HONCKA: no, ne úplně, EU je právní stát, máme GDPR... oni ty korporace to nesměj moc použít, že jo. Uměj to určitě, ale moc se tím nevytahujou. Ale Palantir v USA a tak....
Ten e-turista je nejasnej. Já na rozdíl od Ivana nikdy ministrem nebyl. Podle mě ministerstvo přebíráš i s rozjetou agendou. Co se týče brždění, tak za 3 roky se to nenasadilo, takže za mě relativně úspěch :-)
ale je to samozřejmě trapný. Problém je, že tím, že jsem hlasoval jako člen pro účast ve vládě (ano, před těmi 4 roky jsem tak hlasoval, protože mi prostě přišlo, že je to šance, kterou jsem Ivanovi a spol. po všech těch letech v opozici nechtěl brát...) jsem se na tom vlastně nepřímo podílel. Teď to bude jednodušší... pokud se tam Hřib dostane, žádný hlasování CF podle mě už nebude, o tomhle....
Spíš se shodnu, že jestliže mi někteří nejmenovaní členové jsou schopni tvrdit, že v jejich sociální bublině e-turista vůbec není téma (možná je to tím, že ty lidi dobře vědí, že korporát na ně ví všechno a že je to stejně úplně jedno... ovšem korporát ta data neprodá žárlivým manželkám, soukromým detektivům, apod.),tak je fakt otázka, jak moc jsou Piráti v kontaktu se svými voliči (pro které to téma je).
Na druhou stranu, útěkem k jakékoliv jiné straně si nepomůžeš. Za Babiše se na tom především začalo dělat. Poplatek obci za pobyt je taková zvláštní nesystémová daň, podobná poplatku za televizní přijímač (dnes už i za mobil). Obce si nějaký příjem z turistického ruchu asi zaslouží, snaha o zjednodušení byrokracie digitalizací je většinově chápaná spíš kladně, silně pochybuju, že Spolu nebo STAN by to chtěli stopnout...
Samozřejmě, Pirátské řešení je, ať prostě obec v ubytovacích zařízení vylepí samolepky s QR kódy... když dneska platíme v supermarketech u samoobslužných pokladen, nevidím důvod, proč by to u tak pofiderní věci jako poplatek obci (často desetikoruny) nemělo stačit a proč je nutné hromadit osobní údaje.
Problém je spíš ta absence alternativních nápadů (nemluví se o nich) a vůbec nekomunikace toho, že pro někoho je to citlivé téma.