TOMASZ: že jo? já jsem při četbě vysloveně pocítil informační zmatení. tak třeba verš "Kámen oheň hlídá" - zde mi není jasné, kdo hlídá koho. jestli ten kámen hlídá koho co oheň a, pokud ano, protože to smysl ještě snad dávalo, znamená to, že jaksi hoří v krbu nebo na ohraničeném ohništi? pokračování je pak matoucí, ale snad se bard snaží sdělit, že je ráno.
už už jsem se zaradoval, že jde o free čundráckou romanci, ale to stavení to pokazilo - zjevně hoří uvnitř. jsme tedy v domě, je ráno a někdo zapálil asi v kamnech. a asi je tam, vzhledem k dalšímu vývoji básně, smutně sám.
další obrat mě ovšem uvrhl ve zmatení - čekal bych, že život bez lásky bude (to) prodlení, ne "v" prodlení, tomu nerozumím. a hned další verš je ještě zmatečnější, protože už se ani neopovažuji usuzovat, na kterou svou sílu (z hlediska potenciálního samečka - druha snažícího získat družku) se tedy bardova pozornost upírá. imho je už takové nespoutané až moderně odvážné, radši přeskakuji. ale snad se najdou jedinci nesvázaní tolik konvencemi.
závěr mě dezorientuje zcela. vážit slova líná (co je líné slovo?) fryzicky jest nemožné a má to tedy obrazně znamenat, že bard něco velice pomalu, tedy chlapácky ležérně, po uvažování procedí mezi zuby? fakt netuším. a "ať je co hlídat" je vysloveně záhada - pokud se tím nemyslí tedy to, že když bard upřel výše pozornost na svoji sílu, zjistil, že už je velká (ta síla), tudíž přiláká potenciální družku a tu pak bude, jak je vlastní samečkům ptactva i savců, střežit. (před konkurenty.)
myslíš, že by to tak mohlo být?