• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    TEREZZZKA: moment, nemělo by se ristretto mlít hruběji, aby za kratší čas vzniknulo stejný množství rychleji extrahovanýho kafe, než u esressa? teda alespoň tahle jsem o tom četl já...
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    WRONSKI: je to tak, nemyslím si, že by si tady u nás s tím někdo dával práci a přenastavoval kvůli tomu mlýnek, ale logicky by se to tak udělat mělo, když jen zastavíš extrakci espressa dřív, nedostaneš tak ten kofeinově silnější nápoj, jakým by ristretto mělo oproti espressu být.
    FLIPPER
    FLIPPER --- ---
    TEREZZZKA: díky ... teď už aspoň vim jak si odborně říct o moje oblíbený "cafe con leche" na kterym jsem si vypěstoval závislost ve Španělsku :)
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    Aha, takže na ristretto musí být jinak namleto, a nikoliv kratší extrakce - v tom případě jsem řádné ristretto ještě neměl.
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    no dobře, nechce se mi vůbec nic užitečnýho dělat :) , tak stručný přehled

    espresso - malá silná káva, připravená ze 7-10 g jemně mleté kávy, extrahovaná po dobu 20-30 sekund, pod tlakem asi 9 barů, vodou o teplotě asi 93 st.Celsia, o výsledném objemu 20-30 mililitrů. Výsledná viskózní tekutina obsahuje asi 5 mm vysokou vrstvu elastické cremy.

    ristretto - malá silná káva, připravená ze 7-10 g jemně mleté kávy, avšak jemněji než na espresso, abych při dodržení stejných podmínek ohledně teploty, tlaku a doby extrakce dosáhli výsledného objemu do 20 ml

    espresso macchiato - espresso zalité troškou mléka a mléčné pěny, podávané v šálku o objemu asi 80 ml

    cappuccino - mléčný nápoj podávaný v šálcích o objemu 150 - 180 ml, obsahující espresso a zpěněné mléko, výsledný nápoj má pak asi 1 cm vysokou pěnu, objem 150-180 ml a měl by být přirozeně sladký, ale zároveň nepohlcující chuť kávy, o teplotě, která umožňuje okamžité napití.

    café latté - mléčný nápoj připravovaný z espressa a teplého mléka, v šálku o objemu okolo 250 ml, obsahující miminum mléčné pěny

    latté macchiato - mléčný "long drink" připravovaný do vysoké sklenice o objemu asi 300 ml, obsahující zpěněné mléko, asi 3cm vysokou pěnu a espresso

    café au lait - nápoj pocházející z Francie, servírovaný původně v polívkových miskách, obsahující zpravidla překapávanou kávu zalitou teplým mlékem s miminem mléčné pěny



    Takový základ, snad jsem nic nespletla.
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    ZUZKAOU: moje angličtina je víc než dost mizerná :-/ právě proto jsem se ptala na nějaký český web.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANYSA: anglická wikipedie ;-)
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    ANYSA: ne :) ale až dopíšu bakalářku a udělám státnice, tak to můžu sepsat :) Nebo si můžeš sehnat knihu O kávě od Petry Veselé, je to tam celkem dost názorně popsáno.
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    TEREZZZKA: tak nejenže nevím v tvé anketě co polovina pojmů znamená, ale vlastně ani nevím, jaké jsou rozdíly mezi kávou macchiatto, latté, cappuccino, ristretto a spousta dalších názvů, které vídám v kavárnách. A navíc je ani neumím správně vyslovit. Nemáš tip na nějaký web kde by to bylo hezky česky všechno vysvětlené ?
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    Zahlasujte mi, ze zvědavosti, kdo ten klub nesledujete... dík :)
    [ TEREZZZKA @ ANKETY všech témat ]
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LA_SKA: ha - tak já si nedávám "nejmenší kafe jaké umíte uvařit s mlékem." ale flat white, dobré vědět ;-)


    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    LA_SKA: Skoro nikde. Ono záleží, co vlastně chceš za Flat White. Zkus Cup Up na Vinohradech, tak jsme ho s panem Smrčkou zkoušeli :-)
    LA_SKA
    LA_SKA --- ---
    Poradíte, kde v Praze dělají Flat White?
    LEON_CHAMEAU
    LEON_CHAMEAU --- ---
    LEON_CHAMEAU: Citim sa hyckana a je to super.
    LEON_CHAMEAU
    LEON_CHAMEAU --- ---
    Tak dalsia pochvala. V utorok objednany degustacny set z Doubleshotu, dnes mi prisiel do prace, pripravila som podla navodu pre french press (mily bonus navyse, pridany navod) Colombia Carlos Imbachi, vyplnam si degustacny formular a uz ma vobec nestve, ze je cutoffovy tyzden :)
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    RACHELKA: nikdy jsem neudělala dvakrát stejnou kávu ani při použití stejný metody, takže bych řekla, že jo :) kdybys to chtěla moc pitvat, tak záleží třeba na zalévání - do ústí drippu se vejde vždy míň vody než do chemexu, tzn. v chemexu pod vahou vody bude extrakce o něco málo rychlejší než v drippu... ale jinak velmi zásadní rozdíl - jako např. když děláme doma dripp a zároveň aeropress, tam už je to znát - necítím...
    RACHELKA
    RACHELKA --- ---
    hmm je nejaky chutovy rozdiel medzi kavou ktora je pripravena v drippery a chemexe? ak bereme do uvahy ze na pripravu pouzijeme ten isty typ kavy?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VRATENKA: bah - běž si někam koupit pořádné, čerstvé kafe a na aukru pořiď starou etu s mlecími kameny za 200. Pěna/nepěna crema/necrema, chuťový rozdíl je propastný. Jak z moka konvičky, nebo z frenchpressu.
    PIPAL
    PIPAL --- ---
    VRATENKA: ale minimalne si to cerstve namel, to je to nejjednodussi a nejlepsi, co muzes udelat :)
    VRATENKA
    VRATENKA --- ---
    PIPAL: v tom pripade si s nejakou penou nebudu lamat hlavu, ale az mi jednou vyleze, tak budu mit radost :-)
    PIPAL
    PIPAL --- ---
    VRATENKA: nikoliv jen cerstve namlety, ale take i relativne cerstve prazeny. Penu dela u kavy CO2, ktere se z ni uvolnuje nejvice po vyprazeni (kulminace cca do tydne po prazeni). Se starim kavy mnozstvi uvolnovaneho CO2 klesa.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam