Když to máte tak... Před nějakými patnácti lety vyšel následující článek:
https://www.novinky.cz/zena/zdravi/clanek/pasivni-koureni-snizuje-detem-inteligenci-319279Který tvrdí, že pasivní kouření snižuje dětem inteligenci. Tehdy mi to přišlo zvláštní, tak jsem se v tom trochu pohrabal, a ukázalo se, že inteligentnější rodiče v menší míře kouří před dětmi (pokud vůbec) a zároveň že inteligentnější rodiče mívají i inteligentnější děti - tudíž ten článek lhal, nebo alespoň zaváděl na scestí, protože předkládal v příčinné souvislosti (pasivní kouření -> blbé děti) dva jevy, které byly ve skutečnosti důsledkem téže příčiny (čím hloupější rodiče, tím hloupější mají děti; čím hloupější rodiče, tím spíš kouří před dětma).
V roce 2016 jedno číslo Vesmíru bylo věnované lepku, jako do jisté míry protiváha popularizačních článků v časopisech, houfně tvrdících, že lepek je zlo a vyřadit ho z jídelníčku prospěje každému, včetně lidí, co nejsou celiaci. Nepřekvapivě - lidé ve studiích, co tvrzení o škodlivosti lepku dokazovaly, byli vesměs Američané. Byla tedy sice nalezena i tzv. "neciliakální glutenová senzitivita", ale jde o diagnózu "per exclusionem et ex iuvantibus" (alias "nevíme, co způsobuje vaše zažívací obtíže, ale zkuste vysadit lepek, co kdyby to zabralo").
Nezapomínejme ale, že výrobky se zvýšeným obsahem lepku jsou v americkém kontextu zejména fast food (hamburgery, pizza), tudíž kdo jí více lepku, zpravidla jí více fast foodu a/nebo polotovarů, a jeho zažívací problémy mohou snadno způsobovat jiné látky v nich obsažené a ne lepek; naopak fastfoody a polotovary se sníženým obsahem lepku nebo zcela bez lepku v době konání této studie ještě nebyly běžné (krom přirozeně bezlepkových, jako třeba hranolky), takže kdo chtěl držet bezlepkovou dietu, ten si musel častěji sám vařit, což vedlo k snížení příjmu soli, jednoduchých cukrů, nasycených mastných kyselin a podobně - a přineslo tedy v důsledku i lecjaké "health benefits" naprosto nesouvisející s lepkem.
A konec konců, není to tak dlouho, co jsem nějaký popularizační článek zkoušel napsat sám, už do redakce odešla verze textu s tvrzeními hodně zjednodušenými (a tudíž nepřesnými), a vrátilo se mi to zjednodušené natolik, že by se příslušná tvrzení dala označit za nepravdu, ale když jsem protestoval, dozvěděl jsem se, že "laikovi to stačí a odborník to číst nebude". (Ten článek nakonec nevyšel, aspoň zatím ne - ale taky je to jen asi čtyři měsíce stará historka.)
No a na základě těchto (a ještě pár podobných) příhod už automaticky u zjevně zavádějících a extrémně zjednodušených popularizačních tvrzení typu "tloušťka matky způsobuje rakovinu dítěte" hledám, kde asi došlo ke zkreslení. A zrovna v tomhle konkrétním případě to je vidět velmi dobře. Ať už si o potrefených husách kejhá kdo chce a co chce.
#chat #polemika