• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    Kimchi
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    Ahoj, dělala jsem kichcci a do jedné lahve to vyšlo jen do půlky. Vadí ti hodně?

ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LADY_MYSKA: udělej si 2% roztok soli a dolij podle potřeby tak aby všechno bylo alespoň tak 2 cm pod hladinou.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Rada bych zalozila svuj prvni pickles, kdyz zeli/cibule/mrkev a 17 g soli nepusti dostatek vody, kolik vody mam dolit a kolik soli?
    TOULASE
    TOULASE --- ---
    ROSADKO: já misku na kvásek vymývám, ale jinak ho udržuju dost punk a jsem překvapená, co všechno u mě chudinka vydrží...
    (mám ho od kamarádky asi čtyři roky)
    Dokrmuju hrubě mletou žitnou z Kauflandu.
    ( ..zdá se mi,že ho máš dokrmený dost "nařídko")
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: pokud to má být jogurtová kultura, tak to rozhodně nebude dlouhodobá varianta - většina z nich žere laktózu a bez ní se jí moc nedaří. ale kefírová a nebo acidofilní v klidu. je možny že jsou nějaké druhý co laktózu nepotrebujou. ale bude to na nich napsaný.

kolikrát se dá rozmnožit nějaký vegan jogurt si nejsme jistá.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Omlouvám se za blbý dotaz, ale můžu množit z jogurtu bez laktozy?

Díky
    QUIP
    QUIP --- ---
    Pred tydnem jsem zkousel (poprve) kvasit cervenou repu s trochou zeli a dopadlo to naprosto skvostne. Driv jsem repu delal jako nakladanou s octem, ale tohle je jeste lepsi. Nejakym zazrakem se mi podarilo spravne trefit pomer slanosti a palivosti (je tam trosku chilli). Vcera jsem ochutnaval i kvasena rajcata. Chutna to trochu jak okurky rychlokvasky. Spatny to neni, ale cervena repa jasne vede. A v pristich dnech se pustim do ochutnavky tech paprik plnenych zelim.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    POHODAVOLE: zadarilo se, tak mam radost :)

POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    DYSTOPIK:
    KOCHANSKA_CH:

Ted jsem se o tom vic zamyslel a asi nejdriv zkusim namnozit activii a holandii a pak budu zkouset dal. Napadlo me, ze mam dlouhodobe zapujceny sous vide, tak to mohu zkusit v nem coz? Radiatory mi prave kolisaj, kdyz jedu drevem a kdyz elektrinou, tak je teplota max 40, kdyz je -15, coz je malokdy.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    POHODAVOLE: Mezofilní severská kultura Viili nepotřebuje dohřívat na vyšší teplotu, prokysá mi 12% smetanu na lahodný jogurt i na kuchyňské lince. :-)
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    POHODAVOLE: a ty to chceš konkrétně kvůli týhle kultuře? já jsem si dřív množil jogurt normálně na topení během topný sezony a používal jsem na to jako kulturu normální jogurt. Nikdy se mi nestalo, že by se to nepovedlo a to to topení třeba nejede nonstop, teploty tam dost kolísaj a tak
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Nema prosim nekdo toto?

SILVERCREST® Jogurtovač SJB 18 A1 | LIDL-SHOP.CZ
    https://www.lidl-shop.cz/SILVERCREST-Jogurtovac-SJB-18-A1/p100259532

Rad bych si udelal radost, ale koukam, ze tam asi nebude presny nastaveni teploty, tak myslite, ze to bude slapat s timto?

Furtjogurt | Fermentárum
    https://www.fermentarum.cz/furtjogurt
    FARIN
    FARIN --- ---
    oukej dal jsem tam raději ještě pytlík s vodou. Příště dám víc zeleniny, tohle je úplně první pokus.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FARIN: čím víc vzduchu, tím větší riziko kontaminace.
    QUIP
    QUIP --- ---
    FARIN: Tak to vypln pytlikem s vodou. Tim zaroven zatizis tu zeleninu, ze nevyplave. Ja mam vzdycky opacny problem - nadoba je plna a nevejde se mi tam nic na zatizeni :) Aby tam nesel vzduch, tak jsem ted zkusmo na hladinu nalil olivovy olej. Zkousim ve 4 stredne velkych zavarovackach papriky plnene zelim, tvrda (nedozrala) rajcata, a cervenou repu napul se zelim. Zatim to krasne probublava a voni, ale jsou to jen 3 dny a ja uz mam chut to sezrat :)
    FARIN
    FARIN --- ---
    Je to problém když je kvasná nádoba zaplněná jen z poloviny. (použil jsme málo zeleniny)
    Všechno je ponořené, jen je nad tím prostě vetší množství vzduchu a až pak teprve kvasná zátka.

Jako můžu to něčím vyplnit, ale je to vůbec potřeba? Díky
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    ROSADKO: voní jakoby moučně, jen trochu kysele a chuť má dost sladkou, jakoby s takovým ovocným tónem...
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    Takže, ehm...do mého líného žitného kvásku jsem včera přimíchala kostku droždí - výsledek dnes večer je na fotce. Jak poznám, že už je kvásek hotový? Už? Uuuuuž? :-)

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam