• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.

Zajímavé, až interesantní kanály na YT:

Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott

Matematika
    Numberphile

Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols

Chemie
    Periodic Videos
    NileRed

Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time

Příroda
    Nature Bites

Lingvistika
    NativLang
    Langfocus

Teorie hudby
    Adam Neely

Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time

Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller

Film
    Film Courage

Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat

Jídlo/Debunking
    How To Cook That

Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    DA_NIELA,RAGNAROK: Jen dodatek k tomu závěru, jak jsou ceněny.... On ten zvuk triody lze napodobit snadno, stačí ekvalizérem zaříznout basy a výšky, a ještě nějakým algoritmem zprasit vyšší harmonické :-) Ta přirozenost ("teplost") triody spočívá v tom, že neudělá rovnoměrné zesílení na vice než dvou řádech frekvence, pak už jde zesílení prudce dolů, a taky svou nelinearitou způsobí distorzi sudých harmonických. Ale to je něco, co se elektronkovým audiofilům asi vysvětlit nedá - když si někdo pořídí pozlacené kabely a na slepý test si najde nějakou výmluvu, a že to stejně pROsTě sLyŠÍ.... :)
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    DA_NIELA:
    pRiRoZeni tEplY zvuk
    CROSS
    CROSS --- ---
    XCHAOS: nechtěl jsem tu dřenit off topic, ale když už reagoval kolega, tak doplnim, že klub o Švýcarsku na nyxu samo je — [Schweiz, La Suisse, Švýcarsko]

Jak retardéry, tak emisní normy samozřejmě CH má, co konkrétně mě trochu dráždí jsou parkovací místa nalinkovaná právě asi v těch šedesátkách, kdy byla vozidla o poznání užší (i když Blowup asi namítne, že ta norma byla nějak aktualizovaná, mně to na mnoha místech přijde komicky úzký).
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    Tato divná žárovka je ranná elektronka - trioda s přímým žhavením. Je to základní typ elektronky která hrála klíčovou roli v rané elektronice. Přímé žhavení znamená, že katoda, která emituje elektrony, je zahřívána přímo proudem procházejícím žhavicím vláknem. Tento jednoduchý konstrukční princip byl běžný u prvních triody a umožňoval efektivní provoz, i když mohl způsobovat rušení signálu vlivem žhavicího proudu.

Trioda má tři elektrody. Katoda je tvořena žhavicím vláknem, které při zahřátí emituje elektrony. Anoda, umístěná naproti katodě, přitahuje elektrony a vytváří elektrický proud. Mezi nimi se nachází řídicí mřížka, která reguluje tok elektronů z katody na anodu, což umožňuje zesílení signálu. Tento princip z ní činil klíčovou součást zesilovačů nízkofrekvenčních signálů, oscilátorů a prvních rádiových přijímačů.

Triody s přímým žhavením byly sice postupně nahrazeny pokročilejšími elektronkami s nepřímým žhavením, které eliminovaly vliv žhavicího proudu na signál, ale stále mají své místo v historii. Dodnes jsou ceněny pro svou unikátní zvukovou charakteristiku a nacházejí uplatnění v audiofilských zesilovačích, kde poskytují přirozený a teplý zvuk, který moderní technologie jen těžko napodobují.

[Rainbof, https://nyx.cz/discussion/284395/id/57427591]

BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    XCHAOS: ehm.. absence emisnich norem??? :)
    Absence retarderu? Ja nevim o jaky zemi pises, ale Svycarsko to neni :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BLOWUP: no, jak říkám, není to černobílé... absence retardérů je poměrně osvěžující, retardéry jsou totiž poměrně nefunkční způsob, jak auta zastavit (mikromobilita na ně nakonec doplatí daleko víc, a to zpomalení pro ní má větší režii, než pro odpružená auta, která znovu naberou rychlost velice snadno). Ale jinak jo... absence emisních norem se projevuje na složení vozového parku, všude spousta sporťáků a tak.... asi už odbočujeme, kdyby byl na NYXu klub o švýcarských reáliích, tak mi zajímají. Cokoliv, co se dozvídám, je zajímavá králičí díra... od jazyka po historii, třeba i po roli za 2.světové války, kdy neutralita znamenala mj. internaci posádek spojeneckých letadel, které nad Švýcarsko zabloudily... jenže švýcarské letectvo tehdy bylo vyzbrojeno importovanými Messerschmitty BF109, takže to bylo takové zvláštní. Nejsem nekritický pozrovatel - jen mi fascinuje, že někdo tiše provozuje tu EU už o pár set let dýl, i když v malém. A je zvláštní, jak EU-pozitivní lidi tuhle paralelu zuřivě odmítají. EU nestojí na přímé demokracii, ale na přímé byrokracii, je to marné...
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    CROSS: jj, me to tehdy dost pobavilo ponevadz slo prave o nejaky francouzsky naplavy do parize, nejaky podrztasky :) samozrejme, v obchodech v Rue Rivoli uz se chovali uctive ;)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    XCHAOS: servilitou vuci automobilismu? Hm, tos tu byl naposledy nejspis nekdy v osmdesatych letech :)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    XCHAOS: No, podle mě je matematika v první řadě nástroj. Takže může bejt asi tak rasistická, jako kladivo.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABAP: tak ono se stačí podívat na IQ testy, které museli absolvovat americký černoši v 19.století, aby mohli využít volební právo... asi v té době vznikl postoj, že "matematika je rasistická" (bohužel.... spíš ale matematika byla zneužita rasismem, než co jiného)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    ABAP: A kolik Čechů by zvládlo zkoušky z češtiny pro imigranty?

#kecy
    ABAP
    ABAP --- ---
    XCHAOS: Občas je to i naopak. Rodilý francouz z Limoges nezvládl zkoušky z francouzštiny pro imigranty.
    https://www.montrealgazette.com/news/article97744.html
    ABAP
    ABAP --- ---
    CROSS: V německé části Švýcarska se s českou školní němčinou domlouvá překvapivě dobře, ve frankofonní Romandii vůbec. Po letech mi příjde, že mají podobný perverzní smysl pro radost z prznění spisovné školní němčiny a němce moc nemusí.
    Francouzštinu v německé části ve škole sice mají, ale tasí ji nepříliš ochotně, v Romandii se na dotaz v němčině tváří vyloženě uraženě a pivo ti barbaři točej to dvoudecáků. Přejetí hranice ve vlaku poznáte, okamžitě přestane hlášení stanic v němčině.
    Všiml jsem si, že v rámci jedné a stejné firmy spolupráce poboček přes na mapě neviditelnou hranici prostě skřípe.
    Němčina obyvatel Ticina má huhňavej italskej přízvuk. Až tak, že v Curychu na úřadě při výměně občanky paní z Ticina po pozdravu odmítli a posílali na její ambasádu. Omluvila se, že nevěděla, kde má Švýcarsko v Bernu ambasádu.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    On je to pry obecne fenomen - v tech byvalych koloniich se mluvi "sto" let pozadu. Hodne je to pry znat i v jizni americe vs spanelsku. Kazdopadne jsem rad za "sedlackou" francouzstinu, clovek se sice s obtizema, ale preci jen nejak domluvi.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CROSS: mírně zajímavý fakt: šokovalo mi, že Paříž je jediné milionové francouzské město. Marseille má našlápnuto, ale zatím není. Lyon a Toulouse jsou velká asi jako Brno, pak mají pár Ostrav a velkou spoustu Plzní. Na druhou stranu, Paříž s předměstími (což dneska asi už nemá cenu rozlišovat) je docela megalopole, které se Praha se středními Čechami nebudou blížit ještě hodně dlouho (u nás je Velká Praha dost řídce zalidněná a za jejími hranicemi budou ta předměstí spíš v tom americkém stylu, teda možná naštěstí).

copak francouzština z Quebecu... ale v Indii se mluví čistou viktoriánskou angličtinou, plnou slov a frází. které se v Británii i v USA už nepoužívají EU po Brexitu a Indie by měli udělat nějakou jazykovou dohodu o vzájemném uznávání svých zkomolených angličtin; Rusy s jejich "Aj chev" výslovností tam ovšem nechceme :-)
    CROSS
    CROSS --- ---
    Tak tý švýcarský francouzštině je taky mnohem líp rozumět (teda pro mě jako cizince), kromě toho, že používaj normální číslovky mluvěj taky pomalejc. V kanceláři (Ženeva) máme většinu Francouzů a jen pár místních, a je to fakt slyšet. A na vsi je naopak slyšet, kdo je místní, a kdo francouzská náplava. Nicméně ty rozdíly, třeba mezi jednotlivými frankofonními kantony, jsou celkově vzato zanedbatelný ve srovnání s níže zmíněnou němčinou. Moje německá kolegyně říkávala, že na SRF nerozumí ani předpovědi počasí.

BLOWUP: tak pařížani, to budou takový pražáci Francie, že jo. Ovšem nejvíc se, co tak slýchám, Francouzi posmívaj Kanaďanům z Quebecu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BLOWUP: to celkem odpovídá mé vlastní klasifikaci, Švýcarsko jsem označil za "vidláckou utopii". Od většinového EU přístupu se odlišuje třeba jistou servilitou vůči automobilismu (prostě se tak nějak zasekli v 60.letech, v tomhle ohledu)... ale třeba absenci retardérů ocením i jako těžce naložený solární cyklista :-)

Těch detailů je spoustu, třeba mi pobavilo, když do Švýcarska mířilo unesené dopravní letadlo, tak se letecký dispečink nedovolal na velitelství letectva, které o víkendu neúřaduje, takže nevzlétly stíhačky :-) Do jisté míry - tak to má být, válku mimo úřední hodiny přece nechce nikdo, lidi mají nárok na svůj klid... #offtopic
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    XCHAOS: jj, moje frankofonni exmanzelka byla frustrovana z toho, ze kdyz v Parizi promluvila, posmivali se ji kvuli jeji „sedlacky francouzstine“ coz byla celkem ironicka situace.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BLOWUP: Tak rozdíl mezi samostatným jazykem a nářečím je občas zvláštní. Spousta oddělených jazyků je naopak vzájemně srozumitelných (dánština-norština-švédština, čeština-slovenština), jiné jsou srozumitelné jedním směrem (polština čechům, ale překvapivě moc ne naopak, čeština je srozumitelná jihoslovanům, ale naopak moc ne, stejně tak češtině rozumí Ukrajinci, ale obráceně my jim moc ne, pokud se nesnaží mluvit "česky")

Rétorománce a Ladiny jsem znal, to, že existuje alemánština jsem moc netušil, myslel jsem, že je to spíš jen přízvuk. Že nemá kodifikovanou písemnou podobu, to

Mimochodem, švýcarská francouzština je se liší vtipnými detaily, třeba říkají skutečně 80 (huitante), místo spisovných divných 4x20 (quatre-vingts). Tohle jsem kupodivu věděl i nějak sám od sebe, a je to taky mírně zajmavý fakt :-)
    Swiss French - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Swiss_French
    ABAP
    ABAP --- ---
    Ze Swytzerdütsch se po pár letech dá něco pochytit. Lahůdka je Retorománština. Tam našinec nechytí ani slovo, ani předmět hovoru. Na první poslech jsem to zařadil někam do Transylvánie.
    Rumantsch - la lingua naziunala I Sprachenland Schweiz I Romanisch I Dok I Cuntrasts I RTR Films
    https://www.youtube.com/watch?v=WG_5NuzOr38
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    XCHAOS: ty dialekty nesrozumitelny nejsou, ony plynule prechazeji do dialektu v Rakousku nebo jiznim nemecku a kdyz clovek po case jeden trochu vyposloucha tak jim rozumi az na jednotlivy slova vicemene vsem.

Co je jiny je jejich vyznam: v Rakousku nebo Nemecku ma „spisovna“ nemcina vetsi vyznam nez dialekty, kazdej ji ovlada a je i vic slyset, dialekty slysis vicemene v privatnim kontaktu. Ve Svycarsku je to (skoro) naopak, televize, radio, obchody, skola - vsude se mluvi dialektem a svycari sami berou spisovnou nemcinu jako cizi jazyk kterej se ucej az teprve ve skole a spousta z nich ho umi pouzivat jenom s obtizema.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam