• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý gaychat patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán.
    homepage - www.pirati.cz | twitter - 
    @PiratskaStrana | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CAIDEL: no ono obecně když k eurovolbám přijde asi polovina voličů oproti parlamentním, tak ty přesuny k nevoličům jsou matoucí...

Stejně je to divný, na zákony má větší vliv europarlament. A ať si lidi jamo vládu zvolí koholiv, tak na ní pak nadávaj...
    PECA
    PECA --- ---
    CAIDEL: Pěkný graf. Piráti by měli lépe pracovat na svých voličích, aby chodili volit. Začínat lovit již na středních školách, aby získávali nové voliče.

Líbí se mi tah na slabé (sociálně vyloučené) regiony, řešení lidskoprávních otázek. Bohužel se bojím, že to není nosné téma, které by neslo příval voličů. Tady mi schází "edukace" proč je to důležité, stejně jako je důležitá udržitelnost.

A BTW, to "ne-kroužkování" pirátů, když ji jdu hodit lístek, ve sněmovních volbách, to jsem fakt nepochopil. Samozřejmě že kroužkuju kandidáty své strany, když je kandidátka koaliční. Tohle se fakt nepovedlo a IMO to dost celému Pirátstvu uškodilo.
    KEB
    KEB --- ---
    Otázka nezní proč měl diesel a fízl úspěch, ale proč piráti projebali další volby a kdo jim vzal hlasy. To je ta správná otázka. Třeba senátorka Šípová to podle mě jebala solidně, opravdu jsem zvědavý jestli obhájí, já bych ji hlas nedal ani omylem.
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    XCHAOS: Volila je hodně různorodá směska voličů. Analýza: https://x.com/KormanakMichal/status/1800616614683123810
    QZUZKA
    QZUZKA --- ---
    XCHAOS: anekdoticky, v mém okolí je volba STAN vnímaná jako nepolitická volba. Volí tak lidi, kteří nechtějí řešit politiku, vyhýbají se zprávám, ale jsou v principu pro demokratičtí, a opatrně pro EU (třeba proti další integraci a euru, protože to je změna, ale proti tomu aby jim někdo aktuální výhody EU chtěl brát). Volit piráty se jim nechce proto, že mají dojem, že to vyjadřuje nějaký názor a i když by s ním mohli souhlasit, byla by politika to zkoumat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PECA: pozor, šlo o souboj o nejmladší voliče. Ti volili právě nejvíc motoristy a STAN... proč, to nevím, ale STAN se daří držet si image serióznější alternatovy ke Spolu, než jsou Piráti (bůh ví proč... proatě marketing...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PECA: tak jestli automotive odvětví dělá 10% HDP, tak se dá čekat, že se dohrabou na 10% hlasů. A navíc pochopili, že přes europarlament můžou něco změnit.

Jakkoliv s nima nesouhlasím, tak jde přeci je o inteligentnější interakci s EU strukturami, než je takové to všeobecné vystupování z EU. Minimálně pochopili pravidla hry...

Podle statistik je ale volilo nejvíc mladých, což teda nechápu. Mladí dnes nemají potřebu svět změnit, ale naopak zakonzervovat? Vidí budoucnost v prodlužování staleté technologie? No, parní lokomotivy taky jezdily ještě cca 60 let potom, co byly technicky obsolete... taky se kolem nich točilo průmyslové odvětví...
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    PECA: Velká část voličů se rozhoduje na poslední chvíli. Turek se dostal do světla reflektorů relativně v pozdní fázi kampaně, kdy z nějakého důvodu ostatní strany (hlavně STAN, ale i jiní) v kolektivní psychóze neodolaly nesmyslnému nutkání se proti němu vymezovat a dělat mu publicitu zdarma. Ve chvíli, kdy se ty průzkumy dělaly, tak nejspíš podstatná část jeho voličů ani nevěděla, že existuje, natož aby byli rozhodnutí ho volit.
    PECA
    PECA --- ---
    Šlachta mě "pobavil" svým rozhořčením nad tím, jak průzkumy manipulují volby. Jako kdyby výsledky průzkumu byly záměrně nějak konstruované. Podle mě prostě průzkumy minyly venkov natolik, že prostě tu podporu P+M nezachytily, nebo ji respondenti nepřiznamli, případně neměli respondeti úplně jasno.
    A střelba STAN do Turka se stala střelbou do vlastní nohy. Jenom tím ukázaly na typa co mohl ledaskomu imponovat. Údajně spíše mačo chlapákům, koho volily nemačo holky nikdo netuší. :/
    PECA
    PECA --- ---
    XCHAOS: No ti motoristi to IMO prostě utáhli na strach ze zákazu spalováků pro obyčejný lidi, co si A) nebudou moct drahý elktro dovolit a za B) narozdíl od starých spalováků nebudou umět sami opravit. A přidej k tomu vyvolaný strach zemědělců z Green Dealu. Jak jsem dneska slyšel v rozhovoru se Šlachtou, Přísaha s Motorákama jezdili, nevím kde všude. Podle grafů nasbírali hlasy po venkově a okolí automobilek.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    ICARUS: To sa dalo cakat, skor tam vnimam unavu a znechutenie z celeho fungovania politiky. Skoda ho, peksa je z tych chytrejsich a principialnejsich ludi, uvidi sa casom.
    ICARUS
    ICARUS --- ---
    BUGAS: Ja se mu nedivim, mit stejne preferencnich hlasu jako Ferjencik je dobre ponizeni, asi jako kdyz mas min hlasu nez Vileta
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    ZSIS: Afaik si to reguluju samotne frakcie, a alde ma pravidlo ze nezoberie z jednej krajiny 2 rozne strany, pokial s tym ta druha (v tomto pripade ANO) nie je OK.
    MINGHAO
    MINGHAO --- ---
    Jedno malé a bezvýznamné vítězství:
    Česko posílá do Bruselu vyslance minulého století, kteří zabojují o spalovací motory • RESPEKT
    https://www.respekt.cz/komentare/cesko-posila-do-bruselu-sestavu-vyslancu-minuleho-stoleti-ktera-zabojuje-o-spalovaci-motory
    Respekt (Marek Švehla v tomto případě) už Piráty nepovažuje za protestní protisystémovou stranu. Dlouhodobě jsem u Respektu sledoval (s lítostí) takovou nějakou nedůvěru vůči Pirátům. GAARQ: v tomhle se už se zdá dorazili do mejnstrýmu.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    prohrát proti přílivu trhoveckého marketinku mi žíly netrhâ. ano, je to pech, že a) z evropských voleb je psedoreferendum o české vládě a b) že se lidi nechají strhnout imaginárním strachem a ty skutečně děsivé věci ignorují. halt stejně jako evoluce nikdy nemůže vyřešit stařecké choroby, stejně tak nemůže lidi odnaučit neignorovat zítřek a nepropadat dnešku.

smířil jsem se s tím, že piráti nikdy nebudou mejnstrým ani jen vzdáleně, ale dokud dělají skoro jako jediní rozumné věci rozumně, nevím o nikom lepším. nechci, aby si najímali marketinkové guru, kteří by z nich udělali nedůvěryhodné panáky v klipech a na plakátech. možná by měli víc zástupců a rychle zmetamorfovali do "tradiční" politické strany plné oportunistů a jiné podobné zvířeny.

když jsem dnes poslouchal tu marketinkem rychlenou blběnu dostálovou blábolit o zdrojích bílkovin (rostliny údajně bilkoviny neobsahují), říkal jsem si, že bych nechtěl, aby ti stejní lidé, co volili ji, volili piráty. a těch dalších vypatlaných, ale atraktivních nýmandů je v naší politice opravdu požehnaně.

jak je to? lidé začnou jednat rozumně až po vyčerpání všech ostatních možností. it's funny, because it's true.

rant over.
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    Tvl tak ty EP volby se taky těžce nepovedly
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    XCHAOS:
    ZSIS:
    that being said.. myslim ze i frakce zelenych/EFA ma svou legitimitu a opravnene zajmy, osobne nemam problem jim to hodit stejne jako "Renew Europe", ale to muze kazdy videt jinak. od toho je demokracie. smutne je holt tech 25-30% populistum, kteri zijou v prvni rade z toho tuhöe demokracii krok po kroku rozkladat, jak se stalo v hromade zemi.
    takze ano, jsem nasrany a priznavam, ze mam strach o evropu. nicit se da rychle, budovani trva. leckdo z anglie by asi mohl vypravet.
    EZDY
    EZDY --- ---
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    XCHAOS: jak "vyfouklo"? ne, ze by bylo cti sedet vedle agenta burese, na druhou stranu, nikde neni zakazano aby ve frakci bylo vic stran z jedne zeme, imho. treba slovensko tam ma 2 strany, nemecko take.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    dobry kje ze neni pro czexit, jen pro reformu byrokratickejch postupu, coz mi na prahu valky s Ruskem neprijde moc lito.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam