• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    OT_
    OT_ --- ---
    TRISSIE: Lol: "vaše chodidla vypadají jako ruce ženy, která pere velké prádlo. Otřesný pohled."
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    TRISSIE: fanfikce Downtown Abbey zní skoro děsivějš než yaoi Harryho Pottera a bratrů Weaslovejch!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VIDA: tak já se teda přiznám.
    všechny moje mírně zajímavé fakty týkající se první světové a vůbec 1910' a 1920's jsou důsledkem čtení fanfikce k seriálu Downton Abbey.
    Ano, včetně hrobu neznámého anglického vojáka, bombardování na Sommě, i francouzských dopisů :-)
    VIDA
    VIDA --- ---
    TRISSIE: A teď chci fakt vědět, co tě v temných uličkách internetu dovedlo k zákopové noze :D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    na takzvanou zákopovou nohu (trench foot) během první světové války zemřelo až 75 tisíc anglických vojáků. Až v zimě 1917/1918 velení zjistilo, že nejlepší způsob, jak s tímto problémem bojovat, je týmová práce - vojáci byli rozděleni do dvojic a navzájem zodpovídali za kontrolu a stav nohou toho druhého. Jinak se totiž k sundání věčně mokrých a zabahněných bot a ponožek v zákopech nedokopali.

    Dobrou chuť, pokud právě obědváte!

    Trench foot - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Trench_foot
    Zákopová noha: Společný nepřítel, který stál život desítky tisíc vojáků | ARMYWEB.cz
    https://www.armyweb.cz/clanek/zakopova-noha-spolecny-nepritel-ktery-stal-zivot-desitky-tisic-vojaku
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SULTHAN: Já vím, já si na to vzpomněla, protože jsem tu knížku četla zrovna minulý měsíc! A nakonec ta příšera přišla pro jednoho z těch zlých.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    NELLAS: Mimochodem, na "The Story of Little Suck-a-Thumb" naráží Pratchett v Otci Prasátek (Hogfather).
    There was always a Scissor Man waiting for a little girl who sucked her thumb
    ENKATT
    ENKATT --- ---
    ATUARFIK: Ale kdepak! Já to mám doma, je to klasika pro němčináře. Kočky varují, pláčou a naříkají, ale nemohou Pavlínce zametit v použití sirek. Sedí tam, naříkají... V každé sloce se zdůrazňuje jejich snaha nehodě zabránit a následně lítost.
    Und Minz und Maunz, die Katzen,
    Erheben ihre Tatzen.
    Sie drohen mit den Pfoten:
    „Der Vater hat’s verboten!
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    SALVATOR: Máš pravdu. Tuhle zmínku jsem nezaregistrovala, četla jsem jen "while her pet cats watch" u toho prvního příběhu a řekla jsem si, ha, to mě nepřekvapuje. (Truchlí, truchlí, podle mě je akorát štve, že jim nikdo nedoplňuje misku. :))
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    YOPIE: Ne úplně rády, ale nevadí.
    Já v raném dětství (někdy do pěti let) měla předčítány Dobšinského pohádky (a pověsti). Kde byla i verze Svatební košile. A Popelčina sestra bez paty a druhá bez palce. A podobně.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ATUARFIK: Ale popis zrovna tohodle příběhu na Wiki říká, že jenom kočka truchlí.
    YOPIE
    YOPIE --- ---
    NELLAS: Struwwelpeter je krásná biedermayrská dětská kniha. Syna jsem s ní vychoval bez problémů a újmy. Děti v určitém věku hrůzu rády, zamysli se na Karkulkou.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    NELLAS: Na tom popisu mě nejvíc zaujalo, že kočky byly neempatické mrchy už v roce 1845.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Hledala jsem, co je za monstrum Hodenverstümmelung, a kromě toho jediného memu jsem našla jedině tuhle knížku, která zní... trošku děsivě:
    How One Brutal Children's Book From 1845 Left Permanent Marks on Pop Culture | KQED
    https://www.kqed.org/arts/13863411/how-one-brutal-childrens-book-from-1845-left-permanent-marks-on-pop-culture

    To give you some idea of the savagery of the 10 stories in the 1845 collection, consider "The Dreadful Story of Harriet and the Matches," about a little girl who accidentally sets herself on fire and burns to death while her pet cats watch. Then there's "The Story of Little Suck-a-Thumb," about a boy named Conrad who refuses to stop sucking his thumbs and subsequently watches them both severed by a creepy, long-legged home-invader.

    Struwwelpeter - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Struwwelpeter
    Struwwelpeter describes a boy who does not groom himself properly and is consequently unpopular.
    Die Geschichte vom bösen Friederich ("The Story of Wicked Frederick"): A violent boy terrorizes animals and people. Eventually he is bitten by a dog, who goes on to eat the boy's food while Frederick is bedridden.
    Die gar traurige Geschichte mit dem Feuerzeug ("The Very Sad Tale with the Matches"): A girl plays with matches, accidentally ignites herself and burns to death. Only her cats mourn her.
    Die Geschichte von den schwarzen Buben ("The Story of the Inky Boys"): Nikolas (or "Agrippa" in some translations)[7] catches three boys teasing a dark-skinned boy. To teach them a lesson, he dips them in black ink.
    Die Geschichte von dem wilden Jäger ("The Story of the Wild Huntsman") is the only story not primarily focused on children. In it, a hare steals a hunter's musket and eyeglasses and begins to hunt the hunter. In the ensuing chaos, the hare's child is burned by hot coffee and the hunter jumps into a well.
    Die Geschichte vom Daumenlutscher ("The Story of the Thumb-Sucker"): A mother warns her son Konrad not to suck his thumbs. However, when she goes out of the house he resumes his thumb-sucking, until a roving tailor appears and cuts off his thumbs with giant scissors.
    Die Geschichte vom Suppen-Kaspar ("The Story of Soup-Kaspar") begins as Kaspar (or "Augustus" in some translations), a healthy, strong boy, proclaims that he will no longer eat his soup. Over the next five days, he wastes away and dies. The last illustration shown is of his grave, which has a soup tureen atop it.
    Die Geschichte vom Zappel-Philipp ("The Story of Fidgety Philip"): A boy who won't sit still at dinner accidentally knocks all of the food onto the floor, to his parents' great displeasure.
    Die Geschichte von Hans Guck-in-die-Luft ("The Story of Johnny Look-In-The-Air") concerns a boy who habitually fails to watch where he's walking. One day he walks into a river; he is soon rescued, but his briefcase drifts away.
    Die Geschichte vom fliegenden Robert ("The Story of Flying Robert"): A boy goes outside during a storm. The wind catches his umbrella and lifts him high into the air. The story ends with the boy sailing into the distance.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    SALVATOR: wow :)
    SARGO
    SARGO --- ---
    NELLAS: Zajímavé, že někdo nemá pro barvu výraz vůbec, jsem netušila... ale jinak mi to přijde krapet pochybné už od nadpisu. Jsem teda ten typ, co rozlišuje jasmínovou od slonové kosti, tak to mám možná trochu zkreslené, ale tam jako by naznačovali, že se ti vypne vidění podle toho, jak tě naučí mluvit :-) Že někde neměli výraz pro modrou chápu, páč modré bylo jen nebe (a to je prostě nebe a je pokaždé jiné) a ještě leda tak voda (což je ovšem docela jiná modrá :-D) a jen někde kytky... Ale to přece neznamená, že nevidíš rozdíl. V češtině chybí hafo názvů pro barvy a je to dost bolestné, ale víme přece, že je to "něco jako cihlová" nebo "do modra, ale ne úplně" :-D Spíš je to o osobním zájmu a jakémsi tréninku. Co jsou kluci větší a netrénujeme značky aut, taky mi začaly ty škatule připadat všechny stejné :-D
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    BLOWUP: Ústav pro jazyk český Akademie věd takovou variantu připouští

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NICCO_D: já vím, nebo enteogen. Jen mi zaujala ta schopnost zintenzivňovat vnímání barev. Která do určité míry může souviset s odpoutáním vnímání od každodenních jazykových modelů: jinými slovy, člověk by díky tomu mohl vidět i barvu, pro kterou nemá ve svém jazyce slovo (ale asi nikoliv barvu, pro kterou nemá čípek).

    Nicméně, tohle je pouze mírně zajímavá spekulace - nikoliv fakt! (takže nilkoho nenabádám k experimentům, ale pokud už stejně musíte, můžete mi výsledek napsat do pošty a já o tom napíšu "vědecký" článek a stanu se s tímto barevným traktátem kultovním žvanilem, kterého budou mixovat do tracků na psytrance parties :-). Jinak též Prachettova oktarína, osmá barva duhy :-)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    E2E4: radioaktivní jsou i divočáci na Šumavě.

    Každý druhý divočák na Šumavě je radioaktivní. Zvířata si pochutnávají na houbách plných cesia | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/veda-technologie_priroda/kazdy-druhy-divocak-na-sumave-je-radioaktivni-zvirata-si-pochutnavaji-na-houbach-plnych-cesia_201701190832_akottova2
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    NELLAS: Bordó je podle vína a zelená je podle zelené.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam