• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.

Zajímavé, až interesantní kanály na YT:

Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott

Matematika
    Numberphile

Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols

Chemie
    Periodic Videos
    NileRed

Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time

Příroda
    Nature Bites

Lingvistika
    NativLang
    Langfocus

Teorie hudby
    Adam Neely

Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time

Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller

Film
    Film Courage

Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat

Jídlo/Debunking
    How To Cook That

Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Čínská média informovala o zcela výjimečném případu, kdy se podařilo úspěšně porodit děti u matky s raritním zdravotním problémem – dvěma dělohami. Podobných případů zná medicína jen hrstku.

Čínská média označují rodičku jako „paní Li“. V porodnici na severozápadě země přivedla na svět chlapce a dívku. Lékaři museli provést císařský řez, ale jinak jsou obě děti i jejich matka zcela zdravé.

Úspěšný porod provedla porodnice v Si-anu, což je hlavní město čínské provincie Šen-si. Lékaři vydali informaci až po několika dnech, aby se ujistili, že příběh bude mít „šťastný konec“. „Je nesmírně vzácné, aby byla dvojčata počata přirozenou cestou v každé dutině dělohy, a ještě vzácnější, aby byla donošena,“ uvedlo zdravotnické zařízení na svém oficiálním účtu na síti Weibo, což je čínská obdoba sítě X.

Podle tohoto vyjádření se děti narodily ženě se dvěma děložními čípky a dvěma dělohami. Jde o stav zvaný uterus didelphys – neboli dvojitá děloha. Objevuje se velmi výjimečně, u méně než jedné ženy ze dvou tisíc. A aby došlo u takové ženy k současnému oplodnění dvou vajíček, je ještě mnohem méně pravděpodobné.

Čínská žena má dvě dělohy, z každé porodila jedno z dvojčat — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/cinska-zena-ma-dve-delohy-z-kazde-porodila-jedno-z-dvojcat-353583
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    TRISSIE: Vyvozuji přinejmenším ten zajímavý fakt, že průměrná rychlost zkracování kolonoskopie za posledních 40 let byla 9(3) minut. Bude-li se i nadále vyvíjet medicína tímto tempem, bude celý povrch Země pokryt šesti stopami koňského trusu*) doba trvání kolonoskopie již za pár let nulová.

*)Tento oblíbený citát používám už dlouho, ale přesně se mi ho dohledat zatím nepodařilo, zřejmě jde o citaci prvního ředitele pařížského patentového úřadu někdy z počátku 19. století, něco ve smyslu: "Bude-li se doprava bude i nadále vyvíjet stejným tempem, bude do roku 1970 (jiná varianta: do konce století) celý povrch Země pokryt šesti stopami koňského trusu."
    Pro kontext James Watt vymyslel oddělený kondenzační výměník pro parní stroj okolo r. 1775, v té době však parní stroje byly objemné a težké, pro použití v dopravě nevhodné, používaly se pro čerpání vody v dolech a podobnou činnost. Až dlouhá desetiletí postupného zmenšování a zefektivňování (např. Corlissův vysokotlaký parní stroj) vedla k prvním rozumným lokomotivám a parníkům a prudkému rozvoji (parní) dopravy.
    STENNY
    STENNY --- ---
    E2E4: To nebyla záležitost jenom kurdějí. Třeba "Edo sickness" (beri-beri, nedostatek thiaminu) koncem devatenáctého století zneschopňovala kolem třetiny japonských námořníků, protože ti často jedli jen loupanou rýži a máloco jného. Lidová medicína na to měla funkční léky, aniž by věděla proč (jenže vitamin B můžeš i z trvanlivých potravin doplnit snáz, než C - stačí neloupané zrní, fazole atd.), ale moderní Japonsko je odmítalo jako archaické pověry a divoce spekulovalo, proč jim námořníci padají jak mouchy. Nejoblíbenější teorie byla, že se všechno musí hodně dezinfikovat. No, nepomáhalo to.

Teprve až doktor Takaki vystudoval medicínu na západě, dozvěděl se o řešení kurdějí, získal základy epidemiologie a následně doma udělal pořádný výzkum, tak se to začalo trochu zlepšovat.
    Pak vedení námořnictva řeklo, že dát námořníkům lepší jídlo by bylo moc drahé a beztak je beriberi určitě infekční choroba :D .
    Pak se Takakiho návrhy prosadily v námořnictvu a neoficiálně v armádě, ale následně se armáda zase vrátila k bílé rýži a tím i k beri-beri. Dvacet let potom, co Takaki všem řekl, co pomáhá, a dokázal to pokusně, hospitalizovali Japonci během rusko-japonské války čtvrt milionu vojáků kvůli nedostatku thiaminu. Dvacet let... a to už bylo na začátku dvacátého století!

Však i ten doktor, který udělal první dobrý pokus ohledně léčení kurdějí, na to pak narouboval teorii, že kurděje jsou způsobené ucpanými potními žlázami a citrusy pomáhají, protože žlázy odblokují.
    Lidé mají raději dobrý příběh, než data...
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Tato tradiční medicína je ostatně dostupná i dnes :) Např.

Don Q Reserva Rum: This Puerto Rican rum is infused with orange peels, creating a smooth and citrusy flavor profile. It's great on its own, in cocktails, or for cooking.

Cruzan Orange Rum: This Virgin Islands rum is infused with natural orange flavors, making it perfect for tropical cocktails like Piña Coladas and Daiquiris.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    CERNYRYBIZ:

tak určitě, někdy je alkohol lepší než drátem do oka. :)

ale takova relativizace neříká nic o pozitivním zdravotním přínosu konzumace alkoholu (tj ne např. směsi vitamínů B a alkoholu) všeobecnou populací..

ta pozitiva .. nejsou to jen babské řeči a lidová medicína (usrkávání slivovice? nějaká studie by byla?)

polemizuješ i s tím článkem? přijde ti, že validitu studií o prospěšnosti mírné konzumace alkoholu nevyvrací?
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    KAIRRA: MEJLA77: do toho nám tady na čR+ tvrdí, že prý už nějak kolem 13. prosince to začíná :)

Svatá Lucie noci upije, ale dne nepřidá? K vysvětlení pranostiky potřebujete Keplerovy zákony | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/svata-lucie-noci-upije-ale-dne-neprida-k-vysvetleni-pranostiky-potrebujete-8639493

(našel jsem to původně jako odkaz ve FB skupině Teoretické vědy + medicína, tak jsem jim tam dodal ještě upřesnění, autorku článku se mi kontaktovat nepovedlo)
    TMA
    TMA --- ---
    SH_PANDA: Ta souvislost tam bude. Lékař v ruštině je "vrač" zatímco "vrač" v srbochorvatštině je čaroděj. Zdá se, že původně ty dva koncepty (magie a medicína) nebyly odděleny, alespoň tedy u Slovanů.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    (Připadám si teď trochu podobně, jako když jsem se ve skupině Teoretické vědy + medicína - snažil zeptat, že jsem narazil na jasný hoax článek tvrdící, že ve vakcínách je grafén a ten řeže buňky, že vím, že je to kravina, aby byl ve vakcínách, ale jestli mi dokážou říct, zda grafén dokáže řezat buňky a kde se to případně využívá a taky, jestli a jak rychle tělo dokáže grafén odbourat - přišlo mi jako blbost, že by grafén mohl v těle déle existovat déle... Nikdo mi neodpověděl, všichni mi psali/nadávali, že je to hoax ať to neřeším, snad kromě jediného člověka, který mě pár linky trochu nasměroval... Po delším hledání a pročítání jsem zjistil, že grafén se skutečně v laboratorních podmínkách občas používá k řezání buněk - v lidském těle by to takto ale vůbec nefungovalo a hlavně je tedy jeho budoucnost spíše v elektronice, pravděpodobně půjde využít do ohebných displejů, oblékatelné elektroniky, možná pro výrobu baterií s velmi vysokou kapacitou, zkrátka slibný materiál, jehož aplikace se teprve vymýšlí a testují a o kterém se podle mě normálně taky moc nepíše a zrovna ve skupině věnující se vědě by mi to přišlo vhodné - má spousty zajímavých vlastností a mohlo by to zajímat více lidí, jo a tedy v biologických tkáních se poměrně rychle rozpouští, takže řezání tkání a růst jeho struktury, jak tvrdí antivaxeři je fakt totální nesmysl. Osobně nevidím problém rozebrat nějakou hloupost a říct, co je na tom ten nesmysl a jaká je skutečnost, ale nějak s tím má poměrně často problém mé okolí a nevím proč.)
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    HOWKING: a nebylo by lepší reprodukovat informace tak, aby si z nich někdo mohl reálně něco vzít? "tlusté těhule" a "zadělávají na rakovinu" jsou opravdu vědecká fakta jak stehno.

studie naznačuje, že obezita matek během těhotenství je spojena s výrazně vyšším (více než dvojnásobným oproti těhotným s normální váhou nebo podváhou) rizikem vzniku kolorektálního karcinomu v dospělosti jejich potomků. v té studii ovšem taky zjistili, že riziko onemocnění v dospělosti je vyšší i u lidí, kteří měli vysokou porodní váhu. zkoumaný vzorek byl víc než 18 tisíc potomků matek, které byly těhotné v letech 1959 -1966 v Oaklandu, Kalifornie.
    link na zprávu vydanou přímo institucí, která výzkum vedla: https://www.uth.edu/news/story.htm?id=a1862e30-9476-470b-9f0a-3c2876020c9d

#fakt #medicína #obezita #rakovina
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    Santorio Santorio

člověk, který mj. exaktně zvážil hovna :D Zkrátka italská renesance...

Vytvořil nový obor nazvaný iatrofyzika, který spojoval Galénovo učení s postupy moderní exaktní vědy.

Od roku 1611 vyučoval medicínu na Padovské univerzitě, roku 1614 publikoval svoji stěžejní práci Ars de statica medicina. Navázal v ní na starověkou teorii o tělesných tekutinách ovlivňujících lidské zdraví a snažil se co nejpřesněji měřit jejich vzájemný poměr. Zdokonalil Galileův teploměr, který opatřil stupnicí, vynalezl chirurgický nástroj trokar, koupací postel a pulsilogium jako nástroj k měření tepové frekvence. Pro sledování procesů metabolismu sestrojil „vážicí židli“: díky ní zjistil, že množství potravy, kterou za den snědl, výrazně převyšuje váhu výkalů i jeho přibývání hmotnosti dohromady, což vysvětloval tím, že tělo se přebytečných látek zbavuje „nepostřehnutelným vydechováním“. Byl tak průkopníkem experimentu a přesného měření jako lékařských metod.

#historie #lékařství #vynálezy #renesance

//Renesance jako kulturní epocha vznikla v italském městském státu Florencii a rozšířila se po celé Evropě jako spojnice s antickou kulturou, kterou se snažila znovuoživit a čerpat z ní. Hlavním předmětem zájmu se stalo starověké Řecko.

Santorio Santorio – Wikipedie
    https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Santorio_Santorio
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam