KRAMERIUS: háček demokratické politiky je, že žádné ideje a představy nikdy neprosadíš (stěží dáš vědět o jejich existenci, s marginálním mediálním impactem) - takže začneš nabalovat lépe volitelné normies, aby i celá strana byla volitelná. Normies po čase převáží a strhnou na sebe těžiště moci ve straně... čímž pádem pro původní sociálně-excentrické členy už vlastně úspěch strany nemá význam.
Víceméně, názorově vyhraněné strany zakládají lidi s postojem "takových jako my je víc, jen o sobě nevíme" (a já budu mluvčí nás všeho). Jediné, co zjistíme je, že takových, co se cítíme být mluvčí za ostatní divné, je nás skoro víc, než těch divných :)) Nějaký ten minimální průnik společných zájmů i u relativně malé skupinky se pak rychle stane poměrně nudným politickým programem.
Přesto je ale užitečné si tím procesem projít, protože prostě jsou dvě možnosti: bud' je to od začátku nesmysl a bez nějakých mediálně vděčných kontroverzí strana úplně zmizí z médií a pouze jednou za 4 roky před volbami je pozvána do nějaké Hvězdné pěchoty v rámci politiky - no a nebo objeví nějaký mediální hack, způsob, jak být kontroverzní jen trochu a na ten průnik zájmů se začnou nabalovat reálné davy voličů. A tohle je u Pirátů tvrdě odpracované (pouliční aktivismus, často neadekvátní tématům, se kterými jsme začínali a která v zásadě davová ani moc nejsou)
Koalici se STAN jsem podpořil z pragmatického důvodu, protože jsem v zásadě podlehl určitému emocionálnímu nátlaku Milionu Chvilek o nutnosti protibabišovských koalic. STAN jsem ani moc neznal (koalice s TOP09 byla spíš odrazující), ale mému širšímu okolí se jevili přijatelní a volitelní (prostě cokoliv je lepší než ODS nebo ANO).
V současné době samozřejmě čelíme problému, že udržet si kontrolu nad svým mediálním obrazem, když žádná média nevlastníte, je vlastně hrozně těžké. Celý trik s Jankou je možná dobrý v tom, že "špatný" mediální obraz je vlastně lepší, než žádný - a že to celé vlastně je zábavnější, než kdyby Janka, která na to nejspíš ani už nemá moc čas, z RV prostě odstoupila... takže se udělala tahle hra...