• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi vulgarit a osobních útoků alespoň na úrovni některých slušnějších klubů tady na NYXu (nereagujte na ID DANYSEK a VYHULENY_UFO jsou to trolové)
    Veškerý gaychat patří do druhého klubu, zde bude smazán.
    homepage - www.pirati.cz | twitter - 
    @PiratskaStrana | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]
     
    Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    KEDRIGERN:
    FRK_R23:
    fotovoltaika na zastavbe vychadza na vyrobenu kwh nasobne drahsie, nez to postavit na luku. Lebo je okolo toho kopa papierovania, a specifickej ludskej prace. U velkej elektrarni na luke to spravis raz, a potom uz sekas ako bata cvicky. Dost nepomaha aj prelobovala legislativa, ze v SVJckach fakticky nejde riesit ekonomicky rozumne fotovoltaika (lebo tzv. "staticky" rozpocitavaci kluc. Co ide aj za nami, ze sme si v tomto nezvladli dupnut.


    ARCHIMEDES: Obavam sa, ze krajina velkosti CR to fakt nema sancu zmenit. Nedari sa to nikde na svete okrem Ciny, kde to fakt idu ako seriovu produkciu (a k bezpecnosti maju taky.. svoj pristup). Inak je to vo svete zakazdym zakazka "na mieru", s cim ide ruku v ruke cena "na mieru", a nakolko to nie je zazite tak aj chyby na mieru, oneskorenia, atd. Z hladiska CO2 neutrality to tiez nie je nejake terno, lebo toho betonu je tam fakt vela, a ked ho rozpocitas na 30 alebo 50 rokov, stale je to... no, nie uplne skvele.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    KEDRIGERN: Mně se líbíl ten nápad zastřešit parkoviště solárama. Auta stojej ve stínu a generuješ kvanta energie :)

    Taky jsem naivně čekal, že se třeba hodně rozjede pokrývání střech solárama, ale zatím nic moc.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    CAIDEL: Přesně, to už říkám pár let.

    Považuji za reálnější vyřešit problémy jiných zdrojů, než mega projekty s mega korupčním a šlendrián hrozbou. Viz VRT.

    Například mě nepřestává fascinovat, že ČEZ staví solární elektrárny na zemi. Co vím, tak už citlivě a vyhýbá se chráněným zviřátům, zemědělské půdě apod. Ale stejně mi hlava nebere:
    1) Proč radši nenabídnou řešení na klíč velkým barákům (třeba rozdělit 50 na 50)
    2) Nevyužijí svůj koncetrovaný kapitál k budování vyvažovacích a akumulačních zdrojů - vždyť to je ekonomicky budoucnost. Kupovat když je levno, prodávat když je draho. Kapitalističtější už to být nemůže.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    CAIDEL: Ztrácení schopností je pro mě argument pro podporu znovuzískání těch schopností, ne pro jejich další faktický útlum.
    KEB
    KEB --- ---
    CAIDEL: kde to můžu podepsat? 😂
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    KEB: Zcela nepochybně.

    Už delší dobu jsem zastáncem teorie, že jaderná energetika je sice v principu celkem praktická věc, ale a) jako lidstvo b) specificky jako ČR už jsme prostě ztratili schopnost jadernou elektrárnu v dnešní době nějak smysluplně (cenovo-konkurečně) postavit. Cokoli se naplánuje (a při zárukách co ČEZ chce atd. už to takhle celé vlastně finančně smysl úplně nedává ani na papíře) se bude stavět nejmíň dvakrát déle a stát to bude tak třikrát tolik, takže je to prostě úplná hovadina.

    A nejde o nějaké moje negativní představy, jde v zásadě jenom o statistiku jaderek, které jsou v různém stavu zoufalosti ve světě momentálně rozestavěny.
    KEB
    KEB --- ---
    MEMNON666: OH, děkuji! Nyní už to dává smysl.

    Dotaz jen tak na odlehčení, taky si myslíte, že když se ČR pustí do stavby nového bloku, tak to skončí naprostou katastrofou?
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    KEB: https://twitter.com/vonpecka/status/1727385812508029111
    Zákon (Net Zero Act) jako celek de facto umožňuje relativně snadno získat nálepku "strategický", která jednak opravňuje ničím neomezené vyplácení dotací (tj. křivení trhu), druhak umožňuje ignorovat pravidla, která se na to jinak vztahují (tj. poškozovat přírodu, nerespektovat bezpečnost atp.).

    Příslušný pozměňovací návrh jsem bohužel objevil relativně na poslední chvíli zamíchaný mezi jiné věci. Zelené doporučení bylo hlasovat PROTI, což mi přišlo jako příliš technopesimistické (Zelení obecně jádro nemají rádi a v tom se od nich Piráti odlišují).

    Dávat ostré kategorické PRO se mi nicméně taky nechtělo, protože už jsme věděli, že chceme hlasovat proti zákonu jako celku kvůli výše uvedeným dopadům. A specificky u jaderných technologií mi ty výše zmíněné dopady přijdou problematické.

    Kdybych to měl shrnout a ilustrovat na příkladu - nevadí mi stavění jaderných elektráren (klidně to dělejme, proč ne), ale pokud byste chtěli stavět jadernou elektrárnu v chráněné oblasti Natura 2000, tak to si vypapírujte podle standartních pravidel.

    A ještě poznámka - kdyby ten pozměňovák byl jasně napsaný čistě na jadernou fúzi, řeknu bez obav PRO. Tím, že tam byly zahrnuty všechny možné typy jaderných zařízení, bez jakékoli minimální záruky bezpečnosti použité technologie, jsem opatrný.
    KEB
    KEB --- ---
    Tak co, vyjádřili se nějak piratsti europoslanci k nepodpoře jádra nebo ne? Ptám se pro kamaráda...
    HYNEK
    HYNEK --- ---
    „Zatím nevyužil svůj potenciál.“ Piráti odvolali správní radu svého stranického institutu
    https://denikn.cz/1291168/zatim-nevyuzil-svuj-potencial-pirati-odvolali-spravni-radu-sveho-stranickeho-institutu/
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    No, vzhledem k tomu, že nečtete socky, je úplně zbytečné mi najednou začít vyčítat link na twitter, když na FB byste si to býval rovněž nepřečetl.

    Ale klidně se v tom válejte dál.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    GAARQ: jinými slovy jste vůbec netušil, o co jde, ale stejně jste se neváhal zapojit a udělal ze sebe kašpara. Lvl bydlenka.

    A je to podle vás samozřejmě moje chyba, protože já jsem měl (asi telepaticky? :))) vědět, že jste lenoch líná, a znovu to celé extra pro vás přežvýkat, abyste to správně pochopil.

    Jo ták, teď už to konečně dává smysl.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    DOCKINEZ: symtě dočky, tvoje bába hlasovala skandálně...
    chápu že je to naprosto šokantní, ale existujou lidi, co maj opačný názory než ty, a dokonce se je odvažujou i prosazovat v nějakým hlasování, deal with it.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    GAARQ: Těžké ráno? Tu údajně chybějící omáčku, kterou mi vyčítáte, jste sice měl doslova pod nosem, takže rozhodně nešlo o izolované cancy bez kontextu a beze smyslu, ale chápu, že když si přečtete jenom něco a zbytek navíc špatně pochopíte, může vám to tak připadat.

    Mám o vás trochu starost, jindy takhle katastrofálně z formy nebýváte.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    GAARQ: Ironická poznámka k debilnímu cancu ~ vyvozovat cokoliv dalšího?

    Koukám, že jste dneska opravdu ve formě. Nenajelo vám to samé co Peksovi, milý kolego?

    Ale OK, příště speciálně pro vás přidám tři smajlíky, příteli.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    3 europoslanci hlasují naprosto skandálně.

    Peksa se to snaží žehlit úplně idiotským cancem.

    Ale problém je Dočkiho ironická poznámka.

    Aha.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    GAARQ: Ano,správně , ten výrok je prostě pitomej, že :)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    GAARQ: příteli, když už jste ve svém chabém pokusu o odvedení pozornosti od tupého paternalistického cancu pana europoslance tak osobní, nechte si prosím doinstalovat detektor ironie, evidentně se vám porouchal.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    GAARQ: A něco k věci byste měl, drahý kolego?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    „Některým lidem“ jako třeba ČEZu?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    DOCKINEZ: tvl peksovi to dobře najelo.

    KEB
    KEB --- ---
    https://twitter.com/vonpecka/status/1727395242993942810?s=19

    Tímto se veřejně omlouvám, že jsem si myslel, že ty vykopány trubky na vodu z propagačního videa Hamásu byly z peněz EU!

    Stejně jako dokonale vybetonovaný metro atd. Už se to nebude opakovat
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam