HONZA09: do jisté míry, ale zase Babiš byl na ČSSD závislý, ODS na nás ne. V podstatě kdybychom nešli do vlády, tak bychom zase byli zbytečná opozice, co nenasbírala vůbec žádné zkušenosti ani po 15 letech. Já jsem do jisté míry zbyttečný člen, protože celorepublikově se mi prorazit nepodařilo (nebyl jsem tolik známý), ale zase jsem pohrdl sbíráním drobných politických zkušeností v komunále.
Paradoxem je, že problémem Pirátů je, že se strašně zabývají svými vlastními vnitřními problémy, je to taková skupinová terapie, všichni si tam řešej, koho nesnášej, koho by nejdradši vyrazili (ale v souladu se stanovama nemůžou)... ale maj řešit problémy voličů, ať už v jakékoliv rovině: pro někoho je to marketingová záležitost, jakýsi průzkum veřejného mínění, boj o hlasy bez sebemenší odpovědnosti za to, jestli sliby dokáží naplnit nebo jestli vůbec prosazují něco v souladu s programem... pro jiného je to evoluční záležitost, je mu jasné, že aby mohl sliby plnit, musela by společnost nebo stát fungovat lehce či více jinak, než dnes, a pro někoho je politika snaha o revoluci, prostě překopat co jde, hlava nehlava ve jménu bůhvíčeho.
Faktem je, že ten antikorupční rozměr PIrátů je časovaná bomba, protože sice řeší důležitý bug, že firmy napojené na vládní penězovody mohou přežívat i s produkty, se kterými by na spotřebním, konkurenčním trhu neuspěly, ale neřeší základní antisystémový rozměr boje proti tomuto (viz Wagenknecht a debaty, jestli jeho přezkum muniční iniciativy Ukrajině ublížila nebo mohla pomoci... takhle to je totiž okolo korupce téměř se vším, je to složitý ekosystém, ale nemáme bezprostředně připravené řešení "jak to udělat jinak")
No a když přijde někdo, kdo to chce dělat jina a zabývat se voliči, tak v duchu nejlepších Pirátských tradic... opět začne přepisováním vnitřních pravidel, které zneakceschopněj to málo, co ještě dodávalo straně jakousi dynamiku a nádech mírné nepředvídatelnosti :-) To je asi stejné, jako když wannabe-autoritáře Trumpa ve skutečnosti demokraticky zvolili redneckové, kterým zdražil benzín a kteří vlastně předvedli hlavní slabinu demokracie v praxi (tedy hrozba, že krátkodobé zájmy zvítězí nad těmi státotvornými, ale marketingově to bylo pojaté celé obráceně, prostě protože Amerika je země neomezených možností).