BODY_SUIT: to asi mame na mysli to samy. pocitove (nedivala jsem se) jako by PA strcila z obou rukou nekolik prstu dovnitr a krouzila po obvodu hraze a silou ji roztahovala. bolelo to jako prase, delala to kontinualne a docela vytrvale. nemela jsem pocit ze by me bolel ten tlak samotnej, jako spis to vzbuzovalo dojem, ze tema rukavicema drhne "nasucho" o tu tkan (precejen telni tekutiny nejsou to samy jako lubrikant, pro predstavu). traumatickej zazitek z toho nemam (cimz nezlehcuju Tvoje pocity, co Ti z toho zustaly), ale bylo to opravdu hodne neprijemny. automaticky jsem to brala jako metodu z kategorie "aktivne chrani hraz pred natrhnutim", coz si dobrovolne delat necham uz jen proto, ze mam pevnou hraz a uzkej posevni vchod ("roztazitelnost" vaginy, co nejen na nyxu popisovaly zeny pri prvnim pokusnym pouziti anibalu, to si dle svyho mereni s anibalem u sebe predstavuju tak po druhym porodu nejdriv - takovych cisel nejsem sto dosahnout ani kdybych s tim cvicila jak je rok dlouhej).
manualni roztahovani hraze jsem teda nedohledala, jen neco jako manualni ochranu hraze, zdroj neci bakalarka volne dostupna na netu:
"Jednou z technik, které jsou použity pro ochranu perinea v průběhu vaginálního porodu s podélnou polohou plodu hlavičkou, je manuální ochrana hráze během prořezávání hlavičky v druhé době porodní (Parente et al., 2010). Je možné, že tento manévr předchází ruptuře perinea, ale zároveň i brání deflekčnímu pohybu hlavičky
plodu a přesouvá ji od stydkého oblouku směrem k perineu, čímž se riziko perineálníhopoškození zvětšuje. Není proto možné přesně určit, zda je vhodnější chránit hráz metodou zvanou "hands on", nebo se jí nedotýkat a nechat hlavičku volně prořezávat podle metod "hands off" (Goldberg a Sultana, 2004)."
Nevim, jestli tam popisuji to o cem se bavime, ale docela to tak zni. Z toho popisu vyplyva, ze to asi neni uplne nutnej a efektivni manevr - ma s tim nekdo zkusenost?
ALI_EN: to se dela - ze se manualne roztahuje delozni hrdlo aby se tomu "pomohlo"?
mne velice silne bolelo to pravidelny kontrolovani PA na kolik jsem prstu - bolelo me to vic nez kontrakce samotny a bylo to opravdu velice neprijemny, behem tech cca 12h, co jsem stravila v porodnici oteviranim, to kontrolovala nekolikrat. ja nemam s vnitrnim vysetrenim problem, ani v tehotenstvi (to tuplem ne, mne to naopak prinasi klid) ani behem porodu, ale vzhledem k bolestivosti techto vysetreni bych to priste radsi neopakovala. i presto, ze mi vysetreni nevadi, tohle mi nejen fyzicky ale i intuitivne bylo uplne proti mysli.
nekdo zminoval, ze neci soukroma PA (nebo obecne?) dokaze presne zjistit fazi otevirani i bez vnitrniho vysetreni (jestli si to nepletu s necim jinym).
vite o tom nekdo vic?