• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    V souvislosti se skončenou olympiádou, věděli ste, že český medailisti sou i skladatelé Josef Suk a Jaroslav Křička a sochař Jakub Obrovský? Do roku 1954 se totiž kromě dneska už neobvyklejch disciplín, jako třeba přetahování lanem soutěžilo i v disciplínách jako hudba, sochařství, malířství, nebo architektura. Pak už se tyhle disciplíny vynechávaly, protože umělci byli vnímaný jako profesionálové, zatímco Olympiáda měla bejt vlastně pro amatéry.

    Umělecké soutěže na letních olympijských hrách – Wikipedie
    https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Um%C4%9Bleck%C3%A9_sout%C4%9B%C5%BEe_na_letn%C3%ADch_olympijsk%C3%BDch_hr%C3%A1ch
    STENNY
    STENNY --- ---
    Ve foglarovce Záhada hlavolamu je věta: "Jsou sice dochovány zprávy o tom, že již kdysi, snad před sto, snad před dvěma sty roky létal jakýsi muž na výroční trhy do Vodňan na podivném kole vlastní výroby..."
    To si Foglar tak úplně nevymyslel, byť spojitost je trochu styl rádia Jerevan - ne létal, ale doletěl, ne na výroční trhy, ale k synagoze, a ne na kole, nýbrž na křídlech. Zmiňovaný muž je pravděpodobně Vít Fučík zvaný Kudlička, truhlář a údajně také letec samouk, který (možná) pomocí kombinace křídel a plynových měchýřů přeletěl nejprve Strpský rybník a poté ze samoty Klůs, kde bydlel, doletěl až do Vodňan.
    Proběhly i dost vážně míněné pokusy dokázat, že Fučík byl první, kdo se do vzduchu vznesl (létal údajně v druhé polovině 18. století, mohl tedy předběhnout bratry Montgolfierovy), ale žádný přímý důkaz o jeho leteckých úspěších se nenašel.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    MEJLA77: tady ještě animace celé akce:

    3. MH17 Animation regarding the transport route and the launch site
    https://youtu.be/Sf6gJ8NDhYA
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    S dovolením si taky ulevím, kdyžtak mě smažte...

    Mazání ve Zjištění je fakt na hlavu a už tam dávám jen semtam nějaké obecné plky, mazání diskuze a hodnotných příspěvků vs hromada braku - bulvár je poměrně přený výraz, který mě napadá, je to sice kultivovanější než mediální bulvár, ale bulvár to je...

    Tady odbočím - osobně mě překvapilo, že se mi poslední dobou do zpráv dostaly i zprávy z Blesku a byly IMO méně bulvární než zprávy z Reflexu - tedy časopis, který jsem si kdysi pravidelně kupoval pro zajímavý obsah a noviny, kterými jsem opovrhoval si časem prohazují svou pozici.

    Jo a ti Rusáci jsou fakt svině - ať už zmíníme záměrný hladomor - Ukrajina produkovala dostatek potravin, jen jim to Rusíci brali - nebo současnou situaci, kdy provokují vojenskou technikou a vojáky v blízkosti hranic, nebo podporují separatisty, kteří pak sestřelí civilní letadlo... a přestože se podařilo dopátrat, že šlo o ruskou raketu, ví se kde a kdy a odkud kam se to vezlo a přesto se nepodařilo potrestat vrahy :(

    Tady je rychlý náhled co vypátrali z dat na sociálních sítích (zkrácená verze, ale základ je z toho pochopitelný):
    How Bellingcat tracked a Russian missile system in Ukraine
    https://youtu.be/4EgTXJ-49IQ


    tady delší verze:
    CPEU4 - Main Stage - Eliot Higgins
    https://youtu.be/z3feWz6S6Us
    RIMSAK
    RIMSAK --- ---
    NJAL
    NJAL --- ---
    PALEONTOLOG: Mirne zajimavy fakt - log je, ale vidi ho jenom majitel/spravce klubu. Takze alespon v nekterych pripadech se stane, ze clovek zajde s WTF za spravcem klubu a dozvi se, ze ho smazl uberadmin.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    TMA: To taky asi jak kdo. Já sem zas s holkou z Ukrajiny chodil na střední (2000-04) a už tehdy se ona i její rodina vůči Rusům dost silně vymezovali.
    TMA
    TMA --- ---
    SALVATOR: Prý až do roku 2014 naopak neměli Ukrajinci na Rusy nijak zvlášť pifku. S tím hladomorem to mohlo být chápáno i jako společné sovětské utrpení. Vnímali se jako jiný národ, ale měli k Rusům a Bělorusům možná dokonce lepší vztah, než Češi ke Slovákům. Spousta jich mluvila rusky, ukrajinština pro ně byla druhý jazyk.

    Nu a po roce 2014 se to změnilo. Doma se už nemluví rusky, děti se už rusky doma neučí. Známá z Kyjeva, která mi to vyprávěla, říkala, že předtím, než sem odešla, tak se se svými přáteli bavila normálně rusky, protože i když to byli Ukrajinci, tak to byl jejich rodný jazyk. Ale teď jejich děti rusky neumí. Nebudou přeci mluvit jako Nepřítel.
    HARALD
    HARALD --- ---
    TRISSIE: Ten tvůj příspěvek byl zajímavý a rád jsem si ho přečetl. Ale nedával smysl v tom kontextu, že už byl reakcí asi na třetí reakcí a byl formulován tak, že bez toho flejmu předtím nedával smysl.
    Kdybys ho tam dala samostatně a ne primárně jako reakci na reakcí, určitě tam zůstane.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    TRISSIE: Nejen to, minimálně ten 46-47 musí mít eště žijící pamětníky.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SALVATOR: když si vezmeš, že na začátku 30. let bylo Ukrajinců něco kolem 30 milionů, tak čistě statisticky zařval jen na Holodomor každý desátý. Zažili to prarodiče dnešních čtyřicátníků a padesátníků (a většina z nich musela znát někoho, kdo při tom zemřel), takže to musí žít ještě prakticky v ústní tradici.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    TRISSIE: K tomu pro otrlé doporučuju film https://www.imdb.com/title/tt0104228/ a doplnim, že ukrajinská verze Wikipedie jako jediná obsahuje i stránky ještě k hladomorům v letech 1921-23 a 1946-47 kde u obou je jako příčina uvedená etnicky vyhlazovací politika SSSR a obou počty obětí v řádu milionů. Pak se má člověk divit, maj Ukrajinci na Rusy pifku.

    Голодомор в Україні (1921—1923) — Вікіпедія
    https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%80_%D0%B2_%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%96_(1921%E2%80%941923)

    Голодомор в Україні (1946—1947) — Вікіпедія
    https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%80_%D0%B2_%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%96_(1946%E2%80%941947)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: jinak teda pro zpřesnění, 3-5 milionů mrtvých je jen na Holodomor (Ukrajina); týkalo se to víc států pod stalinskou botou a celkový počet obětí se odhaduje někde mezi 6-9 miliony.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    KOVOVAMINCE: To jako jo, ale zatim se to nestalo a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se to mělo začít dít a věřim, že právě díky tomu, jak je to tady zaměřený.
    RIMSAK: Ne, autoři se nevhodných příspěvků raději vystříhají, právě abych na ně nenaběh.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    já jsem si dneska zrešeršovala a ozdrojovala počet ztrát na životech R-U armády během první světové a počet civilních obětí ukrajinského hladomoru 1932-1933 (2 miliony ku 3-5 milionům) a zmizelo to taky, takže do zjištění už fakt píšu jen takové ty bonmoty a nekontextové věci, protože s fakty tam člověk moc neuspěje.

    mmch ten Holodomor je hodně zajímavá otázka, ač historii oblibuju a jednu dobu jsem docela vrtala i do té ukrajinské, tak tohle šlo naprosto mimo mě, nebo spíš se o tom vlastně vůbec začalo psát během posledních několika málo let, minimálně teda v českém prostředí.

    A v souvislosti s tím, docela zajímavé zjištění, Pullitzerova cena může být odebrána, a to i posmrtně a po mnoha desetiletích. Nebo minimálně může být zahájena revize toho, jestli měla být udělena, jak se to stalo v případě amerického korespondenta New York Times Waltera Durantyho, který svou cenu dostal v roce 1932 za reportáže z Ruska, a o němž bylo doloženo, že znal rozsah toho, co se na Ukrajině děje, ale veřejně všechno popíral a zastával značně prostalinské názory. Cena mu nakonec zůstala, bohužel.
    RIMSAK
    RIMSAK --- ---
    SALVATOR: z dostupné odborné literatury mám dojem, že za úplňku vlkodlak rozsápe prostě toho na koho narazí.... ty ve vlčím těle vždy běžíš rozsápat autora nevhodného příspěvku?
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    PALEONTOLOG: Jenže když sem někdo začne ve větší míře psát "zajímavosti" jako "zeman je vůl", přirozeně se zvrhne styl moderování i tady.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SALVATOR: bezesporu souhlasím, ale nikdo pány nenutil spravovat klub takto. čili tovje moderace je pro tak široký téma vhodnější
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    PALEONTOLOG: Pro mě to, co psal HARALD jen dokazuje, že ta subjektivita je problematická, ale bohužel v tak široce zaměřeným auditku jako Zjištění je nevyhnutelná a navíc se nevztahuje jen na to, co kdo postne, ale i na to, co kdo smaže.
    A jak už sem řikal, tady pro takovou míru subjektivity není úplně prostor a proto se tady flejmy vlastně nedějou a já tím pádem ani dost dobře nemám co mazat. Druhá možnost je síla mojí přirozený vlkodlačí autority.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    HARALD: ale jo, zjisteni, ze oznaceni etnika jako romy je diskriminacni a spravnejsi je oznaceni cigan, ktery shrnuje vsechny etnicky vetve. no to je fakt tezkej rasismus a na faktcheck neni prostor, ze
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam