• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    PES
    PES --- ---
    JARDABEREZA: Tohle umí česká (moravská) firma BD Sensor , dodává tlakové snímače i do vesmírného průmyslu (dokonce jim SpaceX vyneslo na orbitu postupně dvě cube-sat družice). Dohledají ke každému senzoru celou dráhu od toho profilu třeba nerez oceli, ze kterého laser nařezal membránu, přes automatické oměření pro kalibraci odchylek robotickou rukou, napaření senzorové vrstvy a změření kalibračních odchylek, vypálení korekce laserem a dál postupu (až někdy tady se toho poprvé dotkne lidská ruka v rukacici v ultra čistém prostoru) a pak to jde skrze výrobní linku, kde se každá operace eviduje, u některých se snímá i snímek, každá operace má v jejich systému (mimochodem SAP - asi jeden z mála úspěšně a hlavně dobře funkčně implementovaných co jsem kdy kde viděl - také je to stálo ranec), ke každé operaci se eviduje kdo/kdy/kde to provedl, materiál k tomu vyskladňuje zásobníkový systém (včetně optické navigace a tuším že už i kamerové kontroly, zda ten člověk vzal správný komponent ze spravné přihrádky a dal si ho do správné mističky pro transport k pracovnímu místu montáže) a tak to jde celým procesem až po prodej k zákazníkovi.
    Dohledatelné zpětně naprosto cokoliv včetně odhalování pokud by byla ohrožena šarže či celá série (pokud to má společného jmenovatele buď konkrétní osobu na lince anebo nějakou vadnou šarži vstupních materiálů).
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    V tomhle ohledu mi přijde fajn regulace státu. Např. 'firma "ABC" ojebává bezpečnost svého výrobku a díky tomu má ceny kterým neumíme konkurovat. Musíme to ojebávat taky, jinak končíme.'

Takže se nastaví nějaký jednotný bezpečnostní limit pro všechny, pod který se nesmí jít.

Jinak četl jsem článek o českých senzorech záření, co používá NASA, a přišlo mi zajímavé, jaké dostali tipy na kvalitu výroby. Např. podle sériového čísla na senzoru ve vesmíru jsou schopní dohledat šarži použitého lepidla při výrobě.

Třeba někdy u kritických kodů budou metadata o jakou verzi AI šlo, seed a různé parametry. :-D
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DARK_ONE: já myslím že není tak velký problem v metodologii jak to dělat správně, to tak nějak víme, akorát tlak reality (hlavně rychle/levně) je silný..
    DARK_ONE
    DARK_ONE --- ---
    Oslím můstkem
    Feynman ve svem disentnim stanovisku k Rogers commision report pise to same - ze ten realny duvod byla kultura v NASA

Pokusy o odpověď na otázku 'co s tím' jsou zajímavé čtení. Třeba Engineering a Safer World: Systems thinking applied to safety mi přišlo celkem dobrý.

Jestli má někdo doporučení na blogy/knížky/papery na téma safety/UX a zpětný vazby na vývojáře v kontextu toolingu, rád si to přečtu.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JANFROG: Aha. Takže ve skutečnosti se na to koukáme velmi podobně.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    AXTHEB: OK, zkusim to :-) To co pises je samozrejme pravda (byt se muzeme bavit o tom, jak moc veci jako lint a testy skaluji). Kde se neshodujeme ze tenhle problem lze smest ze stolu s tim, ze "vyvojar je blbec". Proc jsem se snazil vysvetlit tady (ne prilis obratne) a SATAI tady:

Pokud bych mel pouzit nejakou analogii - pred nejakym casem mela Toyoya nejaky problem v ridici jednotce a nekdy se stalo, ze auto zacalo nekontrovane akcelerovat. Par lidi se zabilo (*). Nakonec se ukazalo, ze problem byl v tom, ze jeden vyvojar posadil stack na horni adresy a data na dolni misto obracene. Samozrejme, "vyvojar je blbec" - vsichni vime, ze tenhle memory layout je BIG FAT NO. Ale snad se shodneme, ze smest so ze stolu s tim, ze "vyvojar je blbec" a pokracovat business as usual asi uplne nejde. Ze tam asi hralo roli vic faktoru a jeden z nich je kultura.

Feynman ve svem disentnim stanovisku k Rogers commision report pise to same - ze ten realny duvod byla kultura v NASA a vedeni shuttle programu, to ze nekdo nevymenil o-krouzek kdyz mel a nezkontroloval mikrotrhliny v lopatce pumpy byl (tragicky) dusledek a nikoli duvod.

Nevim, jestli je to ted jasnejsi. Ale lip to asi nedokazu :-)

(*) tenhle pribeh jsem slysel, neoveroval jsem ze to je pravda, nicmene pro ucely analogie je to jedno.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    KERRAY: “ kdybych si dnes měl vybrat, jestli se v porozumění textu a záměru spolehnu na Opus (4.5+) nebo na náhodně vybraného člověka, je ta volba úplně jasná...”

OK ze jsou firmy co maj takovouhle hiring strategii me nenapadlo
    SADY
    SADY --- ---
    KOLCON: myslim ze elon ma vlastni diskuzi a tak by to melo zustal... ani xAI, ani Grokipedie nestoji za relevantni zminku (nepocitam obrazky), CLI se vysmejem az vyleze
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    A nejpozději v dubnu se čeká Grok CLI coder od Elona, který má být podle jeho slov "lepší než Claude"...
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Jinak jak jste zmiňovali IBM, hledal jsem ze zvědavosti pracovní nabídky pro COBOL developery a tady v Evropě si každý druhý developer vydělá teda víc v mnoha běžných jazycích :-D Jenom jedna byla v rozsahu 120-150$/h a ten zbytek průměr 50-80$/€/h
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    NAVARA: Kamarád v Adobe teď dělal dokumentaci AI first aby 3rd party vyvojarum fungovalo MCP co nejlíp.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    QWWERTY: máš pravdu, chytil jsem se do vlastní pasti - každý je složitý nějak jinak :)
    Nicméně pro spoustu lidí je komunikovat s jinýma přirozený, jednoduchý a umí to i bez XX let zkušeností. Zároveň už dneska všechny korpo texty generuju AIčkem a jde mu to o hodně líp jak mě, zapojí tam všechny ty korporátní a amerikánské fráze a nepůsobím jako trotl z východu, co namísto 2 odstavců textu napíše dvě věty s konkrétním sdělením. A rozhodně by AI neztrácelo nervy, když musí něco někomu vysvětlovat už podesátý ....
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    JANFROG: nemyslim nic zazracneho, co by jsi vyuzil na svem levelu :)
    myslel jsem tim zakladni tooling ala staticka/dynamicka analyza ala GHAS, SonarQube, Veracode, etc...
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JANFROG: Můžeš mi nějak popsat, jak k tomu přistupuješ? Protože moje chápání commitu (toho co dojde do mainu) je kompletní kus práce, tj. změna kódu + příslušné testy, prohnané formátovačem a lintrem a s procházejícími testy.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    QWWERTY:
    correctness verification tooling
    Mas neco konkretne na mysli? Jen profesionalni zvedavost...
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    AXTHEB: No tady se asi uplne neshodneme.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    CERMI_FOX: komunikace s lidma je imho rozhodne slozitejsi jak programovani
    u programovani mas kod a dokumentaci, mas syntax, mas correctness verification tooling, mas spoustu zpusobu jak sam lokalne overit, jestli je reseni aspon castecne funkcni
    narozdil od toho je komunikace a synchronizace lidi v korporatu nedeterministicky freestyle zlamane anglictiny, prekonavani nedefinovane vnitrofiremni politiky, historickych antipatii a v horsich pripadech aktivniho hazeni klacku pod nohy
    a pridej k tomu faktory, jako napr. ze v komunikaci vuci realnym lidem nebude fungovat agenti pristup "iteruj dokud se vysledek nezkompiluje", protoze lidi s tebou nebudou mit trpelivost, nez se ti povede vykorelovat spravne reseni
    SATAI
    SATAI --- ---
    AXTHEB: tak pokud je to krok v cestě PR, který končí OKish stavem, zas mne úplně neurazí, že CI ten špatný commit nechytí...
    SATAI
    SATAI --- ---
    JANFROG:

Nejen tooling, ale celý kontext.

Loni jsme byli půjčení "indickému teamu, co píše indický software" a příště to má následky i na skupinu lidí, co se jinak snaží odevzdat něco lepšího.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam