• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    Přípona -istan, pocházející s Perštiny (možná i starší) znamená doslovně "země". Například Afganistán (a podobné názvy států) znamená "země Afghanců". Používá se ovšem v jiných slovech, např. gulestan, neboli země květin, znamená zahradu.

    Slovo Pak znamená čistý, Pakistán je tedy "země čistých". "Paki" se cca od 60. let používá v UK jako rasistická nadávka pro imigranty z Blízkého Východu.

    Historicky byla Západní Evropa (případně křesťanská Evropa) označována na Blízkém východě jako Frangistan/Ferengistan, tj. země Franků, jelikož Francouzi byli hlavní účastnící prvních křížových výprav.

    Slova odvozená od Farangi/Firinge jsou dodnes v některých zemích slova pro cizince nebo obecně pro lidi bílé rasy.
    A slovo frengi označuje syfilis.

    #fact #linguistics
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Ukradeno od: HONDZIK:

    Jeden typ arabskych jmen (ktera prevzaly i dalsi muslimske narody) se tvori genitivnim spojenim, kdy takzvane jmeno rizene tvori bud Allah (Buh) nebo ad-Din (nabozenstvi). Mas celou radu takovychto jmen, napr. Habibullah (milacek Bozi ergo Bohumil), Ruhullah (duch Bozi), Nurullah (svetlo Bozi), Chajrullah (dobro Bozi), Salahuddin (spravnost nabozenstvi), Ruknuddin (pilir nabozentvi), Nadzmuddin (hvezda nabozenstvi), pripadne zminovany Veroslav (v doslovnem prekladu majestat nabozenstvi) atd. atp.

    Dalsim typem arabskych jmen tvorenych genitivnim spojenim jsou ta, kde ridici jmeno tvori Abd (sluzebnik) a rizene jmeno Allah ci nektere z jeho tzv. 99 krasných jmen, napriklad Abdullah (sluzebnik Bozi), Abdulmalik (sluzebnik Krale), Abdulkarim (sluzebnik Stedreho), Abdurrahman (sluzebnik Milosrdneho), Abdulwaddud (sluzebnik Milujiciho) atd.

    Konec lingvisticke vsuvky ;)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    CERNYRYBIZ: Laik za přístup k tvému článku.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Přeci jen radši doplním co jsem tím myslel: Potrefenými husami vidím ty plnoštíhlé rodičky, které si nechtějí připustit, že by jejich "teď jím přece za dva" mohlo ublížit tomu, co na světě nejvíc milují. (nevidím žádný zlý úmysl, jen potřebu vypořádat se se svědomím a tudíž onu bagatelizaci pouhou korelací chápu)
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    Když to máte tak... Před nějakými patnácti lety vyšel následující článek: https://www.novinky.cz/zena/zdravi/clanek/pasivni-koureni-snizuje-detem-inteligenci-319279
    Který tvrdí, že pasivní kouření snižuje dětem inteligenci. Tehdy mi to přišlo zvláštní, tak jsem se v tom trochu pohrabal, a ukázalo se, že inteligentnější rodiče v menší míře kouří před dětmi (pokud vůbec) a zároveň že inteligentnější rodiče mívají i inteligentnější děti - tudíž ten článek lhal, nebo alespoň zaváděl na scestí, protože předkládal v příčinné souvislosti (pasivní kouření -> blbé děti) dva jevy, které byly ve skutečnosti důsledkem téže příčiny (čím hloupější rodiče, tím hloupější mají děti; čím hloupější rodiče, tím spíš kouří před dětma).

    V roce 2016 jedno číslo Vesmíru bylo věnované lepku, jako do jisté míry protiváha popularizačních článků v časopisech, houfně tvrdících, že lepek je zlo a vyřadit ho z jídelníčku prospěje každému, včetně lidí, co nejsou celiaci. Nepřekvapivě - lidé ve studiích, co tvrzení o škodlivosti lepku dokazovaly, byli vesměs Američané. Byla tedy sice nalezena i tzv. "neciliakální glutenová senzitivita", ale jde o diagnózu "per exclusionem et ex iuvantibus" (alias "nevíme, co způsobuje vaše zažívací obtíže, ale zkuste vysadit lepek, co kdyby to zabralo").
    Nezapomínejme ale, že výrobky se zvýšeným obsahem lepku jsou v americkém kontextu zejména fast food (hamburgery, pizza), tudíž kdo jí více lepku, zpravidla jí více fast foodu a/nebo polotovarů, a jeho zažívací problémy mohou snadno způsobovat jiné látky v nich obsažené a ne lepek; naopak fastfoody a polotovary se sníženým obsahem lepku nebo zcela bez lepku v době konání této studie ještě nebyly běžné (krom přirozeně bezlepkových, jako třeba hranolky), takže kdo chtěl držet bezlepkovou dietu, ten si musel častěji sám vařit, což vedlo k snížení příjmu soli, jednoduchých cukrů, nasycených mastných kyselin a podobně - a přineslo tedy v důsledku i lecjaké "health benefits" naprosto nesouvisející s lepkem.

    A konec konců, není to tak dlouho, co jsem nějaký popularizační článek zkoušel napsat sám, už do redakce odešla verze textu s tvrzeními hodně zjednodušenými (a tudíž nepřesnými), a vrátilo se mi to zjednodušené natolik, že by se příslušná tvrzení dala označit za nepravdu, ale když jsem protestoval, dozvěděl jsem se, že "laikovi to stačí a odborník to číst nebude". (Ten článek nakonec nevyšel, aspoň zatím ne - ale taky je to jen asi čtyři měsíce stará historka.)

    No a na základě těchto (a ještě pár podobných) příhod už automaticky u zjevně zavádějících a extrémně zjednodušených popularizačních tvrzení typu "tloušťka matky způsobuje rakovinu dítěte" hledám, kde asi došlo ke zkreslení. A zrovna v tomhle konkrétním případě to je vidět velmi dobře. Ať už si o potrefených husách kejhá kdo chce a co chce.

    #chat #polemika
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    HOWKING: jazykový úzus je trochu někde jinde, je to podle mě nesprávně užitá fráze - pochopil jsem, co jsi tím chtěl říci, ale chtěl jsem se ujistit, že to používáš nesprávně, nejedná se o kritiku, na kterou se někdo ozývá - je to studie ;)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    MEJLA77: Heh, tak to mě nenapadlo, že něco tak triviálního jde nepochopit :D
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    HOWKING: potrefená husa je ten, kdo má obézní matku a vysokou porodní váhu?
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    R_U_SIRIOUS: a ten člověk co řídil byl jeho právník.
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    CERNYRYBIZ: nikoli. nepotvrzuju, že se jedná o korelaci, ale ne kauzalitu. to dost dobře ani nemůžu. oni s tím totiž nepřišli ani ti vědci, co ten výzkum vedli.
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    NANTHEI: jinými slovy potvrzuješ, že to je korelace. Děkuji, o to mi šlo.
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    GREATDRAKE: ve skutečnosti... I care, protože CERNYRYBIZ tady předvedl takový nešvar v nakládání s informacemi a hlavně diskusi o nich - zjevně nečetl tu zprávu, kterou jsem k tomu přiložila.

    oni to tam totiž píšou - že ty matky můžou ovlivňovat budoucí zdravotní stav toho potomka dvěma způsoby, a to jednak tím, že zvyšují riziko, že sám potomek bude obézní (pravděpodobně právě tím životním stylem) a dále tak, že jejich stav může ovlivit vyvíjející se gastrointestinální trakt plodu.

    důležitější ale je, že ten fakt je někde úplně jinde. tady asi došlo k nepochopení toho, jaké informace takové studie přinášejí, a jaký to má význam. tady je tím faktem to, že potomci žen, které byly v těhotenství obézní, onemocněli s dospělosti mnohem častěji rakovinou trávicího traktu. to prostě vyšlo z těch dat, která měli k dispozici. kdyby tam psali, že každý druhý potomek takové matky onemocní rakovinou PROTO, že matka v těhotenství přibrala, byla by ta poznámka na místě. ale nic takovýho tam nepíšou (ani já ne) a o tom ta studie vůbec není. je to podklad k dalšímu výzkumu a upozornění na to, že tam zjevně link je.

    #fakt
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    HOWKING: Asi tě to překvapí, ale ne všichni seděj u televize. Krátká aktualita je fajn, ale ne v týhle (i trochu úrážlivý) formě.
    Btw šlo to nalinkovat i z webu ČT. :)
    #kecy
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Šlo o to, že to právě běželo v TV ak dobrých 10 minut po té co jsem to postl. Každý s přístupem k TV si to mohl pustit. Jen upozornění. (a formou clickbajt úmyslně). Kdybych hledal zdroje, tak to aktuální už nebude. Takže následně díky NANTHEI za doplnění. A ano
    CERNYRYBIZ o možnosti korelace, ne kauzality v tv slovo padlo. Já osobně si myslím, že ta "pouhá" korelace bude jen zbožným přáním potrefených husí.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    CERNYRYBIZ: who cares, Nantheina poznámka je podstatná co se týče formy v jaké zde postovat.
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    NANTHEI: ...a jedna se skutecne o fakt? Tohle mi prijde jako korelace a ne kauzalita. Totiz:
    - vime, ze obezita casto souvisi s nezdravym zivotnim stylem (malokdo je tlustej jen kvuli zlazam)
    - vime, ze lidi, co hodne jedi a malo se hybou, vetsinou tloustnou z polotovaru ("processed foods") a junk foodu, ktere obsahuji latky, ktere skutecne mohou zvysovat riziko rakoviny
    - taky vime, ze chutova paleta cloveka se tvori zhruba do dvou let veku
    - a lze tedy predpokladat, ze nezdrave zijici matka bude skrmovat ruzne smakulady i svemu robatku, ktere v dospelosti bude rovnez vyhledavat nezdravou stravu, a tim si toho raka uzene samo
    - ovsem tato rakovina pak neni zpusobena tloustkou matky behem tehotenstvi jako takovou.

    #doubt
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    HOWKING: a nebylo by lepší reprodukovat informace tak, aby si z nich někdo mohl reálně něco vzít? "tlusté těhule" a "zadělávají na rakovinu" jsou opravdu vědecká fakta jak stehno.

    studie naznačuje, že obezita matek během těhotenství je spojena s výrazně vyšším (více než dvojnásobným oproti těhotným s normální váhou nebo podváhou) rizikem vzniku kolorektálního karcinomu v dospělosti jejich potomků. v té studii ovšem taky zjistili, že riziko onemocnění v dospělosti je vyšší i u lidí, kteří měli vysokou porodní váhu. zkoumaný vzorek byl víc než 18 tisíc potomků matek, které byly těhotné v letech 1959 -1966 v Oaklandu, Kalifornie.
    link na zprávu vydanou přímo institucí, která výzkum vedla: https://www.uth.edu/news/story.htm?id=a1862e30-9476-470b-9f0a-3c2876020c9d

    #fakt #medicína #obezita #rakovina
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    ČT24 právě teď: Tlusté těhule zadělávají potomkům na budoucí rakovinu střev.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    GREATDRAKE: 313 je samozřejmě špatně, ale už se mi to nechce opravovat.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Faily válečné historie.

    Jedním z Aleutských ostrovů přináležejících Aljašce je ostrov Kiska. 35 km dlouhý a jen 10km široký. Je to nepříliš hostinné místo na jihu Beringova moře. Nicméně ze strategických důvodů tam z kraje druhé světové války byla malá US posádka (10 mužů a pes, co se jmenoval Explosion). Japonci ostrov dobyli a obsadili posádkou značně větší, ale po nějaké době se raději stáhli.
    Spojenecká vojska (zejména USA + Kanaďani) která si nebyla stažení zcela jista učinila 15 srpna 1943 velkou vyloďovací operaci, které se zúčastnilo téměř 35 tisíc mužů, 95 lodí a 168 letadel s cílem dobýt znovu tento ostrov.
    Výsledkem bylo nalezení prázdného ostrova, tlupy toulavých psů (Explosion přežil a byl členem oné tlupy) a ztráta 313 mužů ( friendly fire, minová pole počasí a zmizení v lesích si vyžádaly kolem 200, přes 130 mrtých bylo na trench foot a 87 si vyžádala zkáza torpédoborce Abner Read po setkání s minou)

    #fakt #warhistoryfails
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam