• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.



    Zajímavé, až interesantní kanály na YT:


    Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott


    Matematika
    Numberphile


    Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols


    Chemie
    Periodic Videos
    NileRed


    Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time


    Příroda
    Nature Bites


    Lingvistika
    NativLang
    Langfocus


    Teorie hudby
    Adam Neely


    Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time


    Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller


    Film
    Film Courage


    Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat


    Jídlo/Debunking
    How To Cook That


    Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    TRISSIE: Rozhodně to dosti efektivně zařízne různé lžinástupce typu "já jsem on, nebyl jsem mrtvý, jen jsem odpočíval po zvláště náročném skřeku!" [Pun intended.]
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Habsburkové měli poněkud specifickou tradici, týkající se pohřbívání.
    Po smrti byl totiž takový panovník či jeho rodinný příslušník vyvržen rozřezán, jeho vnitřnosti uloženy do měděné urny, která byla zalita lihem a umístěna v katedrále svatého Štěpána (A), srdce umístěno do stříbrné urny, která se uchovává v Augustiniánském klášteře (C), a zbytek normálně v rakvi (vnitřní dřevěná a vnější kamenná) uložen v Kapucínské kryptě (B).

    Vzhledem k tomu, že to bylo v době, kdy si lidé obecně představovali zmrtvýchvstání při posledním soudu jako vzkříšení fyzického těla, museli příslušníci panovnické rodiny umírat s myšlenkou, že se po smrti dost naběhají :-)

    HAPPPY_MAAN
    HAPPPY_MAAN --- ---
    ERRTU: tak vedel jak na to, ..., ozralemu se prece nic nestane :)
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    NVT: tak filtruju ... a on tu neni!
    damy a panove: Charles Joughin, pekar ktery se potopenim Titanicu regulerne prochlastal!

    abstrakt: byl zamestnan na Titanicu jako vrchni sef pekaru. kdyz lod narazila na ledovec a zacala se potapet, zorganizoval zasobovani zachranych clunu jidlem. nasledne se odebral do kajuty a tam chlastal. kdyz zacala stoupat voda, navesil na sebe flasky a vydal se na palubu.
    odmitl svoje misto ve clunu, a nasledne v osviceni zacal hazet pres palubu plazova lehatka, cimz vytvoril improvizovane zachrane cluny na kterych s zachranilo dost lidi. pak dal chlastal. byl poslednim na palube titaniku kdyz sel ke dnu a dle svych slov "do vody spis sjel nez spadnul". diky tomu si nenamocil hlavu a to mu dost pomohlo. takto poplavaval v ledove vode asi dve hodiny pry mu zima ani nebyla. a dal chlastal. paradoxem je ze lidske telo pod vlivem alkoholu ztraci teplo kuzi daleko rychleji nez strizlivy clovek, naproti tomu ta nalitost ho ochranila pred stresem a strachem, coz mu naopak dost pomohlo.
    za svitani ho nasel zachrany clun. ale nebylo uz na nem misto. takze Charles se chytil bortu a po pas ve vode se nechal tahnout az k dalsimu clunu kam uz se vesel.
    z cele anabaze si podle lekarske zpravy odnesl pouze otekle nohy, waaat?? :D

    btw pokladam za velice spravne ze si na tuto postavu vzpomel James Cameron pri nataceni titanika a Charles tam je! je to ten kuchar ktery se drzi zabradli kdyz jde zadni cast titaniku ke dnu a vedle nej se drzi Leo a Kate :) dokonce si spolu vymeni znepokojene pohledy :D

    Charles Joughin - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Joughin

    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    AXTHEB: díky, rozhodně jsem netušila.
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    SALVATOR: to mi připomnělo americké značení vodičů, které se používají v elektrotechnice tzv. AWG - American Wire Gauge

    Zatímco u nás se používá pro označení vodičů jejich průřez v mm2, Američani používají tohle AWG s tím, že čím je číslo za tímto označením vyšší, tím je průřez vodiče nižší.

    Příčinou „opačného” pořadí v AWG je průběh procesu vzniku drátů s daným průměrem v době tvorby tohoto systému. Původně číslo AWG odpovídalo počtu protáhnutí drátem průvlekem. Ze základního válcovaného drátu s plochou průřezu ≈ 53,5 mm2 bylo například třeba provést 20 tažení přes průvlek s čím dál menší velikostí otvoru, aby byl koncovým produktem drát s průřezem ≈ 0,5 mm2 (20 AWG).

    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    MEJLA77: taky to asi nějak ovlivňuje i mikrobiom předaný matkou dítěti při porodu, kojení atd. více asi tady:
    Největší informační zdroj pro lékaře - proLékaře.cz | proLékaře.cz
    https://www.prolekare.cz/tema/kolika-u-deti/detail/prenos-mikrobiomu-z-matky-na-dite-klicovy-ale-krehky-proces-121362
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    Ohledně toho kafe mám takovou hypotézu: bude to spíš jako s tím pitím mléka - jestli je zdravé nebo jej mají pít jen děti - záleží na vaší genetické výbavě, osobně bych třeba bez mléka asi "nepřežil", na druhou stranu kafe mi nedělá moc dobře a spíše se mu vyhýbám, podle DNA mám nejbližší příbuzné hodně na severu (Sámové, Nganasan, Jakutsko), mám problém trávit spoustu druhů zeleniny (papriky, rajčata, okurky, melouny - ona je to vlastně sladká okurka.), tak si vybírám ty druhy, co mi vyhovují (saláty, zelí, kedlubny, mrkve, když vypiju nějaký alkohol, trvá mi skoro tři dny, než se toho tělo zbaví, tak se alkoholu taky vyhýbám...

    IMO bereme tyhle výživové rady moc obecně - lidi nejsou jednolitá skupina a IMO právě vliv nastavení organismu (díky DNA) může rozhodovat o tom, jestli je daná potrava prospěšná nebo škodlivá (nebo něco mezi tím.).
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MEANKITTY11: Eh, ne. Procesy při trávení jsou úplně jiný, než když necháš v hrnku zaschnout kafe od snídaně.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    edgar cayce tvrdil, že černý kafe je zdravý i léčivý, ale s mlíkem vytvoří nestravitelný kožnatý škraloupy. když trochu kafe s mlíkem zapomenu v hrnku, celkem mu musím dát za pravdu.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    KURE: To zní rozumněji, že káva (jakožto antioxidant) může působit proti rakovině, i že mléko tento efekt může oslabovat (tuky zpomalují průchod žaludkem, takže se tam kyselinou může více zničit něco užitečného).
    KURE
    KURE --- ---
    GUMBA: já jsem to četl tak, že kava aktivně přispívá ke snížení šance na tyhle rakoviny, ale proteiny v mléce ten efekt blokují. Detaily si nepamatuji.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    C_O_P: To prosím dohledej (že mléko v kávě přispívá k rakovině - zaznamenal jsem r. slinivky a r. tl. střeva), protože to je imho vyvrácený hoax.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    C_O_P: super! mam rad kafe hořké a bez cehokoliv pridaneho... at uz mleka nebo rumu ci whisky... :)

    zajimave je, ze caj mi chutna spis oslazenej... i kdyz ho stejne nesladim :O)
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    Název karimatka je odvozen od názvu prvního takového produktu. Podložku Karrimat uvedla na trh britská firma Karrimor v roce 1966. Zajímavé je, že v angličtině se slovo vůbec nepoužívá, nejčastěji se karimatce říká sleeping pad.

    Deset trampských výrazů a jejich etymologie - jazykový koutek
    https://www.jazykovy-koutek.cz/?p=14788
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    MAKROUSEK: Fakt to je bezesporu zajímavý. Tvoje tendenční dezinterpretace je už méně zajímavá (a je v rozporu se závěry vědce, který ten objev udělal).
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    To je docela vtipny - min siry v dieslu znamena min oblaku, znamena min stineni, znamena otepleni planety o 0,07 stupne. Cesta do pekla a nejlepsi umysly.

    Krok správným směrem „zavařil“ planetě. Čistší paliva lodí ji ohřívají | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://vikend.hn.cz/c1-67352110-krok-spravnym-smerem-bdquo-zavaril-ldquo-planete-cistsi-paliva-lodi-ji-ohrivaji
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    NVT:

    Some authorities question whether Oscar/Sam's biography might be a "sea story", because – for example – there are pictures of two different cats identified as Oscar/Sam.[9]

    There is no mention of this incident in Ludovic Kennedy's detailed account of the sinking of the Bismarck, suggesting that information later gleaned from sailors regarding the cat's true service was apocryphal. There were only a limited number of human survivors, as British ships had to abandon picking up survivors as there was believed to be a U-boat in the area.[10]

    Unsinkable Sam - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Unsinkable_Sam
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    SALVATOR: Účinek tehdejších kanónů byl čistě kinetický (střela nebyla výbušná), takže ničivost střelby závisela hlavně na hmotnosti střely a ne už tolik na jeho velikosti (na té závisel tak kvůli odporu vzduchu). Reálně ta kinetická energie závisí výrazně také na rychlosti, ale pro stejný materiál (železo), stejný typ děla (kanón) a podobnou kvalitu střelného prachu odhaduji, že dosahovali podobných úsťových rychlostí. Takže pak byla prostě rozhodující jenom ta hmotnost. Asi to mohli přepočítávat na průměr hlavně, ale jak je tam ta třetí mocnina, tak by asi rozdíly nebyly dostatečně velké, aby to nezpůsobovalo problémy: dvakrát těžší koule ze stejného materiálu má jen o 26 % vetší průměr, takže ten rozdíl v kalibru (oproti hmotnosti) nemusí být moc zřejmý. Taky tam jsou další faktory typu: máš-li posádku (a jeřáb) uzpůsobenou na manipulaci s nějak těžkou municí, tak dvakrát těžší dělová koule se může snadno stát neřešitelným problémem.
    NVT
    NVT --- ---
    HNILOB: Inu, kočičí štěstí...

    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    C_O_P: fakt ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam