LINKOS: ok, já vím, že TY to na něm neobdivuješ, klid.
Otázka je, kdo z nás se ještě vůbec baví "s obyčejnými lidmi" (na Facebooku je v přátelích nemáme, že...) a má nějakou představu o jejich vidění světa.
To, že Babiš nejprve vyluxoval část voličů pravicových stran (takový ten middle-management, middle-úřednictvo, co je nakonec ani tolik netrápí výše daní, které za ně řeší účetní oddělení, ale prostě jen potřebuje, aby k úspěchu stačilo "nic neudělat špatně" a vyvěsit ty správné fangličky a plakátky... i bez nějakých superschopností, superdrzosti či dávky štěstí...) a posléze se v dalších volbách ještě daleko víc přiživil na voličích ČSSD a mladších voličích KSČM, to je prostě fakt. Dokazují to statistické průzkumy, výsledky v městech dle jejich velikosti, apod.
Ok, můžeš tvrdit, že ani já nevím, proč ty lidi Babiše volili a budeš asi mít pravdu - já přiznávám, že to do hloubky nevím.
Ale nejde tvrdit, že ANO nemá ideologii, zatímco klasické levicové a pravicové strany ideologii mají.
Konservativisus nemůžeš snad ani myslet vážně, že ne... že by byl jakkoliv konzistentní (křesťanství zohýbané horem dolem, aby zdůvodnilo cokoliv, srsly?)
Marx byl překonaný v podstatě v momentě, kdy Henry Ford zavedl pásovou výrobu poháněnou nekvalifikovanou pracovní sílou a kapitalismus se transformoval v konzumní společnost... což je už asi 100 let.
Dnešní levice se od materialismu coby ideologického základu dopracovala až k sociálnímu konstruktivismu, před jehož důsledky straší hysteričtí kazatelé.
Čistokrevný ekonomický liberalismus je ideologii, se kterou se prostě dokáží z těch méně úspěšných identifikovat jen lidi s povahou hazardních hráčů (když se nad tím zamyslíš... jen gambler bude dál sázet, i když furt prohrává...)
Demokracie není žádný koncept stojící na tom, že by spolu měly soutěžit nějaké ideově průzračně čistě vyhraněné koncepty: může to být docela dobře soutěž pragmatických osobností a pragmatických řešení o to, která z nich je prostě nejlepší a nejšikovnější.
Babiše je potřeba jistě odstavit od moci demokratickou cestou (cestu k tomu zatím nezavřel), ale to nutně neznamená, že ho musí odstavit nějaké ideově čisté tradiční strany s nějakým konzistentním světonázorem.
Piráti jsou jeden takový pokus... pokud to děláme špatně, ať někdo přijde a udělá to líp.