PULNOC: podívej, nevím přesně, kolik ti je, ale myslím, že plus-minus to odhaduju správně. A tedy: když jsem byl zhruba v tvém věku, tak jsem objevil, že mi daleko víc oslovuje hudba, která vznikla třeba 20 (i víc) let předtím. Tím myslím třeba Hendrixe, Floydy apod. místo úchylného devadesátkového disco-techna (skutečné klubové techno jsem objevil později, ale ty stylizované diskotékové videoklipy mě od toho léta odrazovaly :-)
Mohla by podobnou paralelu představovat to, že mladí objeví, že je daleko víc oslovuje Internet takový, jaký se dělal 20 let předtím? Nebylo by to poprvé, kdy se mladší generace do takovéhle archeologie životního stylu vrhne. Takže by jim najednou přišlo cool používat něco v duchu původního Usenetu (což je přesně Fediverse) místo Instagramu, TikToku a spol.
Módní vlny retro-technologií se občas objevují. Třeba synovec před pár lety měl záchvat nahrávání hudby na audiokazety a poslouchání walkmana... pravda, trochu jsem kroutil hlavou nad tím, že jako zdroj pro nahrávání kazet stejně používá MP3, ale je to důkaz toho, že lifestylové preference dospívající nemíří kupředu nijak přímočaře. Třeba stačí jedna půlgenerace, aby se mladí rozhodli, že Tiktok je úplná demence...