• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: podle me ne, dulezity je, aby to bylo ponoreny.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: asi lepší, když ti to potvrdí někdo víc zkušenej, ale myslím, že jakmile oxid uhličitej vytlačí vzduch, tak neni důvod, aby se ti to začalo kazit.

    Já měl posledně opačnej problém. Do týhle lahve se mi podařilo natěsnat 3kg zeleniny, dal jsem na to kus plátýnka a zatížil to kamenama, ale jak to začalo kvasit, tak to hnalo nahoru šťávu a tu jsem musel stále odebírat, protože by mi to vylezlo kvasnou tyčinkou ven. Ale nakonec všechno dobře dopadlo. Jen jsem si pořídil gochugaru a i když ho tam dávám fakt škopek, tak je to na mě málo pikantní.
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    Ahoj, dělala jsem kichcci a do jedné lahve to vyšlo jen do půlky. Vadí ti hodně?

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LADY_MYSKA: udělej si 2% roztok soli a dolij podle potřeby tak aby všechno bylo alespoň tak 2 cm pod hladinou.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Rada bych zalozila svuj prvni pickles, kdyz zeli/cibule/mrkev a 17 g soli nepusti dostatek vody, kolik vody mam dolit a kolik soli?
    TOULASE
    TOULASE --- ---
    ROSADKO: já misku na kvásek vymývám, ale jinak ho udržuju dost punk a jsem překvapená, co všechno u mě chudinka vydrží...
    (mám ho od kamarádky asi čtyři roky)
    Dokrmuju hrubě mletou žitnou z Kauflandu.
    ( ..zdá se mi,že ho máš dokrmený dost "nařídko")
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: pokud to má být jogurtová kultura, tak to rozhodně nebude dlouhodobá varianta - většina z nich žere laktózu a bez ní se jí moc nedaří. ale kefírová a nebo acidofilní v klidu. je možny že jsou nějaké druhý co laktózu nepotrebujou. ale bude to na nich napsaný.

    kolikrát se dá rozmnožit nějaký vegan jogurt si nejsme jistá.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Omlouvám se za blbý dotaz, ale můžu množit z jogurtu bez laktozy?

    Díky
    QUIP
    QUIP --- ---
    Pred tydnem jsem zkousel (poprve) kvasit cervenou repu s trochou zeli a dopadlo to naprosto skvostne. Driv jsem repu delal jako nakladanou s octem, ale tohle je jeste lepsi. Nejakym zazrakem se mi podarilo spravne trefit pomer slanosti a palivosti (je tam trosku chilli). Vcera jsem ochutnaval i kvasena rajcata. Chutna to trochu jak okurky rychlokvasky. Spatny to neni, ale cervena repa jasne vede. A v pristich dnech se pustim do ochutnavky tech paprik plnenych zelim.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    POHODAVOLE: zadarilo se, tak mam radost :)

    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    DYSTOPIK:
    KOCHANSKA_CH:

    Ted jsem se o tom vic zamyslel a asi nejdriv zkusim namnozit activii a holandii a pak budu zkouset dal. Napadlo me, ze mam dlouhodobe zapujceny sous vide, tak to mohu zkusit v nem coz? Radiatory mi prave kolisaj, kdyz jedu drevem a kdyz elektrinou, tak je teplota max 40, kdyz je -15, coz je malokdy.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    POHODAVOLE: Mezofilní severská kultura Viili nepotřebuje dohřívat na vyšší teplotu, prokysá mi 12% smetanu na lahodný jogurt i na kuchyňské lince. :-)
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    POHODAVOLE: a ty to chceš konkrétně kvůli týhle kultuře? já jsem si dřív množil jogurt normálně na topení během topný sezony a používal jsem na to jako kulturu normální jogurt. Nikdy se mi nestalo, že by se to nepovedlo a to to topení třeba nejede nonstop, teploty tam dost kolísaj a tak
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Nema prosim nekdo toto?

    SILVERCREST® Jogurtovač SJB 18 A1 | LIDL-SHOP.CZ
    https://www.lidl-shop.cz/SILVERCREST-Jogurtovac-SJB-18-A1/p100259532

    Rad bych si udelal radost, ale koukam, ze tam asi nebude presny nastaveni teploty, tak myslite, ze to bude slapat s timto?

    Furtjogurt | Fermentárum
    https://www.fermentarum.cz/furtjogurt
    FARIN
    FARIN --- ---
    oukej dal jsem tam raději ještě pytlík s vodou. Příště dám víc zeleniny, tohle je úplně první pokus.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FARIN: čím víc vzduchu, tím větší riziko kontaminace.
    QUIP
    QUIP --- ---
    FARIN: Tak to vypln pytlikem s vodou. Tim zaroven zatizis tu zeleninu, ze nevyplave. Ja mam vzdycky opacny problem - nadoba je plna a nevejde se mi tam nic na zatizeni :) Aby tam nesel vzduch, tak jsem ted zkusmo na hladinu nalil olivovy olej. Zkousim ve 4 stredne velkych zavarovackach papriky plnene zelim, tvrda (nedozrala) rajcata, a cervenou repu napul se zelim. Zatim to krasne probublava a voni, ale jsou to jen 3 dny a ja uz mam chut to sezrat :)
    FARIN
    FARIN --- ---
    Je to problém když je kvasná nádoba zaplněná jen z poloviny. (použil jsme málo zeleniny)
    Všechno je ponořené, jen je nad tím prostě vetší množství vzduchu a až pak teprve kvasná zátka.

    Jako můžu to něčím vyplnit, ale je to vůbec potřeba? Díky
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    ROSADKO: voní jakoby moučně, jen trochu kysele a chuť má dost sladkou, jakoby s takovým ovocným tónem...
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    Takže, ehm...do mého líného žitného kvásku jsem včera přimíchala kostku droždí - výsledek dnes večer je na fotce. Jak poznám, že už je kvásek hotový? Už? Uuuuuž? :-)

    QUIP
    QUIP --- ---
    VANEK: Diky! Procetl jsem si ty dva recepty a kazdej je uplne jinej :) Jeden dokonce zacina tim, ze se svestky a koreni rozvari... no takze to nejak zprumeruju a zkusim z tech svestek neco vyrobit. Pak dam vedet, jak to dopadlo. Snad to zase nechytne plisen.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam