky, čili velštinu, kornštinu a bretonštinu, tak taky nevim.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    SALVATOR: a nazvy rek v Keltstine maji jednotne zensky rod?
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    XCHAOS: Tady nejsou offtopicy.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SALVATOR: všude, kde je slabikotvorné kl, kr, možná i k kv, bych hledal protokeltštinu. On vlastně každý jazyk má pro spoustu věcí synonyma, s tím, že přes ta synonyma je tam překryv se sousedními jazyky, kdy třeba i ve stejné jazykové skupině vedle převládá jiné synonym jako nejčastější. Tu Jizeru/Iseru/Isar (Bavorsko - ještě blíž!) jsem věděl, ale "kámen" překvapil, protože určitě není přes germánské jazyky... navíc velšsky a gaelsky je to "kalkulus" (sic!)

Ta kráva je ale asi spíš protoindoevropská, než než čistě keltská: v litevštině karvė, a litevština je tak protoindoevropská, jak to jen v Evropě jde... naopak dnešní keltské jazyky jen neurčitě bučej, pokud jde o krávy...

#offtopic sorry :-)
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    SALVATOR: Stálo by za to začít šířit hypotézu, že slova "kráva" a "kurva" jsou ze stejného praslovanského základu. :)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    To s tou krávou mi přišlo divný, tak sem trochu pátral a divný mi to přišlo oprávněně, je to jen hypotéza. Původ je pravděpodobně z PIE *ḱorh₂-weh₂ (roh-hlava) přes protobaltoslovanský *kárˀwāˀ.

Matasović (2008) argues that it was borrowed from Celtic in prehistorical times due to the impossibility of deriving it by regular sound laws:

PIE *ḱerh₂weh₂ > Proto-Celtic *kerawā > *karawā (Joseph's rule) > Early Proto-Slavic *karwā > Common Slavic *kőrva.
    Alternatively, Matasović's Etymological Dictionary of Proto-Celtic (2009) lists the Old Church Slavonic form krava “cow” as being related to the Proto-Celtic *karwo- (“deer”), ultimately coming from Proto-Indo-European *ḱerh₂- (the first element of *ḱerh₂weh₂).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SALVATOR: ano, ale zrovna kledýf je něco jinýho, než báchamr. Ve skutečnosti teda velšsky meč :-)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    XCHAOS: Teda trvalo mi, než mi došlo, že myslíš kladivo. Jinak pozor, celá řada keltismů se k nám dostala přes germánský jazyky, jako třeba bar, slogan, pléd...

Musím ale říct, že mě dost překvapilo, kolik jich máme. Namátkou: břečka, klec, krov, mlsat, porota, sluha, těsto, lék, říše, ambasáda, daněk, kára, vazal, kámen, kráva, nebo název řeky Jizery (kterej má mimochodem stejnej původ, jako název řeky Isère ve Francii, Isarco v Itálii, Éisra a Istrà na Litvě a Usora v Bosně a Hercegovině a znamenalo to rychlá, nebo bystrá).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HUGH_BOYLAN: nějaké mísení být muselo. Po Keltech nám v češtině zbyl(o) kledýf(o) :-)
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    NANTHEI: Přikláním se spíš k tomu, že to nějakému keltskému obchodníkovi nebo poslovi "vypadlo z kapsy". V té době zdější kmeny byly s největší pravděpodobností úplně negramotné.
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    Jako to, že tu byli Kelti nějakou dobu, to se ví. Pak přišli Germáni a dokonce sem nakoukli aj Římani. Dlouho jsem dělal archeologické vykopávky, např. jsem byl i u nálezu vzácné stříbrné mince v Neředíně v Olomouci. Povětšinou se nacházela keramika jak germánská (poměrně slušná kvalita, ale ještě neznali hrnčířský kruh), tak keltská (pravděpodobně vyobchodovaná, Kelti už v mladší době římské hrnčířský kruh znali, ale sídlili dál na západ) a jejich specifická grafitová keramika byla oproti té germánské o parník kvalitnější. Sám jsem našel obří hluboký zdobený talíř, takřka celý dochovaný, tuším, že je teď někde v Olmiku slepený v muzeu. No a pak na naše území přišla tupá horda Slovanů (nas mnógo), kteří, když potřebovali misku, tak vzali jíl, trochu písku, ve vodě to uplácali, dali do toho pětkrát ránu pěstí a hodili to do ohně. A gramotných jich po příchodu Cyrila a Metoděje bylo tak 1%. Došlo samozřejmě k nějakému smíšení Germánů a Slovanů, ale od té doby v naší kotlině Slované dominují.
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    NANTHEI: Podepisuju.
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    MEANKITTY11: ne, nic jako, že se "v české kotlině psalo starším futharkem", to video neříká :)

maximum, co lze říct (resp. co tam zaznívá), je, že je MOŽNÉ, že "the Slavs were picking up runes before cyrillic", a taky tam doslova padlo, že dle jednoho nálezu nelze potvrdit nic.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    nejmíň 263 let před věrozvěsty se v české kotlině psalo starším futharkem :)
    Runes on a new find from the Czech Republic
    https://youtu.be/2rZZod-ps-o?si=h8iroWdUTASVIm1w
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Důvodem, proč Eliška Wagnerová, ta "první dáma české justice", nikdy nenosila zlaté šperky, bylo to, že všechno zlato, které si s sebou odvezla v roce 1982 jako rezervu do emigrace, prodala, aby mohla koupit infuzní roztoky pro svého v Československu umírajícího už bývalého manžela Viktora Kotrbu. Infuze už Viktora nezachránily, roky těžkého alkoholismu si vybraly svou daň, ale Eliška se už zlatem nikdy neozdobila.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Revigator (ca. 1924-1926) | Museum of Radiation and Radioactivity
    https://www.orau.org/health-physics-museum/collection/radioactive-quack-cures/jars/revigator-1924-1926.html
    The Revigator was intended to add radioactivity (radon) to drinking water. Water without redioactivity was "devoid of its life element." Water without radioactivity was like air without oxygen.
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    ROZI: Jo, Plzeň je jasná, v Irsku jsme ju kupovali v netradičních 660 ml lahvích za 4 EUR ve slevě. :)
    ROZI
    ROZI --- ---
    HUGH_BOYLAN: Staropramen je pivko, co se tu dá celkem běžně sehnaz. Pak samozřejmě Plzeň z těch známějších. Pak už jen rebrandovany Platan apod.
    (Kodaň a okolí)
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    Nemůžu spát a tak podruhé sjíždím seriál Bron | Broen a jedna z postav, kontkrétně ten mladý namyšlený novinář, tam popíjí lahváče Staropramen ve třetince. Pivní hereze ve Skandinávii.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam