SHEFIK:
ad chodci: Chodec na silnici smí, není mu to zakázáno a v mnoha místech to taky lidi běžně provozujou. Nevím, jestli jsi byl někdy na venkově, ale lidi prostě po silnicích choděj. A je potřeba je nezabít.
ad poptávka: Dlouhodobě ano, já tady mluvím o tom, že se nestane, že by Tesly (zvlášť se současnou technikou) jezdily plně autonomně za rok nebo za dva.
Reálný je (i podle odhadů samotných automobilek) do konce dekády limitovaný plně autonomní robotaxi, který bude geofencovaný typicky na velký město, a bude jezdit velmi pomalu (třeba do 50 km/).
Auto, který bude schopný plnohodnotně jezdit mimo město, si zatím nikdo ani netroufne odhadnout, kdy by mohlo bejt, s velkým štěstím to bude ve 30. letech.
ad zákony: Jo, když přejedeš neosvětlenýho opilce, tak VYVÁZNEŠ S PODMÍNKOU. To znamená, že to není úplně legální a když to udělá autonomní auto, tak je to průser, protože bude potřeba dát tu podmínku někomu jinmu.
ad rychlost: Ano, taky jsem zažil déšť, kdy jsem na dálnici zpomalil na 50. Ale taky jsem zažil déšť, kdy jsem jel po dálnici v klidu 140, protože jsem viděl, ale kamera lane assistu očividně neviděla líp než já, protože zahlásila, že na to sere a žádnej lane assist nebude.
To samý se děje s Teslama, viz fórum majitelů Tesel, který jsem tu linkoval. Ty kamery mají prostě v kombinaci noc a déšť (normální, ne průtrž kdy nestíhají stěrače a nevidíš) problém. Když se zaserou, mají problém ještě větší.
ad bublina: Ano, podíval, testování aut mě ani neživí, je to spíš placený hobby, primárně jsem překladatel/copywriter, vesměs pro automotive, ale i různě jinde. Vzděláním nedostudovanej právník :)
ad realistickej pohled: Viz výše. Neříkám, že to nepůjde. Říkám, že představy "půjde to za dva roky" jsou naivní, stejně jako představa, že lidi budou všude jezdit robotaxíkama.
Za 10 let nejspíš bude každý auto do jistý míry autonomní a bude hádám umět všechno, co má po příštím update umět FSD Tesla. Ale pořád to auto nebudeš moct nechat samotný dojet k babičce na Moravu. Nejspíš tam dojede, aniž bys za celou cestu musel sáhnout na volant víc než jednou nebo dvakrát, dost možná dokonce bez sahání na volant. Ale nebudeš ho moct nechat jet samotný.
Muskovy kecy o robotaxících za dva roky jsou bullshit.