• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PREVITAntikomunisticky klub - Antikomunisticky a antitotalitni klub

Tento klub slouží k boji proti komunismu (a zejména bolševické totalitě) mírovými prostředky. Je třeba stále připomínat fakta těm, co zapomněli a předávat zkušenosti těm, co v tom svinstvu nežili.

Hodní a nevinní komunisté aneb jak se nám pod nimi žilo

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    SHEALA --- --- 22:25:13 7.12.2011 ---
    me ten socik prisel jako takovej ustav socialni pece. Proste, klienti sou lehce nakrmeny, lehce pripocurany, a ven se vylezt neodvazi, protoze by je vrchnost servala, a ignorujou ty, co sou zavreny v klecovejch luzkach.
    rozbalit záhlaví
    CICO
    CICO --- ---
    OJIRIO: velký plusíček za ten Baníček...) i když, letos to vypadá hodně blbě... Baník forever!!!
    OJIRIO
    OJIRIO --- ---
    Jebat na narody, dulezitejsi je jestli fandis Baniku nebo ne, pyco!
    PEGGYK
    PEGGYK --- ---
    FIN: No - děcka ve školách by zájem měla. Když maj kliku na kantory/ředitele, kteří zorganizujou nějakou besedu nebo objednají výstavu (před třema lety Osudové osmičky, letos vystartovala Někomu život - někomu smrt), případně mají děti dobrýho dějepisáře, kterej řekne víc, než je v knížkách a podá to poutavě, tak tyhle informace hltají. Zájem jaksi není shora - alespoň mně to tak připadá.

TIGRE: No tak můj vztah k té knize je poněkud - rozporuplný. Jako literární dílo velmi dobré, ale její dopad na představy lidí o tom, co byla I. světová válka, je příšerný. Nejen že kniha vyvolala ve většině čtenářů dojem, že Češi válku "prošvejkovali", ale navíc rakouská armáda je vykreslena jako spolek poměrně neškodných idiotů a amatérů a boje jsou popsány jako sled veselých historek, což je všechno jiné než pravda.

Dále - národ se sice skládá z jednotlivců, z nichž každý je neopakovatelný originál, ale příslušníky jednoho národa spojují staletí společné historie - tedy události, které tyto jednotlivce určitým způsobem shodně ovlivňují. Dále společný jazyk, kultura atd. - takže každý národ má určité charakteristické rysy - nebo jinak - jeho jednotlivci jsou si v mnoha věcech podobní. Zatímco jednotlivci jiného národa byli ovlivňování jinak, mají odlišné historické zkušenosti atd., proto oplývají odlišnými vlastnostmi a jako národ pak půdobí taky jinak.

"češi jsou národem asi tak jako katalánci, piemonťané nebo burgundi" - to jako myslíš jak???

V každém případě je naprosto nepravdivé tvrzení, že Češi jsou národem konfidentů. Chtělo by to poněkud více se zajímat o historii, o fakta, a ne o skutečnost sprostě překrucující výroky.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    HAROLD: uplne to pripomnelo ruzne ty "kamarady sociology", kterymi se zde uz ohanel kdekdo :-)
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    NICOLE: to nepopírám. Jen nesouhlasím s tím, že jde o nějakou "národní povahu".

Celá tahle debata totiž začala tím, že by češi nebyli tak připosraní, pokud by jim v ´38 Beneš nezakázal bojovat. Což si myslím že je blbost.
    NICOLE
    NICOLE --- ---
    KEMAL: To s tím nesouvisí. Imho je evidentní, že člověk je nějak formován společností, takže logicky lidi, kteří sdílejí nějakou politicko-historickou situaci, jazyk, kulturu na tom jazyce postavenou atd. mají něco společného. Něco, co je odlišuje od společenství jiných jazyků a historie. To nemůžeš popřít. A s nějakou pokrevní národností to nemá co do činění.
    WANAH
    WANAH --- ---
    FIN: :D jeden mínusek, co budeš předvádět až dostaneš třeba tři, si raději ani nepředstavovat.
    A skutečně si hřebík na hlavičku neuhodil, už proklatě dlouho ne...
    FIN
    FIN --- ---
    á, minusková skvadra vyšiluje. to jsem zas jednou uhodil hřebíček na hlavičku.
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    "Poznámky kamarádky -istky/-ložky" jsou už opravdový evergreen. :)
    FIN
    FIN --- ---
    NAKASHI: proč mám plýtvat svým úsilím, časem, snahou a jouly na zjevnou idiotskou provokaci, která "poznámky polonistky" převede na "papouškování" a přitom zcela a patrně účelově pomine další v témže výčtu uvedené, totiž:

1) osobní mnohaletá pracovní zkušenost (+ pár návštěv polska kdysi),
    2) reporty známého (1 rok v londýně na vlastní ose, živení se manuální prací kdekoliv) ze styku s polskou komunitou,
    3) celkem spousta zajímavých postřehů kamarádky studující intenzivně polonistiku
    a 4) řada postřehů mého známého, rodilého kašuba

body 1, 2 a 4? až dostanu uspokojivou odpověď, možná se nad svým úsilím zamyslím.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    no ok, ale furt nechápu proč by příslušník nějakého takového celku měl vůbec mít nějaký názor na někoho jako je Beneš, když ví o situaci v roce 1938 kulový
    NAKASHI
    NAKASHI --- ---
    FIN: mohl bys mi nakou polskou literaturu vhodnou k poznani jejich "narodni" povahy doporucit? copak jsi takovyho cetl naposled? rad bych slysel tvuj nazor, ne naky papouskovani po "kamaradce - polonistce"...
    FIN
    FIN --- ---
    KEMAL: a kdyby z ničeho jiného, z kultury, zejména literatury, je to sakra znát :-)
    FIN
    FIN --- ---
    KEMAL: problém nicméně je v tom, že národy ale určité "národní povahy" skutečně mají a navzdory menších či větším skupinám se nechovají stejně. na což stačí kousek evropy procestovat a zjistíš to. pouhým pobytem a okem je to patrné.

a nemusí to být národ "původně pokrevně jednotný" - může to být prostě "mix různého původu dlouho obývající tenhle plácek". tedy ty části onoho mixu, které si neudrží svou etnicitu a splynou "ve velkém kotli". prostě lidi všude stejní nejsou, ne jako celek, byť individuálně všude najdeš stejné typy.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    PEGGYK: to je ale hezká snůška floskulí

já si spíš myslím, že nejlépe ovladatelný je naopak "národ", který si nechá vnutit názor že má jako celek nějakou národní povahu, nějaké závazné vzory, nějaké své antihrdiny (a samozřejmě své kulturní nepřátele, žeano) a tomu všemu by se měl každý jednotlivec přizpůsobit

nadto, češi jsou národem asi tak jako katalánci, piemonťané nebo burgundi
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    Na to Polsko jsem četl jednou velmi zajímavý fejeton od jednoho Poláka, tuším v Respektu? Literárkách? Nevím... Nicméně jeho pointa byla: "Víte, proč jsou Poláci tak bojovní? Z posranosti. Jsou posraní, že by si o nich někdo něco myslel. Zatímco Čech klidně řekne: sem posranej, no a? A to jsem na Češích vždycky miloval a obdivoval. To chce totiž opravdovou, skutečnou odvahu..."
    FIN
    FIN --- ---
    TIGRE: v některých ohledech jsou docela schizofrenní: na jednu stranu hrdi na pozůstatky židovské kultury se vším všudy, na druhou slušní antisemité, když na to přijde. skoro "ta naše krásná židovská kultura, jen hlavně ať bez těch židů už"...
    FIN
    FIN --- ---
    TIGRE: jj. taky jsme s kolegyní polonistkou došli k "překvapivému" závěru, že zaujímám ambivalentní stanovisko: osobně je rád nemám, v mnoha ohledech je ale musím respektovat. prostě proto, že ačkoliv je osobně nemám rád, nemohu popřít, že důvody k onomu respektu existují: já uvedl hrdé vlastenectví, tys zmínil další. "pokud se kouknu na polskou kulturu od filmu, literaturu až po výtvarné umění, mnohdy bychom mohli leda šoupat nohama " je jistě jedním z nich.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    RUDOLF: scanner nemám, ale někdo, kdo to tu čte, by třeba mohl mít přístup do elektronického archivu...
    NICOLE
    NICOLE --- ---
    TIGRE: Přes to všechno myslím, že žít by tam nikdo z nás nechtěl
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    FIN: no vidíš já mám k Polákům velmi ambivalentní vztah, na jednu stranu se jim směju, protože typický polák je pro mě takový mix němce (záliba v knírech), žida (smysl pro obchod a diasporický způsob života v cizině) a rusa (alkoholismus)... na druhou stranu z osobní zkušenosti i přes tohle posmívání nemůžu Polákům zapřít lidskost, sedláckou tvrdohlavost (v dobrém smyslu) a až překvapivou velkorysost. A pokud se kouknu na polskou kulturu od filmu, literaturu až po výtvarné umění, mnohdy bychom mohli leda šoupat nohama :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam