• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    PISKVOR:

    Proč zmizel sysel z Kellnerova letiště v Letňanech? Kvůli dešti a predátorům, tvrdí experti | Byznys | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/byznys/proc-zmizel-sysel-z-kellnerova-letiste-v-letnanech-kvuli-desti-a-predatorum-tvrdi-experti.A200201_171534_firmy-trhy_ele
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    V Praze je letiště Letňany. A je to národní přírodní památka. A lze tam pozorovat sysla, ba i celou kolonii.

    Národní přírodní památka Letiště Letňany
    https://www.ochranaprirody.cz/lokality/?idlokality=11422
    SATAI
    SATAI --- ---
    STENNY:

    Série nekonečných essayů k tématu: https://acoup.blog/category/collections/this-isnt-sparta/


    (Jinak zajímavý blog, tedy pokud vás zajímají věci jako logistika vojenských operací Mordoru a Železného pasu)
    STENNY
    STENNY --- ---
    Běžná dnešní představa Sparty je "parta fakt drsných týpků, co pořád válčí a jsou v tom lepší než kdo jiný." To může být do jisté míry pravda (i když to možná spíš odpovídá image, kterou si Sparťané cíleně budovali, ale o tom možná jindy), ale taky šlo o městský stát, který asi nejvíc ze všech v oblasti závisel na otrocké/nevolnické práci. Různí historici odhadují, že poměr helotů a Spartiatů (otroků a občanů) byl někde mezi 7:1 a 20:1. No a když je otroků desetkrát více než občanů, je jasné, že případné povstání by mohl být dost problém - už proto, že by pak část občanů mohla snadno umřít hlady. Takže Spartiaté se různými způsoby jistili. Například krypteiou. Není jasné, jestli to byla běžná součást výcviku mladých Spartiatů, nebo jestli se to týkalo jen těch nejlepších, ale každý podzim byla skupina mladých válečníků-to-be vyslána, ať se přes den skrývá v krajině, jídlo si sežene kde chce a v noci zabije každého helota, na kterého narazí - zejména ty, kteří jim budou připadat nějak schopní nebo nebezpeční. Čili je dost možné, že helotské matky strašily své děti: "Do západu slunce buď doma, nebo tě sebere krypteia!"
    Není ale divné, že zabíjení helotů se nějak eticky neřešilo?
    a) Na to Spartiaté dost kašlali. V jednom zdroji se píše, že po jedné vojenské porážce (čili v okamžiku, kdy by povstání dávalo smysl) řekli helotům: "vyberte ze svých řad 2000 nejlepších, kteří si zaslouží odměnu." Těch vybraných 2000 pak Spartiaté odvedli a povraždili, aby se zbavili schopných a tudíž potenciálně nebezpečných helotů.
    b) Každý podzim také Spartiaté formálně vyhlásili helotům válku, aby nebylo eticky problematické je likvidovat.
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    Od mědi k esům.

    Protoindoevropské slovo pro měď je *h₂éyos, pochází od něj mimo jiné anglické ore (skrze protogermánské aiz).

    V protoitalštině měď byla aes, a protože raná římská ekonomika byla založena na měděném standardu, hrubě opracované kousky mědi začaly být používány jako platidlo, Aes rude (https://en.wikipedia.org/wiki/Aes_rude )

    Postupně začaly být značeny jednoduchými značkami, pak raženy, a nakonec tvarovány do pravidelnějších tvarů, jako ingoty aes signatum (https://en.wikipedia.org/wiki/Aes_signatum ).

    Z těchto se vyvinuly mince, aes grave (https://en.wikipedia.org/wiki/Aes_grave ).

    Tyto měďáky, nazývané již as (https://en.wikipedia.org/wiki/As_(Roman_coin) ) byly široce používány za dob římské republiky i impéria, a dokonce byly obnoveny v 13.-14. století v Byzanci, než je nahradily jiné nominace.

    Někdy mezi tím, ve staré Francouzštině (ostatně odvozené od pozdní latiny) se straně kostky s jedním puntíkem začalo říkat podle této mince, as.

    Stejně se začalo říkat i dominům s jednou tečkou a kartám s hodnotou 1. V kartách esa byla původně jen nejnižší hodnotou, a díky pravidlům různých karetních her se postupně stalo hodnotou nejvyšší (https://en.wikipedia.org/wiki/Ace ).

    Od slova Aes, aeris je taky odvozeno slovo aerarum, tedy erár (státní kasa).

    Mimochodem, synonymum "cuprum" pochází ze jména ostrova Kypru, protože tam byla velká naleziště mědi.

    (Hanebně ukradeno z fb)
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    INDIAN: Středověk trval skoro tisíc let, takže by bylo dobré rozlišovat raný a pozdní středověk, jelikož v pozdním středověku byly veřejné lázně dost rozšířené.
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    KOVOVAMINCE: jojo, v krestansky Evrope ve stredoveku nemyti se bylo povazovano za duchovni cistotu... jakasi koupel probihala tak 2x rocne ... ono taky ve mestech k cisty vode krom piti moc pristup nebyl, takze venkovani na tom s hygienou byli o neco lip diky tomu ze se vzdycky v nakym potoce nebo rybniku mohli obcas vosplouchnout
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    SULTHAN: Oni je v oficiálních zprávách a literatuře křestani taky popisovali jako špinavý obludy. Což se ukázalo jen jako strategie vedoucí k většímu odporu vůči Vikingům.
    Muslimům zase vadilo, že se neočistili hned po sexu, případně společný koupání a vyměšování nebo misky s vodou na omejvání obličejů, do kterejch i frkali (to bylo ale něco obřadního, myslim). Tady asi nešlo o prasáctví jako takový, ale spíš prasáctví z pohledu víry, kulturních rozdílů atd. Taky muslimové používali běžně vonný oleje, takže u jinejch lidí mohli bejt na pachy citlivější.
    A je jasný, že když Vikingové vypadli z lodi po dlouhý cestě, žádná voňavá hitparáda to nebyla...
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    KOVOVAMINCE: Mimochodem, myslím, že se mluví hlavně o období kolem 9-10 století. Později byly v Anglii docela rozšířené veřejné lázně.
    Jinak vtipné je, že emisar Bagdádského kalífa Ahmad ibn Fadlan naopak vikingy označil za nejšpinavější bytosti :)
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    KOVOVAMINCE: vs https://www.idnes.cz/xman/styl/james-hamblin-mydlo-sprcha-minimalismus-hygiena-ocistny-ritual-byznys-prumysl-reklama-marketing.A201031_154449_xman-styl_fro

    SALVATOR: svatojánské proto, protože se sbírají na sv. Jana. Maďaři a Slováci je nakládají do cukrového roztoku a pak je žerou celý, je to hodně sladký, měkký, ale celkem dobrý

    ad břízy, není to tak dlouho... https://www.ahaonline.cz/clanek/musite-vedet/182089/vandal-navrtal-brizu-a-chytal-mizu-do-kanystru.html
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    Vikingskej ideál krásy byl vzrostlej člověk se světlýma vlasama a vousama. To neni překvapivý. Ale protože se každej nenarodil jako blond fešák, přišli na způsobem, jak si porost zesvětlovat. Používali k tomu silný mejdlo s louhem.
    Anglosasové je považovali za "cleanfreaks", protože se běžně koupali jednou týdně, poměrně často se převlikali do čistýho a předpokládá se, že důležitý časti těla udržovali čistý (v rámci možností) aspoň otíráním v době mezi koupáním. V hrobech se dokonce našly lžicky pravděpodobně sloužící k čištění uší. Anglosas se (oficiálně) vykoupal dvakrát ročně.
    Seveřani měli pro koupácí den taky termín. Dneska ten termín znamená prostě sobotu (laurdag / lørdag / lördag).
    #fakta #historie
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SATAI: spis jako udon
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    SALVATOR: správný ležák nespěchá :)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    CERNYRYBIZ: Pár poznámek:
    Rusové samozřejmě přišli na to, že se březová míza dá taky zkvasit :D
    Dá se to sbírat i z nalomený březový větve.
    U nás se tomu říká svatojánské ořechy :)
    Nezralý ořechy se zpracovávaj i v britský kuchyni, ale nenakládaj se do cukru nebo medu, ale na kyselo.
    Zkoušeli jsme je loni a teda jako nevim... buď sme udělali něco špatně, nebo je to prostě acquired taste a musíš to chvíli jíst, aby ti to začalo chutnat. Na to, jak mám rád výrazný chutě, bylo tohle na můj vkus až moc výrazný. Bohužel nevim, podle jakýho receptu sme to dělali, ale našel sem třeba tenhle.
    A před časem sem postoval do Zjištění, že ty ořechy jsou součástí omáčky Ohó-Ohó (Wow-Wow), o který píše Pratchett ve spoustě knížek a o který sem myslel, že si ji vymyslel. I když ta skutečná omáčka a knižní vlastně jsou dost jiný věci.
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    CERNYRYBIZ: a když si to teď ověřuju, internety tvrdí, že ty ořechy není nutné spařovat, stačí je pár dnů louhovat ve studené vodě - a ještě jiná stránka je po louhování ve studené vodě s tím sirupem svařuje. Principy jsou ty samé (zbavit části hořčin, nechat zoxidovat, nechat prostoupit cukrem), ale podle konkrétního postupu se bude lišit rychlost jednotlivých procesů a v důsledku nejspíš i chuť výsledku.
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    SALVATOR: já mám rád tak nějak obecně britskou a skotskou kuchyni... a všichni se mi za to smějou. Ovšem včetně té koloniální, takže vindaloo ocením taky, a zároveň nic nenamítám proti lívancům s javorovým sirupem...

    A ať nejsem úplně off topic, zajímavé (aspoň pro mě) bylo před pár lety zjištění, že stejně jako se vyrábí javorový sirup navrtáním javorů (je to vlastně míza), vyrábí se březová voda navrtáním bříz...

    ...a že oblíbená ukrajinská (resp. obecně východní) pochoutka, "černé ořechy", vzniká řízenou oxidací ořechů zelených. Je potřeba je otrhat těsně předtím, než se jim začne tvořit skořápka, na několika místech je napíchnout, spařit (resp. velmi krátce povařit) aby se vylouhovala část hořčin, nechat na vzduchu oschnout (už v tomto bodě zhnědnou) a následně zalít cukrovým sirupem (tradicionalisti dají ředěný med)... a tadá, na podzim můžeme servírovat. Ale pozor - ať vás ani nenapadne přidávat do toho jakékoliv antioxidanty! Pak oxidace neproběhne a výsledek můžete leda vyhodit.
    SATAI
    SATAI --- ---
    PALEONTOLOG: k těm asi boloňskou omáčku?
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    PALEONTOLOG: Přesně. Pro mě je tohle chipotle. Dej mi k tomu chipotle a sežeru nejen tkaničky, ale i ty boty.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SALVATOR: tak to pretluces thajskou sukiyaki omackou a trada. s urcitym korenim bych mohl snist itkanicky od bot
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    CERNYRYBIZ: Tak sem to nemyslel, takovejma předsudkama naštěstí netrpím a na pár výjimek, jako je krev nebo plody moře i rád zkouším nový jídla :-). Jde o to, že já rád výrazný chutě. Mexickou, indickou , sečuánskou kuchyni, nedávno sem objevil sečuánskej chili olej, skvělá věc. Miluju kimčchi. No a tuřín mi do toho moc nezapadá. Určitě bych to sněd, bez mrknutí oka. Ale zároveň bez radosti v srdci, kterou mi v něm umí vzbudit Sriracha nebo jehněčí vindaloo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam