• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý trolling a flamewars patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán.
    Homepage - www.pirati.cz | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    GAARQ: představa, že existuje nějaké (magické) bezbolestné řešení je docela naivní a bez razantní a rychlé změny životního stylu to bude potom bolet ještě víc

To jo. Ale všímáš si, že to všude zatím bolí jenom ty dole, že jo?

Já jsem velmi pro ekologii, dokonce jsem o tom napsal řadu textů dokonce jsem se řadu let angažoval v ČSOP, tisíce stromků vysázel, odpady třídil, ještě než to bylo cool atd. atd.

A zároveň trochu znám lidi, a pochybuju, že když budeš někomu tvrdit, že se musí uskromnit, ale sám si budeš žrát jako prase v žitě, že něčeho dosáhneš. Nedosáhneš. I ten dělník od pásu operátor výroby má nějaký vnímání férovosti, a pokud vidí, že jemu chtěj akorát zakázat jezdit do trojsměnnýho provozu autem a topit v kamnech, zatímco papaláši si vozí prdel v X7 a na všechny ty „hrozně důležitý“ mítinky lítají private jetama, zatímco covid nás naučil, že to z 99 % není potřeba, tak ti akorát ukáže fakáče.

A po zásluze.

Kdo by měl jít, kurvaprdel, příkladem, když ne elity? A naopak - pokud se jako první neuskromní elity a boháči, jak můžeš čekat, že ti to sežere dolních deset mega?
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    XCHAOS: populární představy o ekotransformaci přesně vystihuje české úsloví "aby se vlk nažral a koza zůstala celá".

ta představa, že existuje nějaké (magické) bezbolestné řešení je docela naivní a bez razantní a rychlé změny životního stylu to bude potom bolet ještě víc. ale to lidi dělají furt, klídek, potáček, a až začne průser, budou se divit, že jim nikdo nic neřekl a hlavně že nikdo nic za ně neudělal.

jediné skutečné lidské právo je umřít. volba je v tom, jak. já radši budu platit emisní povolenky, než se spoléhat na to, že moji milí spoluobčané nějakým zázrakem procitnou a začnou se chovat zodpovědně. a pokud má svět skončit v plamenech, je už pak jedno, jestli to bude v revoltě proti grýndýlu nebo v revoltě za hladomoru způsobeného klimazměnou.

řekni své jasné NE faktům :)
    ATROPOS
    ATROPOS --- ---
    Najednou stranu je chápu, ale na druhou, kolikrát byla ženy, které odmakaly dost na nevolitelných místech kandidátky? A nakonec z toho byla sausage party. Pro jednou se snad nepo..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Když teda padla zmínka o emisních povolenkách pro domácnosti, tak ty nenávidí všude v EU a samozřejmě to v téhle době není řešení. Lidi plus minus můžete nějak přesvědčit, že nemusí všude a za všech okolností jezdit autem, ostatně Motoristy volila hlasitá menšina, i na tom venkově. Ale ohledně třeba vytápění je to složitější, lidi jsou poměrně konzervativní a zdá se, že pálit uhlí pokládají za základní lidské právo.

To, že když už vůbec někdo volil jinak, než ty "systémově antisystémové strany", že měl pořád nějakou potřebu volit protestně, to je něco, co by ekonomové měli vzít na vědomí. Prostě obraz světa mezi voliči je dnes takový. Vlastně na rozdíl od polarizované Ameriky tu nejsou dva znepřátelené tábory, ale téměř celospolečenská shoda, která se jen projevuje různými způsoby. Všichni mají pocit zásadní nespokojenosti, liší se jen tím, koho volej.

Nechuť levice vůči ekonomům a ekonomii vlastně není o nic vznešenější, než nechuť "dezolátů" vůči Ukrajincům, ochotným u nás víc makat výměnou za lepší šanci na přežití, nebo nechuť vůči "green dealu" a celkové ekotechnologické transformaci společnosti.

Ekotechnologická transformace je nutná, zasáhne tak či ona všechny vrstvy, je nespravedlivé, aby zasáhla jen některé, dotkne se životního stylu, a bez nějakého nadšení pro věc a pocitu toho, že je to dobrovolné, to nepůjde provést. A ekonomové jsou jediné, kteří jsou schopni zanalyzovat, kolik nás která strategie bude stát (peněz, času, zdrojů, energie, emisí, whatever...) ale jen proto není jasné, jestli jsou ti, kteří mají stát úplně v popředí jako mluvčí lidu, a ne třeba spíš jako odborníci v pozadí... třeba u soudců je jasné, že se nesmí účastnit politického procesu už z definice, u ekonomů podobný pocit přitom nemáme...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: no zrovna tam, i když potřebu řešení poměru tržní hladiny nájemného k tržní hladině mezd nerozporuju, tak si nejsem jistej, že to je tak jednoduchý, že když postavíme víc bytů, tak nabídka a poptávka magicky zajistí, že nájmy klesnou.

Spíš společnost víc zadlužíme. A větší dluhy (celkové) znamenají větší poměr nájemného k hladině mezd. Může se snadno stát, že vytvoříme realitní bublinu a že ty byty budou prázdné...

Popravdě, ať už jsem si myslel, že Piráti budou ledasčím, a ani vlastně nejsem klasicky levicový, tak podle mě kult ekonomie, ekonomismus, je to poslední, co v dnešní době potřebujeme. Nikdo základní principy trhu nepopírá, ale my spíš potřebujeme najít triky, jak se jim ubránit. Přece to, že uznávám gravitační zákony neznamená, že jim postavím pomník ve formě pyramidy, ale spíš budu hledat triky, jak stavět mosty a letadla, gravitaci navzdory....
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    XCHAOS: omg neasik..
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    EL_TOPO: ale kdeze random, nejpreferovanejsi kandidat voliči .)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: Ano, jasně. Ale pokud jsem politik, neventiluju to veřejně takovým kňů, jaké začali zkoušet, proboha. Zvlášť pokud mě někdo přeskáče o 6 míst. Každý volič má nejvýše 4 kroužky, takže pokud propadnu o 6, tak asi nejsem oběť zločinné konspirace voličů a voliček. Pokud jsem leader a propadnu se o 6 míst, tak jsem měl nafouklý ego a neodhadl jsem vůbec svoje možnosti...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GAARQ: mě to přijde spíš úsměvné a pozitivní, ale teda insider informace z fóra je, že kňů těch vykroužkovaných je nepřesluchnutelné. Ale zároveň dost komické.... strana pro mladé, hmm.. a diví se, že mladí nekroužkují čtyřicátníky. Také odhady, že jen asi 5% voliičů použilo kroužkování, jsou mylná informace. V Praze jen ty 3 zvolené poslankyně dostaly 14% všech teoreticky možných kroužků (a to nemluvím o kroužcích, které propadly). Skutečný počet maximálně uplatněných kroužků je větší a asi si dám práci ho spočítat.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    DOCKINEZ: mám obavy, že existuje opravdu spousta ekonomických modelů, které stojí na prastarých a špatných základech, např. tebou zmíněná neoliberální či libertariánská na principu homo economicus. a ten jediný, který afaik nějak funguje, tu politici (a možná ani fachekonomové) ještě neobjevili (prospektová teorie / prospect theory). tož tak.
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    OCTOPUSS: ale picu, schillerova je pravnicka, fakt neni tak tezky otevrit wikipedii ;) delala nicmene roky na financaku resp. GFR

ne ze by to nebylo jedno, ekonom je treba takovej, o hruzo hruz, sevcik nebo pikora
    MAZA
    MAZA --- ---
    OCTOPUSS Není, je právnička.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Navíc teda ti ekonomové mohou být v podpůrným týmu, nemusí to být přímo poslanci sami.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    EL_TOPO: Ne, proč? Taková Schillerka je ekonomka, ne? A ví píču. Tolik k odborníkům.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Nějaký jo, Duška ne.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Navíc ta ekonomie taky není jedna jediná, že jo? Takže jaká prohrála? Ta neoliberální?

To by byla spíš dobrá zpráva.

Ale takový štěstí nás nepotká a v reálu se dál pojede ideologie nekonečnýho růstu + lízání botek oligarchů a nadnárodních korporací, přičemž jediná jistota do budoucna je taková, že chudí budou ještě chudší a bohatí ještě bohatší.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Já se teda přiznám, že politice rozumím jen o něco víc než hře na varhany, ale mám pocit, že ekonomové byli na vedoucích místech úplně všude posledních 36 let, a nejsem vyloženě přesvědčenej, že nám to bylo ke kdovíjakýmu superblažíčku takže s radostí zakroužkuju hromadu mladejch holek, i kdyby byly absolventky FHS nebo FSV, nebo co to je za zkratky škol, kterým se bílí heterosexuální ekonomičtí muži tak rádi vysmívají.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    EL_TOPO: olol, jaká ekonomie jako věda? od té doby, co na financích cirkulují figury jako schillerová nebo stanjura nějaká odborná ekonomie roli nehraje. ale to už je tu od klausových dob. on někdy někdo ve vládě NERV poslouchal a podle toho jednal? o_O
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    EL_TOPO: z toho co si dával ten výčet chybí akorát někdo na bezpečnost, ostatní je pokrytý a nikdo na bezpečnost nebyl ani v těch přeskákaných, Hora byl 10 v Praze a Votápek - to radši nikoho
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    EL_TOPO: o tom nepochybuju :D jinak by sis nemohl být tak jistý. z kterého roku jsi přicestoval? 2029?
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    EL_TOPO: nestahuj gatě před brodem. a nemaluj čerty na zeď.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam