• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORDuolingo
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TUILE: Já mám larisu doma teď…
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Ježiš, já nezapomenu, jak jsme přijeli na nějakej lyžák a spolužačka se kácela, když viděla, že místo teplé přikrývky máme jen takový ten prošívaný lesklý nesmysl, co býval v devadesátkách prakticky na každém ubytku. "Co je, to je klasika," říkám a ona mě odpálkuje "to teda ne, to je larisa!"
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    TUILE: Jooo, larisu si pamatuju :)
    TUILE
    TUILE --- ---
    NELLAS: nejspecifictejsi oznaceni je duchna.
    to je jasny, co za perinu to ke :)
    ale jinak mezi tim - perina, deka, prikryvka -rozdil nevidim. a oznaceni perina pouziju klidne na duty vlakno.
    jako deti sme doma meli jeste larisu, coz oznacovalo tenkou deku. ( https://kalhotkomat.b-cdn.net/i/2020/10/1676089c1db24e79a0d93fdd3fe4c149.webp )
    to se ted nahradilo prehozama a pledama, ale larisa byla tezsi a teplejsi.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    QUANTI: Já to vždycky chápala jako peřinu, když to ve školce zmiňovali, ale ať mi to klidně někdo znovu vysvětlí :D
    Ono upřímně, v češtině taky někdy někdo řekne deka a někdy někdo peřina. A jsou lidi, co ze svého jazyka rádi dělají záhadu, kterou není :")
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    NELLAS: Já věděla, že si s tím naběhnu ;) já mám v běžné zásobě spíš různé kaleráby, hydiny a rasce, na které i velká část vrstevníků hledí jak zjara. I vankúš tam byl, ale na deku (nebo deku; Slováci by ti předpokládám vysvětlili, že ani deka, ani přikrývka, ani peřina není přesné synonymum, aspoň mně to tak říkali) se holt nějak nedostalo ;)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    U nás 350, to vypadá přežitelně.
    TUILE
    TUILE --- ---
    KASUMI: u nas 3,2 (a nejsem to ja, ja sem na krasnem poslednim miste s osmdesati :)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Tvl prvni uz ma 2k🤦‍♀️
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    NELLAS: Pardon. Fakt sa s tým snažím bojovať. :D
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SHARKIE: Hej, nedá sa to počúvať ani čítať :D
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    SHARKIE: Mně to i vadí, když to Slováci dělají :D ale chápu, že neustále překládat to otráví...
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    QUANTI: Jo, tie slová, čo bežne "nepoznáte", človek preloží pár krát a keď furt nič, tak ich začne hovoriť rovno v češtine. A tak pomaly vzniká ta hnusná "babišovina". A strašne blbo sa od nej zase odvyká. :D
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    NELLAS: Moje spoluzacka z vejsky se mnou byla jednou na dovolene na slovensku se slovenskou partou. Nerozumela vetsinu casu, bylo to dost narocny 🤷‍♀️
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    APRILMOUSE: Ja polstine taky nerozumim 🤷‍♀️
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    QUANTI: Odkdy není deka v každodenní slovní zásobě? :D
    (A co třeba plafón, když už jsme OT?)
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    Jsem si teda tematicky jeste vzpomnela, jak mi moji drazi pubertalni synove na dovolený u Baltu řekli, že si nejsou jisty, jestli je tragictejsi moje angličtina, nebo moje snaha domluvit se s tema Polakama česky 😂
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    NELLAS: Ani nemyslím nářečí, ale zkrátka věci, co nejsou úplně v každodenní slovní zásobě, myslím, že tak před deseti lety mě mírně zaskočil paplón :)) a tak.
    VIDA
    VIDA --- ---
    NELLAS: Kolegové z východu mi v rámci vzdělávání a lepšího porozumění mezi národy doporučili seriál Kavej :) https://youtube.com/@serial_kavej?feature=shared
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    QUANTI: Upřímně, nářečí tě kousne do zadku i v češtině :D
    Jen jako perličku, na vysoké přednášel jeden Slovák svůj referát v takové východoslovenštině, že jsem i já měla problémy rozumět. O přestávkách mluvil normálně, takže moje teorie byla, že se vysral na přípravu... no, ale vyučující neposlouchal/a (teď už nevím, kdo to byl), takže mu to prošlo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam