• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi vulgarit a osobních útoků alespoň na úrovni některých slušnějších klubů tady na NYXu (nereagujte na ID DANYSEK a VYHULENY_UFO jsou to trolové)
    Veškerý gaychat patří do druhého klubu, zde bude smazán.
    homepage - www.pirati.cz | twitter - 
    @PiratskaStrana | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]
     
    Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    DANYSEK: ano presne jak jsem očekával, jsi totalne mimo (ale v ramci současných standartu ;) )

    a jak jsem očekával, uz tu z toho chytaj psotnik

    jestli mas zajem, dej to do fora druha svetova jako reakci na me a mužem pokracovat
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ADAMIRA: hlavni smer sel od 1.ukrajinskeho frontu a ten se sunul od Drazdan, ktery byl co do poctu vojaku nejpocetnejsi. Od Ostravy sly ku Praze zbytky 4.ukrajinskeho frontu, ktere byly proti tomu prvnimu mene nez polovicni. Mimoto Ostrava a Berlin jsou zhruba tak stejne daleko :D Demarkacni linie byla stanovena Jaltskou konferenci a pres to jaksi nejel vlak. Linie mela puvodne ryze vojensky vyznam - on se od zapadu puvodne tak rychly postup nepredpokladal. Ale kdyz uz bylo videt, ze to jde rychleji, nastopilo Stalinovo politikareni a s linii se uz hybat moc nechtelo... procpak asi...
    Polaci do toho sli hned - ale taky si Stalin pockal, az ve Varsave vykrvacej... zastavili tam postup svych armad a cekali, az se to lokalne postrili. Ostatne kdyz valka zacinala, tak si Stalin rozdelil Polsko spolu s Hitlerem, pro Stalina bylo Polsko vzdy jen korist.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    XCHAOS: Tady ale nejde o žádný obraz vytvářený o pirátech. DANYSEK je prostě magor na Piráty vysazený který je tak zapadlý do své nenávisti, že už konzistentní myšlenku neudrží ani pět minut, UFO jakbysmet a jejich názor se za ty roky nepohnul ani o píď (maximálně sklouzl do většího trollingu).

    No uvidíme, snaž se dál, třeba od nich časem dostaneš DI i ty a pak velmi rychle pochopíš, jak je jejich existence tady zhola zbytečná, protože ten přístup se dá shrnout jako "Hele, já si tady v tom klubu chci psát svoje sračky, ale nepřeji si, aby mě někdo opravoval, upozorňoval na mé lži nebo se mnou nesouhlasil - tak tady mě máte a kdo je proti, cenzura, hanba, fuj! (a bum ho DI, DI, DI!)"
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    DANYSEK: jo, prijeli do Prahy od Berlína.... pres Ostravu. :D

    a jiný armady byli blíž, hm, mohli prijet... opravdu tyhle porevoluční žvásty jak se mel Patton do Prahy prostrilet se svym koltem, na konci nejvetsiho konfliktu v dějinách lidstva, kdy by to mohlo způsobit friendly fire masakr neuvěřitelných rozměrů + by ke konci naplnili ještě par rakvi - jsem zvedav kdy se toho zbavíme

    ještě chybi ta stara znama historicka fantasmagorie na tema "cesi čekali na konec valky s povstanim zato polaci do toho sli hned" a je to komplet

    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Na piratskem foru jsem zadne uspokojive vysvetleni Zahorova vyroku nenalezl. Muzes me prosim nasmerovat, pokud jsem neco prehlednul...? :-) Tedy prave ten detail, zda si skutecne mysli ze totalita u nas po WW2 nebyla (a fakt je mi fuk, co psali na F24 - i sem jsem linkoval post primo z fora Piratu)... pokud tvrdi, ze nebyla, tak je to pomerne zasadni vec v rovine blabolu podobnych tomu, co placa Mailello...

    XCHAOS: to tu asi uz offtopic je, nicmene je nutne poznamenat, ze Praha si musela pockat, az se do Prahy dokodrca Stalinovo vojsko od Berlina - a to bez ohledu na fakt, ze vojska jinych mocnosti byla fakticky Praze o dost blize. A pocatkum tohoto stavu vdecime uz Fierlingerovi a "jeho" smlouve z roku 1943... to ze KSC mela navrch nad Benesem uz davno predtim, nez u nas probehly volby panovi Zahorovi jaksi uz nedochazi. A tak zvatla cosi o tom, jak u nas ty volby byly "demokraticke". Jenze uz tehdy byl Benes ze strany Gottwalda dost valcovany a Fierlingerova vlada dosazena od Moskvy defacto prevalcovala leta fungujici vladu fungujici z Londyna...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ADAMIRA: tak asi jsem to myslel velmi obecně. např. v Praze samozřejmě Němci (víceméně sebevražedně) bojovali např. ve dnech květnového povstání, apod. mám na mysli obecný posun od představy o sobě jako o jakési nadřazené síle k až zoufalé snaze najít si nějaké spojence (např. vyzbrojování Ukrajinců, ruských zajatců či dezertérů, kteří nemohli čekat od Stalina slitování, apod.). Hele, já jsem fakt dost vzdálený tomu nějak se jakkoliv zastávat nacistů, ale existovali i obyčejní Němci, kteří na začátku válku prostě šli s davem a nebo prostě fakt jen "drželi hubu a krok" (ono to stejně jako v žádném jiném totalitním režimu ani moc jinak nešlo). V průběhu války si pochopitelně začali uvědomovat, že asi místní obyvatelstvo dost nasrali - ale cesta zpět už nebyla.

    Vycházím spíš tak z jakéhosi neurčitého pocitového svědectví pamětníků. Nemyslím, že by to bylo jakkoliv nosné téma, ať už v tomhle klubu, nebo u Pirátů.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    https://twitter.com/JanLipavsky/status/1086894806075408384
    Sověti po 2. sv. válce odvlekli z Československa tisíce lidí. Informace o operacích NKVD jsou mimo jiné i v Kyjevě. Usilujme o digitalizaci archivů a zpřístupnění pro historiky. Kdo nezná vlastní historii je odsouzen ji opakovat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: musel by si asi chápat Dalibora v celém kontextu - a forum24 mi vytočilo, že především neuvedlo na co a v jakém kontextu reagoval. prosil bych to buď přesunout sem [ Piráti.cz (unofficial) (mostly trolling, jinak též nábor zájemců o členství) ] nebo uzavřít.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Pirátská drzost, nebo zdravé sebevědomí? | Hospodářské noviny (IHNED.cz)
    https://archiv.ihned.cz/c1-66440800-piratska-drzost-nebo-zdrave-sebevedomi
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: tak o tom, ze to bylo vicemene dany jsem nuze psal. Takze nazor Zahory je tim spis mimo a nutne se nabizi otazka, zda by se nemel omluvit. Zdroj jsem i sam dohledal na piratskem foru - takze neresim, kdo to prepapouskoval ven.

    Faktem je, ze do republikoveho vyboru se cpe clovek, ktery i na piratskem foru napsal, ze totalita u nas po WW2 nebyla. To je ten problem...
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    XCHAOS: " Němci by ke konci války bývali byli zřejmě rádi svoje chování ze začátku války vzali zpět - ale to prostě už nešlo."

    A tohle dedukuješ z čeho? Nejen SS se dost často do poslední minuty chovali úplně stejně jalko celou válku, tohle je tak trošku výkřik.


    XCHAOS: to samý tady, můžu se zeptat z čeho čerpáš?

    Západ nechtěl krýt "takový přesuny obyvatelstva"? - západ se dopouštěl ještě brutálnějších odsunů, oproti kterým vypadá ten náš jako humanitární akce.

    Zdá se mi, že si trošku cucáš z prstu.

    A všem se omlouvám za podporu offtopicu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: je fakt, že trolling by se mohl vést tady: [ Piráti.cz (unofficial) (mostly trolling, jinak též nábor zájemců o členství) ]

    Problém je, že prostě zabanování tenhle problém neřeší. Je potřeba aktivně vysvětlovat, že obraz, který se o Pirátech vytváří, je prostě mimo.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: jo a ne. Ano, bylo to daný už za války, dělením sfér vlivu. Ale faktem je, že důvod, proč nebyl odpor vůči předem dojednané "sféře vlivu" výraznější, byla prostě směs pocitů jak exilové vlády, tak domácího obyvatelstva, naivní víra, že spojenectví se Západem a válečná zkušenost nějak Stalina a jeho tehdejší podobu komunismu změní a v neposlední řadě - zjevná neochota Západu podílet se na krytí deportací civilního německého obyvatelstva v rozsahu, jaký byl požadován.

    Něco si o tom nastuduj: skutečně to tehdy byla směsice faktorů. Když zkoumáš, proč se dnešní KSČM daleko spíš než evropské levicové straně podobá partičce nahnědlých národovců, tak to skutečně vede poměrně přímo k poválečné situaci. Spousta lidí, co vzešli v podstatě z prostředí českého nacionalismu, tehdy víceméně viděla v komunistech příležitost, jak zabít dvě mouchy jednou ranou. Když se podíváš na mapu, jak dnes volí kolonizované pohraničí vs. jak volí "nativní obyvatelstvo", tak je jasné, že na tu možnost utéct s chudých poměrů a nastěhovat se do baráku po vystěhovaných Němcích se jen tak nezapomnělo.... je to prostě složitější, a tvrdit, že to vše bylo vnuceno zvenčí a "národ" se proti tomu jako celek nějak hrdinně stavěl, je prostě budování nového mýtu.

    Samozřejmě nevím, v jakém kontextu Dalibor diskutoval. On je asi trochu víc vyhraněně antifašistický. Já osobně samozřejmě o druhé totalitě od roku 1948 minimálně někdy cca do 1956 až možná začátku 60tých let a poté kontinuálně o tak či onak méně brutální, ale přecijentotalitě až do roku 1989, rozhodně nemám pochybnosti a nechci o tom polemizovat. Zejména brutální pak byla perzekuce těch, kdo se postavili Němcům v odboji a Stalinovi nedůvěřovali. Ale to všechno neznamená, že může formu24 vyrvat nějaký kus debaty z kontextu, nenalinkovat vůbec na původní debatu a pak si to celé nějak překroutit přidáním "překvapivých" historických faktů (které určitě nikdo nezpochybňueje)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    LINKOS: kdyz je trol prednejsi, tak si trhnete
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: no, s tou orientaci na SSSR to bylo dany drobatko driv, nez se lidi tady vubec nekdo ptal.. coz se ostatne naplno projevilo o dvacet let pozdejc, kdyz ta vule lidu trosku jina byla... a Horakova byla jen jedna z obeti totalitni zvule, stejne jako spousta dalsich i komunistu.

    Ale ze se od Pirata dozvime, ze totalita tady nebyla je fakt... smutny.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: jinak samozřejmě, forum24 mohlo snadno nalinkovat odkaz na ten status, aby bylo jasné, v jakém kontextu se ta diskuze vlastně vedla. ale proč se zatěžovat něčím takovým, jako kontextem - oni si to zasadili do kontextu vlastního, tak jak se jim to hodí...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: cíl v magistrátních volbách byl prý 12% a nakonec to bylo víc...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: Formuloval bych to trochu jinak. Nicméně, Dalbor Záhora fakt Miladu Horákovou nepověsil, jestli to chceš formulovat takhle. Pamětnice té doby byla třeba babička, a ta říkala, že za války to bylo tak zlý, že by bývali kromě Rusů byli vítali klidně i ďábla - prostě cokoliv se jevilo jako změna k lepšímu. Novináři to samozřejmě podali značně "výživně", ale vzhledem k tomu, že vím, jak moc je možné některé výroky vytrhnout z kontextu, tak prostě jsem schopen jeho slova nějak chápat.

    Třeba v tom smyslu, že poválečná orientace na SSSR byla skutečně v té době rozhodnutím velké části národa (i když připouštím, že netušili, do čeho jdou, a pak bylo najednou pozdě). Některé věci, jako třeba odsun sudetských Němců, by v kontextu toho, že bychom nespadali do východního bloku, prostě nebyly možné. Ale ty lidi to tehdy cítili takhle.

    Viděno s odstupem času, tak se tehdejší doba skutečně jevila jako série špatných řešení. Ale k té optice "wermachtu, který nás chránil před bolševikem" by interpretace 2.světové války skutečně sklouzávat neměla a nevím, co je na tomhle jádru Daliborova sdělení chybného. Němci by ke konci války bývali byli zřejmě rádi svoje chování ze začátku války vzali zpět - ale to prostě už nešlo. A bezprostředně po válce si zase Češi asi nedokázali představit, že v Německu proběhne něco jako denacifikace a že další pokus o nastolení demokracie, tzn. Spolková republika, tentokrát vyjde... kdybys prožil to, co ty lidi tenkrát, ale nevěděl nic o tom, co bude následovat, nejspíš by ses rozhodoval stejně jako oni.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: ano. nikoliv zásluhou Pirátů. Spíš se nediv, že nás někdo volil - když ti před námi nechali ty mosty schátrat, tak to skoro vypadá, že se ty peníze utratily někde jinde, než bylo potřeba (že by?)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    //piraty ceka hodne prace


    ČT24
    ‏Verified account @CT24zive
    1h1 hour ago

    Přes 40 mostů v Praze je ve velmi špatném stavu. České televizi to řekla mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková. Technická kondice těchto silničních i pěších mostů odpovídá šestému klasifikačnímu stupni ze sedmi. Ještě v loňském lednu jich v této kategorii bylo 23.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    tak co bude s tim bananem?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam