• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.



    Zajímavé, až interesantní kanály na YT:


    Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott


    Matematika
    Numberphile


    Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols


    Chemie
    Periodic Videos
    NileRed


    Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time


    Příroda
    Nature Bites


    Lingvistika
    NativLang
    Langfocus


    Teorie hudby
    Adam Neely


    Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time


    Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller


    Film
    Film Courage


    Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat


    Jídlo/Debunking
    How To Cook That


    Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    TANKIE_
    TANKIE_ --- ---
    CERNYRYBIZ: tebe bych vydrzela poslouchat/cist dlouhy hodiny. Moc se mi libi uvadeni povesti a pohadek na pravou miru 8)
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    A kdyz jsme u tech NSFW strasidel, na Valassku byly zname jeste slibky a húkalky. Na prvni pohled podobne rusalkam, ale technicky vzato slo o nemrtve, resp. prizraky.

    Slibka se stala z mlade divky, ktera se zaslibila mladenci (zasnoubila oficialne, nebo se s nim proste vyspala), a ktera zemrela pred svatbou (tuplem pokud se utopila ze zalu, ze jeho rodice ho ozenili s jinou). Slibka tanci po lesich a mokradech, a slibuje muzum poteseni, jen aby je nasledne zabila (v detskych verzich utancovala, v dospelych pripada v uvahu zardouseni po soulozi). Vysvobozena je kdyz se k ni vrati jeji mily (a stane se jeji posledni obeti).

    Húkalka je podobna slibce, ale stava se z divek, ktere zemrely pred svatbou jako samodruhe. Netanci ale zpiva (húká), a laka mladence ciste zpevem. Vysvobodit ji lze bud stejne, nebo v pripade ze onen mladenec neni zenaty a nauci se jeji pisen a zpiva s ni az do rana (tj. prokaze, ze i po smrti je ona nejdulezitejsi zenou v jeho zivote), muze byt usetren.
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    No ono k hejkalum...

    "Mile deti. Hejkal je strasidlo, ktere ma malou vysku, je mensi nez vy. Jeho hejkani vetsinou zni od zeme. Chvili hejka muzskym hlasem a chvili zenskym hlasem. Kdyz ho uslysite, jdete pryc, utecte, hlavne se na nej nechodte podivat, videli byste neco strasneho..."

    ...treba rychtarovic Pepika, jak suka sousedovic Marku. A to je furt ten lepsi pripad, pokud je to nejakej zlej raubir co znasilnuje nejakou chudinku, tak je uz tuplem na miste utect, aby neublizil i vam.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    MATEEJ: Ono není třeba ani sahat k vědomé intoxikaci. Celou historii pěstování obilí se naši předkové potýkali s věcmi jako námel a dalšími zdroji alkaloidů. Takže s lehkou nadsázkou řečeno, občas nebyla placka řešením, ale zdrojem.
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    CERNYRYBIZ: Je to možné, ale mnohem častější příčinou hejkalů, bludiček a bludných kořenů byla konzumace alkoholu.
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    Znamou rekvizitou pohadek a povesti je bludny koren (prilezitostne bludny kamen, nebo zkracene "blud" ). Podle povesti kdo o nej zakopne a upadne, ztrati poneti o tom, kde je a jako smyslu zbaveny bloudi, dokud ho nekdo nepotka (stane-li se tak za dne) nebo dokud nepadne vysilenim (stane-li se tak v noci). A kdyz se probudi, sice obvykle pozna, kde je, ale netusi, jak se tam dostal.

    Racionalni vysvetleni bludneho korene je, jako u mnoha povesti, tak jednoduche, az je cloveku stydno, ze ho to nenapadlo samotneho. Totiz, podle knihy "Co sa Karlovjanom stalo aj nestalo" od Heleny Mičkalové proti obluzeni zpusobenemu bludem pomaha nosit s sebou osuchy (tj. placky). Kdo zjisti, ze je obluzeny, musi se zastavit, placku pomalu snist (placka je hlavni, ale kdo si to chce pojistit, muze s kazdym soustem odrikat modlitbu), a az placku sni, kouzlo pomine.

    Jinymi slovy proti obluzeni bludnym korenem pomaha pomalu zvysit hladinu krevniho cukru. A hypoglykemie se muze projevovat mezi jinym i dezorientaci... Zahada vyresena.
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    ATUARFIK: ihned patentovat!
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    EKG: Bebop?
    EKG
    EKG --- ---
    E2E4: Teenage mutants ninja boars. Brzy jiz i ve vasem lese. Nebo co z nej zbylo.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    radioaktivní divočáci v Bavorsku (jejich radioaktivita překračuje regulacni limit o řád) nejsou radioaktivní z nejen Černobylu, ale i z jaderných testu z 50-60. let. narozdíl od ostatních zvířat ale úroveň kontaminace neklesá.

    je to proto, že zerou jelenky ( druh pro lidi nejedlých lanýžů ) zamořených cesiem.


    https://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/acs.est.3c03565
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    BROUKOID: Dali by se vycvičit na vybírání vší? Školky a školy by platily zlatem. :)
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    STENNY: moje "teorie" je, ze netopyri se snazej ulovit hmyz, kterej se casto v hejnu toci kolem hlavy cloveka - a obcas kridlem zavadej o hlavu (stalo se mi to :) - neco jako kdyby me nekdo "pohladil hadrem") - a v seru/vecer/v noci lidi ten hmyz nevidej, tak si myslej ze ty piskajici netopejri co kolem nich krouzej se strasne touzej jim zaplyst do vlasu, zatimco netopyri jenom zobou hmyzaky... ale nerikam ze to je fakt, jenom mi to dava smysl..
    STENNY
    STENNY --- ---
    V roce 1959 Earl z Cranbrooku podnikl experiment, který měl vyvrátit pověru, že netopýři se lidem zaplétají do vlasů a je pak potřeba je odstranit nůžkami. Dobrovolnicím postupně usadil na hlavu čtyři různé druhy netopýrů a pozoroval, jestli se zapletou.
    Nezapletli.
    Detaily viz: Cranbrook E. Bats in Women’s hair. Transactions of the Suffolk Naturalists’ Society. 1958-1961;2(1-6):193
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PESTRYPAPOUSEK: Tak to je dost dobry.
    PESTRYPAPOUSEK
    PESTRYPAPOUSEK --- ---
    poté, so jsem napsala tento post [PESTRYPAPOUSEK @ Centrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů] , vyšel v Respektu článek o vysídlených Němcích a jimi spravovaných regionálních muzeích, tzv.Heimatstube. V článku byl zmíněn děčínský archivář, i napsala jsem mu o svém útržku prostěradla, zda by neměl k hádance klíč. Odpověď mne potěšila (i dojala, zmínil i vlastní rodový příběh):

    Ale teď k vašemu kousku plátna. Zcela obecně: na plátno se píše vždy, když je informaci nutno dlouho transportovat a papír by to nevydržel. Dřív bývaly na plátně tištěné i řidičáky a předtím německé Kennkarty. Čili jde o seznam, který měl mít někdo na cestu s sebou. Podle zapsaných adres (část z nich odkazuje na vojáky v zajateckých táborech) byl seznam pořízen v roce 1945 nebo přibližně první půlce roku 1946. Po válce fungovala v omezené míře pošta - sice byla cenzurovaná a trvalo to dlouho, ale chodila z Německa a zpět. Ty rodiny, které už byly od léta 1945 vyhnané, psaly pak příbuzným, kde jsou, aby se pak všichni mohli někde sejít. Vojáci zase psali ze zajetí domů, atd. Lidé zařazovaní do transportů v létě 1946 tedy už věděli, kde se někteří příbuzní a známí nacházejí.

    Vaše plátno je tedy podle mě soupis adres příbuzných a známých, který si někdo před vyhnáním napsal na kapesník (papírový seznam by mohli při osobní prohlídce snáz zabavit), aby pak věděl, kam se v Německu vydat, a kde hledat pomoc. Jak to zapadá do Vašeho rodinného příběhu, to nevím, a byla by spekulace si to domýšlet. Možná to napsali Vašemu otci, kdyby se dostal ven, aby věděl, kam jít, nebo mu to dal někdo z příbuzných dlouho po válce jako vzpomínku...to už se bez deníků nikdy nedozvíme. Každopádně je to cenný dobový dokument a pan Mohr v Mnichově, nebo třeba Muzeum města Ústí nad Labem se svou expozicí o českých Němcích, nebo i muzeum ve Vašem okolí, by asi jevilo zájem.
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    An ancient Roman road in Pompeii. These roads were adorned with dotted white stones, which reflected the moonlight, acting as street lights to help people walk on the street after dark.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    PODVRH: U nás se používají třeba pstruzi.

    Pstruzi hlídají kvalitu pitné vody i před teroristy - Deník.cz
    https://www.denik.cz/regiony/pstruzi-hlidaji-kvalitu-pitne-vody-i-pred-terorist.html
    PODVRH
    PODVRH --- ---
    Škeble použité pro kontrolu čistoty vody

    Someone Explains How Poland Uses Clams To Control Its Water Supply And It’s Pretty Crazy | Bored Panda
    https://www.boredpanda.com/clams-measure-water-quality-poland-fat-kathy/

    https://m.youtube.com/watch?v=i0RkEs3Xwf0
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Tom Scott a Baťova výtahová pracovna
    This man built his office inside an elevator
    https://www.youtube.com/watch?v=1yfX84RMQ3M
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    NJAL: Fakt ne od šunky? Škoda, už jsme se smála.
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    NJAL: hele jo :) i když dump v jinym významu teda... A folk word, first attested in c. 1600s, apparently from a Norfolk dialect, of uncertain origin. Perhaps from some Low German word or from dialectal dump (“lump”) (first attested in the late 1800s), +‎ -ling (diminutive suffix).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam