GAARQ: ano, to, že Zelení mají stigma, to vím, já jsem ostatně před Piráty se Zelenými zkoušel navázat kontakt, už někdy kolem roku 2000 jsem jim např. sponzoroval webhosting (měl jsem tehdy na to firmu) a bavil se s jejich "sekcí Informatiky", což byli vesměs zajímavý lidi. Ale obecně byli Zelení naprosto marní a hlavně očekávali, že zelená politika je jakýsi trend a móda, která se sem ze Západu automaticky přelije a oni si jakože vsadili na ten správný brand, a ještě kolem roku 2010 Piráty naprosto nebrali vážně, nechtěli spolupracovat, právě z důvodu, že oni jsou "věhlasná značka", zatímco Piráti pro ně byli buď recesisti nebo dokonce pochybní provokatéři a nechtěli s tím vůbec spojováni. Jejich současný zájem je tedy pro mě určitým zadostiučiněním.
Oni mají problém s divoce odlišnou členskou základnou, která mi přijde nesourodější, než u Pirátů. Bavím se s řadovou Zelenou v Hradci, která mi s vážnou tváří vykládá, že létání je neřešitelná ekologická zátěž, že letadla běžně před přistáním vypouštějí přebytečné palivo (ve skutečnosti: palivo se vypouští jen v nejkrajnějších havarijních situacích, zřejmě si to plete se situací ,kdy přetížené letadlo musí nějaký čas kroužit, aby část paliva spotřebovalo, ale ani to není častý scénář). A pak se u nás v Břevnově bavím se skvělým pohodářem od Zelených, který se zajímá o energetické komunity a sdílíme zkušenosti. Mají potenciál, ale ne všichni jejich členové jsou orientováno na fakta, dalo by se říct, že i ti horší z Pirátů jsou někdy ochotni argumentovat pragmatičtěji, než někteří Zelení.
Jestliže lze jistě trochu kritizovat tuzemské Zelené, nebo některé z nich, tak ale samozřejmě daleko horší je český populismus a setrvačnost, kdy se jak velká část voličů, tak populistických politiků, kteří obsluhují jejich emoce svojí nabídkou, neposunula za 20-30 let nikam a nedokázali vůbec rozeznat nové trendy. Tady se furt jede kolovrátek, že jako jádro musí chtít všichni a liší se jen větší nebo menší daně, nebo jestli energie půjde do kryptoměn nebo do montoven, ale žádné nové nápady tu nejsou. Si snad všichni představují, že budeme exportovat škodovky s AI a pohánět to budou Dukovany, nebo co. Fakt národ v transu...