• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý trolling a flamewars patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán.
    Homepage - www.pirati.cz | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    XCHAOS: po bitvě je každý generálem ... to je sice pravda, jenže já to říkal PŘED volbama a to přímo tady.
    - sami lepší
    - se STAN naprd
    - vykroužkujou vás

Jelikož jste na podobné hlasy nedali (i EU Gregorové to bylo proti srsti), tak moje prognóza bohužel vyšla.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: tak určitě musíme udělat update, ale otázka je jaký. Jestli je strategické o tom mlčet, "když tomu voliči nerozumí". Jenže nerozumí i spoustě jiných věcí a přesto v tom programu jsou...

Třeba: jsou investice do AI ještě "vzdělávání", nebo je to spíš jakési "antivzdělávání"?

Co se třeba bodu soukromí týče, tak EU se chystá zkrouhnout GDPR. Teď se jasně ukazuje, že GDPR nebyl žádný strašák na malé podniky, ale byla to pojistka, aby korporace nemohly pouštět machine learning nad našimi nashromážděnými osobními daty... což kvůli cílení reklamy stejně dělají, potřebují to dělat i kvůli tomu trénování AI a LLM a tak se snaží nějak zlegalizovat to, co stejně dělají. Ale to, že budou operovat s nějakým mít idčkem (jako u vězně v koncentráku), místo s celým jménem, to přece nemění podstatu toho, co se chystají dělat (nebo co stejně dělají a chystají se to zlegalizovat).

Obecně je ale PA jediná platforma v Pirátech, která vůbec nějaké alternativní teze dokáže formulovat a komunikovat (a mimochodem tedy asi není pravda, že všichni nositelé těchto tezí z Pirátů odešli, že). Mě to přijde jako výchozí bod dobré, a rozhodně bych šel spíš s nimi, než se Zandlovou adorací AI. Jenže pak se tady dozvím, že programové otázky stejně voliče akorát otravují - ten chce univerzální neposkvrněnou superstranu :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CAIDEL: Otázka je, co si jako "skalní volič" za ta léta vlastně volil: protože ten program se za ta léta změnil hodně, a vlastně jediní, co se nezměnilo, jsou lidé, kteří stranu reprezentovali v médiích (největší zlom budou představovat až teď ty nově zvolené poslankyně)

Úvaha "proč transparentnost" byla jednoduchá: "public money - public code" (z celé řady důvodů, které vycházejí hodně najevo třeba teď v situaci rychle se destabilizující mezinárodní situace, i když je pravda, že když je něco open source, má k tomu pak přístup i Rusko...), transparentnost veřejného sektoru má být odpovědí na paranoiu libertariánů a minarchistů, že úředníci budou vždycky hájit především svůj vlastní zájem (a stát se tak stává vlastně je jednou z mnoha korporací), a pokud nějaká strana požaduje transparentní veřejný sektor, tak by asi taky měla být sama transparentní, aby dokázala, že to vůbec jde?

Jako co bylo vůbec prazákladem programu Pirátů se dá těžko říct. Vztah ke copyrightu a patentům nebyl bezvýznamný: byla tam jasná myšlenka, že zatímco historicky byly patenty vymyšlené, aby motivovaly k inovacím, tak dnes vlastně spíše znemožňují zavádění inovací do praxe, apod. Bohužel, za těch skoro 20 let se svět posunul tak strašně moc, že abstraktní debaty z dob začátků Internetu (což je dnes spíš 30 let), které se Piráti snažily vnést jako politické téma do "skutečné politiky", se stávají teologickými spory dávné minulosti.

Ale tím spíš mi zajímá, co je vlastně pro tebe, jako pro "skalního voliče", ten hlavní důvod, proč sis Piráty vybral. Když vnitřní demokratické (a transparentní) fungování včetně online diskuze to nebylo. Chápu, že pro tebe je třeba podstatné místo, kde online diskutuješ ty, a tvoje komunita, a ne místo, kde online diskutují členové Pirátské strany. Ale právě ta zpětná vazba skrz online diskuzi měla nahradit nějaké pofiderní průzkumy veřejného mínění, kterými se řídí to, co říká Babiš... (samozřejmě nikoliv to, co reálně dělá).
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    Ad Blansko: Obecně vzato se takové věci stávají. Proto je důležité obsadit komise.

Blbé je, že extrémisté řvou o podvodech pětikoalice a ve výslekdu největší odhalený podvod je ve prospěch ANO.

Též je blbé, že to svádí k útokům na ANO. Nicméně tohle je fakt nějaký vášniví nadšenec jedné strany v nepozorné/miniaturní komisi. A nejspíš se takoví mohou objevit u kterékoliv strany. Byť je pravda, že u té nejsilnější se to asi nehůř hledá. A kdyby nechali 2 hlasy pro Piráty, tak je to téměř neodhalitelné.
    PECA
    PECA --- ---
    ADAMIRA: Pravda, stačí klepnout na "tlačítko" [Celý program ke stažení>].

DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    NIEKT0: Mě spíš než spekulace o cizích motivech zajímá, zda to je nebo není pravda. A protože Komrsková si s transparentností, etikou, střetem zájmů apod. v minulosti hlavu nelámala, jsem nakloněn věřit tomu, že to může být pravda.

Nejzajímavější mi nicméně přijde otázka, jak se takovej materiál, kterýmu by nejspíš bylo nejlépe někde v ODS u Užděnije, vůbec vzal u Pirátů?

Btw není někde záznam? :)
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    STAROJDA: pls Olga nabírá zkušenosti už 16 let (vstup k pirátům) nebo 11 od doby, kdy se stala komunální zastupitelkou či 8 let od vstupou do sněmovny - byl by to zázrak, kdyby se z ní najednou stalo dobrý rétor a diskutér.

Mj. ji chybí třeba schopnost improvizovat, jak někdo, kdo s ní strávil ve sněmovně hodně času, poznamemal: ona je typ šprtky, co se na něco na drtí, ale absolutně není schopná se pohnout mimo ten na drcený koncept

Její štěstí je, že tyhle debaty nemají většinou velký dopad, ale pravda je, že jak se cpe odpředu, tak si může solidně naběhnout.

btw Blažek měl pravdu s ní a s Hřibem, že na ně nikdo nemá ve sněmovně náladu
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    GEE: Pracujete aspon na tom konci?:)

Nie, zbytocne to fakt nie je. Viete ako sa to, pravda a laska... ;]
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Pro zajímavost: pokus o cenzuru Internetu (pravda, přestřelenou, ale stejně) může dopadnout taky nějak takhle:
    [SMI @ 3. světová válka aneb kam náš svět směřuje? Status: Fuck Around And Find Out]
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    Je pravda, ze ked chceme mat stat odolny proti dezinfu a trolom, mali by sme zacat najprv s stranou, a adamiru rovno zabanovat:) Ci takto si to nepredstvauje?:)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LEON_KOWALSKI: hele Zelení nemůžou za vaše posrané životy :-) Tihle jsou snad 20tá iterace Zelených a nemají tam ani Zubovou, ani Stropnického... ani tu nešťastnou Kateřinu Biomasu Jacques...

Co špatného ti provedl třeba takový Liška?

Dokonce i některá krajská sdružení Pirátů, kteří o Zelených před lety vykládali, jak se Zelenými nikdy, jsou mezi těmi, kteří si je na kandidátky pustili. Myslím, že to byl někdo v Olomouce... já v počátcích Pirátů pokládal Zelené za přirozené koaliční partnery min. v komunále (holt jsem Praha 6...), ale spolustraníci mi vyvedli z omylu, tenkrát (je fakt, že třeba když jsem jednou byl za Piráty v komunále, tak mi Kolínská tehdy dost zklamala a celkově je vtipné, jak Zelení tehdy vykřikovali "s Piráty nikdy" a pokládali se za seriozní evropskou značku - o to tam šlo hodně, kupodivu - zatímco nás měli za podivné "dezoláty" ... což teda v těch počátcích skoro byla pravda...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HAR4NT: ano, že obě aktivity jsou podobného charakteru, to jsem snažil naznačit.

Ale u těch psyops cílených na vlastní vs. cizí obyvatelstvo je to složité. Především, většina tzv. "dezolátů", tedy příznivců ruských narativů, v Rusku vůbec žít nechce a moc dobře to ví, možná pár alkoholiků by vyhovovalo žít jako smetánka v Moskvě ale Petrohradě, ale oni na ně Rusové nejspíš nečekají a zbytek té země zas tak honosný fakt není. Spíš mají všichni blízko k Babišově postoji "chceme patřít do Evropy, ale tak, aby nás to stálo co nejméně" (nebo mezi řádky "abychom se na tom napakovali").

Takhle debata podle mě má význam sama o sobě, nejde říct, že některé varianty jsou potenciálně proruský narativ, takže je nelze ani zmínit a řešit, jestli to je postavené na faktech,nebo jestli je to vyslovená lež, nebo je to něco, co by mohla být pravda, ale není, apod. Snaha úplně se některým nepříjemným tématům vyhnout, protože vedou k závěrům, které vlastně pro většinovou společnost přijatelné nejsou... to je prostě ta věc, ze kterého ty dezinformační kanály profitují a právě proto jsou žádané a kdyby byla cenzura, tak budou ještě žádanější. Prostě se mezi lidma začne šířit znalost VPN. Na těch ale taky někdo vydělá.

Dá se říct, že hájím svůj zájem jako internetový poskytovatel: chci inkasovat od klientů peníze rovnou za plnohodnotný Internet a nechci, aby si k němu pořizovali ještě VPN za peníze, které by mohli platit přímo za Internet. Resp. informace si vždycky najdou cestu, zvláště teď. Plošná cenzura dezinfa nebo chat control jsou blbost, potřebujeme nějak lidi získat k tomu, aby byli na straně správné věci sami od sebe, a pokud nemají pocit, že je to správná věc, tak je fakt potřeba pracovat na osvětě, na tom, aby to za správnou věc považovali, a ne prostě jít cestou která vede od demokracie k totalitě.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ADAMIRA: jsem oběť těch obětí, protože kdo s nima má vést ty idiotský debaty... (jenže to fakt nefunguje, že zabanuješ nějakej web a oni se chytnou za nos a řeknou "aha, tak ono je to zakázaný, tak to to asi nebude pravda")
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NIEKT0: tak já si paradoxně od náboru nových lidí sliboval, že se rychleji najdou lepší tváře. U Ferjenčíka je spíš problém, že on a Olga Richterová by tam neměli být současně a z toho vyplývá, že on by měl mít rozum a odejít a jí tam nechat.

Jako podívej, tvoje výhrady dobře chápu... ale Hřib je opravdu lepší materiál např. na premiéra, než byl Ivan, už tím, jak vystupuje (za koho doopravdy kope... to je jiná otázka, ale umí to rozumně podat). Co se týče lidí jako Roman Kučera, Giuseppe Maello nebo Ivan Vašíček, tak ti vlastně byli důvodem, proč jsem vždycky tak nějak podporoval to Ivanovo-Jakoubkovo křídlo, což ovšem v podstatě znamenalo Ferjenčíka, Richterovou a vůbec spoustu téhle staré vlny.

Obecně opakuju, že jestli Piráti něco neuměj, tak je to vnitrostranická opozice. To, že ti vaděj konkrétní lidi, to prostě není program. Zaujatost strany sama sebou jsem kritizoval stejně jako Zdeněk Hřib.. je potřeba se nějak vyjadřovat k potřebám voličům, i kdyby to bylo populisticky, blbě a paradoxně, ale nemůžeme se zaobírat sami sebou a tím, kdo je hodný a kdo zlý.

Dovedu pochopit odchod lidí, pro který je koalice s ODS stejně nepřijatelná, jako koalice s ANO. Dovedu toho pochopit hodně. Ale prostě vzdát to a nechat to těm úplným blbcům úplně bez boje, to je prostě blbost.

Já obecně přemýšlím, že kromě motivace nedržet byty nepronajaté - to je bohužel velký segment trhu ty investiční byty - by měly existovat pobídky pro nezvyšování nájmů. V podstatě daňové úlevy pro byty, ze kterých po několik let nerostou příjmy (=nebyl zvýšený nájem). Výhoda je, že se to dá udělat prostě odkazem na loňské daňové přiznání, nemusí tam být žádná příloha. Naopak současný Hřibův návrh, aby spekulanti držící investiční byty platili obcím na dani z nemovitosti víc je nelogický v tom směru, že nepronajaté byty obci v podstatě nepůsobí náklady (ovšem působí ji pravda "ušlý zisk", protože obec by pak měla jiné příjmy z lidí, kteří tam opravdu bydlí, různými způsoby, nebo jiný prospěch než příjmy...)

Podle mě vnitrostranická opozice v Pirátech na to musí jít jinak, než řešit, kdo je hodný, kdo zlý, koho máme rádi, apod. Těžko sestřelíš Ferjenčíka, když on dostane v Pardubicích víc preferenčních hlasů, než celá Pirátská strana v krajských volbách. Problémech těhle lidí je, že se stali jaksi slavnější, než samotný brand. To souvisí s propadem Pirátů všude v Evropě... jsme jediná země, kde Piráti dlouhodobě uspěli. Jenže útoky na současné viedení a reprezentaci Pirátů ten brand právě neposílej, že jo. A založit si něco nanečisto jako Peksa... uvidíme, jak Volt dopadne, no, ale žádná sláva to podle mě nebude (vzpomeňme na rozklad Zelených asi na 4 pidistrany, z nichž ta proruská DSZ ani nakonec nebyla ta nejbezvýznamnější... ale nakonec vyhrála kontinuita značky)
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    NIEKT0: no, to je taky pravda :-)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KEDRIGERN: to je pravda, ale všechno jsou to celkem složitý témata, který se blbě vysvětlujou, OSA je čistě Pirátský téma, navíc není vůbec kontroverzní (OSU má rádo tak promile voličů a asi nikdo z nich volit Piráty neuvažuje) a když do ní pořádně řízneme, tak to pro nás budou akorát politický body. Další téma, kterým jde OSA hovnit.
    ▶ OSA obcím skokově zvýšila poplatky, ty zvažují omezení slavností — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/osa-obcim-skokove-zvysila-poplatky-ty-zvazuji-omezeni-slavnosti-363917
    Za mě, kdybysme přišli s nějakým radikálním řešením typu úplné zrušení náhradních poplatků + úplné zrušení poplatků za veřejnou produkci (fakt nechápu proč má tohle platit pořadatel akce, ten platí muzikantům za vystoupení a pokud muzikant hraje převzatou muziku, tak autorovi by měl platit on ze svého honoráře) tak na tom nemůžeme politicky prodělat, že OSA a "umělci" typu Michal David bude řvát jak protržený, takže budeme mít další publicitu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NECROMAN: no to zase ne, protože kandidujou jen v půlce krajů a bez těch krajů, kde žádný Zelený nejsou, se do parlamentu nedostane nikdo. Scénář, kde by zelených poslanců bylo víc, tak jako v případě PirSTAN, v podstatě naprojektovat nejde. Úplně ve všech krajích bez Zelených by to muselo být těsně pod hranicí mandátu (no pravda, jsou to pohraniční kraje, ale je to taky SčK, kde stačí těch zhruba 5%). Ve všech krajích se SZ by to naopak muselo být právě na jeden mandát a ne víc. V Praze mají ale jen jedno jméno, pokud to dobře chápu. Výsledek, kde by Zelených bylo víc, než Pirátů, by mi hodně překvapil.

Ale ten kroužkovací fight v KVK je zajímavá sázka. On jak je to nejmenší kraj, tak těch kroužků stačí relativně málo, takže se můžou chtít soustředit tam, kde budou mít největší impact a šanci přeskákat. Ale v absolutních číslech KVK potřebuje asi o 4000 hlasů víc, než obvyklý výsledek ve většině dosavadních voleb. Tak velkou výpravu Zelení dohromady nedaj. Ani Votápek ne, popravdě. Jestli to je nějaká sázka na to, že 2000 Zelených si to rozdá s 2000 Voptákovců a udělaj výjezdní hlasování... no nevím.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEDRIGERN: ok, no když tu to téma chceš.... v obecné rovině nelze nesouhlasit s prvním bodem, druhý nejistý, spousta voličů Dems odmítlo volit Kamalu, že by byla příliš proizraelská (sic!), je pravda, že Trump připustil, že izraelské verzi nevěří a že v Gaze hladomor je (sic!). Bod tři bych radši nerozmazával, ostatně žádný jiný útok, než byl protiúder Iránu, asi nikdo v oblasti nemůže předvést, ani kdyby chtěl a tím je to téma asi uzavřené.

Jsi si opravdu jistý, že to je témat letošních parlamentních voleb a že všechny strany se k tématu budou veřejně vyjadřovat? Existuje momentální oficiální stanovisko Pirátů, vůbec?

Zajímavý krok udělal prezident Petr Pavel, který sice neřekl nic, ale zeptal se vlády, proč neřekla nic (proč se nepřipojila ke zbytku EU). To je ehm, šalamounské (pun intended).
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    XCHAOS: ok, takže se měl riskovat scénář, že Babiš si udrží moc už kontinuálně a všechny ostatní strany zůstanou už trvale v opozici? ok, je pravda, že ve vládě se toho moc nepředvedlo... ale když se to srovná s chaotickými opatřeními za Babišovy vlády... ... no, takže:
    (1) Babiš má pořád svých 30+%
    (2) Nic moc "Antibabiš" jste za dobu 2021 - 2025 nepředvedli, celá slavná "Antibabiš" opozice.
    (Když nepočítám hádky ve sněmovně) (a pár skandálu koaličních stran)
    (3) Vás (Piráty) to vymazalo z politické mapy, bojujete o 5% a paktujete se kvůli tomu se Zelenými
    (4) Takže v podstatě jen došlo ke klasické výměně stran jako to bylo dřív ODS <=> ČSSD, jednou ti,
    podruhé oni.

Znovu opakuji, kdybyste v roce 2021 kandidovali SAMI, se svým programem jako roce 2017, tak jste teď mnohem silnější a myslím že byste byli pořád třetí nejsilnější strana ve sněmovně.
    Teď se jenom modlíte, abyste neudělali krok blíž k horizontu událostí a nevcucla vás černá díra zapomnění.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LEON_KOWALSKI:
    LEON_KOWALSKI: porazit STAN v těhle volbách by byla zajímavá výzva, no. Samozřejmě by to znamenalo udržet si voliče z roku 2017, že jo.

LEON_KOWALSKI: ok, takže se měl riskovat scénář, že Babiš si udrží moc už kontinuálně a všechny ostatní strany zůstanou už trvale v opozici? ok, je pravda, že ve vládě se toho moc nepředvedlo... ale když se to srovná s chaotickými opatřeními za Babišovy vlády...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam