• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.

Zajímavé, až interesantní kanály na YT:

Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott
    ČRo Planetárium

Matematika
    Numberphile

Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols

Chemie
    Periodic Videos
    NileRed

Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time

Příroda
    Nature Bites

Lingvistika
    NativLang
    Langfocus

Teorie hudby
    Adam Neely

Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time

Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller

Film
    Film Courage

Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat

Jídlo/Debunking
    How To Cook That

Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    ELIZHANNAH: V tomto kontextu nechápu konzumaci fugu. Žiješ na ostrovech obklopených ze všech stran mořem, ve kterém je kvadrilion ryb (nebo přinejmenším byl, před rozvojem průmyslového rybolovu). Ale stejně začneš zkoumat, které části zrovna téhle megajedovaté ryby jsou opravdu jedovaté a jestli by se přecejen nedala nějak konzumovat...
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    DRAGON: Většina těchto objevů nevznikla jako gurmánský experiment, ale jako nouzové řešení hladu/hladomoru.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SALVATOR: Takový půl roku fermentovaný alky v tulení kůži jsou taky dobrej vynález. A občas tě může zabít botulotoxin, když je to nesprávně fermentovaný (třeba protože použiješ blbýho ptáka).
    Kiviak - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Kiviak
    Eating Narwhal
    https://www.smithsonianmag.com/arts-culture/eating-narwhal-57237540/

Za vynálezem rokfóru hledej ADHD nebo prostě nadrženost. :)
    According to folklore, a young shepherd distracted by his sweetheart left his lunch of bread and cheese in a cave around a thousand years ago.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    TANKIE_: fujtajxl! mi připomíná pěčený štíry, co sem zkoušel v JVA. Kterej první magor chytil štíra a zkusil ho osmažit, namočit do arašídový omáčky a sežrat :)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    SPIKE411: Ono navíc do dneška máš lidi co jsou ohledně jídla konzervativní a pak lidi, co jsou zvědavý na nový jídla a chutě a jestli se nepletu, tak se spekuluje, že to mělo výhodu pro přežití populace. Někdo byl ochotnej vyzkoušet nový bobule a rozšířit tlupě jídelníček, někdo zajistil pokračování rodu.
    TANKIE_
    TANKIE_ --- ---
    DRAGON: balut. Kdo si rekl, ze kdyz se da jist vejce a kdyz se da jist ptak, coz kdybych takhle vyzkousel to, co se nachazi mezi tim.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    STENNY: ty jo, zkusím něco dohledat, někde sem měl o čtverzubci dokument, kouknu.
    ARGANNAH: vím, ale tak prostě nějak to začít muselo, tipuju kombinace, tepelný zpracování potravy už dávno bylo :)
    SALVATOR: změňme téma, chci si uchovat lásku k Sardinii i v budoucnu :)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Tak mlíko nějak extra překvapivý není, lidská mláďata se taky živí mlékem, takže vyzkoušet, že je (pro někoho) stravitelné i mléko cizího tvora, není zas tak divoká myšlenka. (Mohlo to vzniknout ze zoufalosti, když třeba matka nemohla kojit, ale taky třeba ne.)

U těch vyloženě jedovatých věcí jsem si taky vždycky říkal, kolik lidí muselo zemřít, než se přišlo na to, jak to zpracovávat a než se to povědomí rozšířilo dál.

Ale prostě jak se lidi naučili fermentovat a tepelně upravovat, tak holt asi zkoušeli všechno fermentovat a tepelně upravovat, hlavně když nebylo co jiného jíst.
    A když ti něco omylem zkyslo nebo zplesnivělo, tak přece to nevyhodíš… A pak uvidíš, jestli se posereš, pobleješ, nebo přežiješ bez úhony do dalšího dne.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    DRAGON: Fskutečnosti je ayahuasca směs rostlin obsahujících DMT s jakousi pralesní liánou, bez které by to DMT vůbec nefungovalo a hned by se zmetabolizovalo. Rostliny se spolu dlouhé hodiny vaří, dokud nevznikne materiál známý jako ayahuasca.

Taky si teoreticky umím představit, že v dobách hladu někdo zkoušel vařit zeleninovou polívku ze všeho, co našel v pralese, a něco přitom Hoffman-style náhodou objevil. Ale fakt to není jako "šel jsem po louce a kousnul jsem si kousků místního křoví"
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    DRAGON: Ale málo to pokousal, larvy mu provrtaly žaludek a umřel.
    STENNY
    STENNY --- ---
    DRAGON: To mi přijde nesmírně zajímavý. Máš o tom nějaké materiály k dalšímu studiu? U ropušnice nebo perutýna mi to ještě přijde pochopitelné (protože ostny), ale u ryby typu "sníst jde bez problémů všechno, ale půlka tkání tě zabije" mě to fascinuje.

MATEEJ: Mezistupeň budou kaše a různé pražené zrní, IMHO. A pak experimentování - úplně stejně, jako z masa pečeš kusy a vaříš polévku.
    Anekdoticky - znám člověka, který jako dítě zkusil na prutu nad ohněm opéct v podstatě každou potravinu, kterou sehnal, protože ho zajímalo, jak to bude chutnat. Včetně melounu :))
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    Pak tu máš třeba delfíny, kteří čtverzubce záměrně vokusují, aby se zfetovali, ale tenhle fakt už asi všichni znáte, už je to profláklý.
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    MATEEJ: jj, chleba a pivo:)
    EKG
    EKG --- ---
    DRAGON: Normalne, protein a valka.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    STENNY: to ti mohu s klidem říct, ano, dělají to, nejen u čtverzubce, ale u spousty toxických ryb typu frog fish, stone fish, jak umře, jejich mršina se využije komplet, ale u některých vidíš pod vodou, že zůstanou části netknuté, zvířata fakt vědí.. my si na to museli přijít pokus omyl, oni si to předávají geneticky. Mám natočené video mrtvé ropušnice, jak je zčásti ohlodaná, ale části s ostny netknuté, to samé lionfish (perutýn).
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    DRAGON: Mě takhle napadlo to úplně nejzákladnější, mouka-těsto-pečení, i proto, že k tomu muselo dojít strašně dávno, kdy schopnost abstraktního myšlení byla u lidí poměrně omezená.

Ok, zrní se jíst nedá, protože se nedá pořádně rozkousat, a když se spolkne vcelku, tak vcelku zase vyjde a člověk se z toho moc nenají.
    Přijít na to, že se to dá uvařit, bylo asi relativně jednoduché, protože vařením/tepelným zpracování měkne všechno.
    Ale někoho napadlo zkusit to rozdrtit na co nejmenší kousky (což samo o sobě není jednoduché, když to děláš poprvé a máš na to jen dva šutry s nerovným povrchem), a pak to smíchat s vodou. Což už se polyká lépe, ale výživné to asi moc nebude.
    A pak někoho napadlo (nebo k tomu mohlo dojít omylem) nechat to poblíž ohně...

Které kroky asi proběhly cíleně a které byly prostě náhoda?
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    DRAGON: Ušetřím ti googlování. Pojmenování je nepřesné, ale o něco lákavější než název "polévka z ptačích flusanců a kemrů".
    STENNY
    STENNY --- ---
    DRAGON: Dost by mě zajímalo, jestli nějaká zvířata skutečně vyžírají konkrétní kusy čtverzubce, nebo se spíš konzumaci vyhýbají kompletně, ale bohužel to nemám jak zjistit.
    Dovedu si ale představit, že pokud někoho napadlo, že jedovaté jsou jen některé kusy, tak pak dával jednotlivé kusy ryby třeba kočkám a koukal, co to bude dělat, protože otrava tetrodoxinem je IIRC poměrně rychlá (v řádu hodin).
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    SALVATOR: Tam to bude taky poměrně jasný ...

"Salvatore, vždyť v tom sýru jsou červi, vyhoď to!"
    "Vittoria, přeci to nevyhodím..." a zkusil si kousnout :)
    (teď mi došlo, Salvatore bylo první italský jméno, který mě napadlo, náhoda:)

mám googlit vlastovčí hnízda nebo to nechci vědět?
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    SALVATOR: Pojídá se ve vysokém stadiu rozkladu a s živými larvami. Ok, díky :)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    ARGANNAH: tady to chápu, tady ta linie byla naprosto jasná, taky jdu po louce a strkám si do pusy bylinky :) a jednou si tak jdeš po louce a najednou za půl hodiny okusuješ ucho jednorožčí.. tak to příště zkusíš zas :)
    STENNY: u fugu to bylo předpokládám tak, že objevitelé resp mapovači jedlého/nejedlého byli rybáři, kteří si pravděpodobně všimli, co z mršin fugu konzumují ostatní zvířata a jak moc picky jsou. Nicméně bylo to zvláštní, protože historicky jsou období, kdy fugu panovníci zakazovali a jiní zase ne, periodicky se to prý střídalo. Mrtvých nicméně muselo být hodně :)
    TOXICMAN: jj, stoprocentně :) ale právě ta cesta, co nás zajímá. U toxických věcí chápu, budování tolerance, u jedovatých množství atd atd.. ale u věcí typu hermelín, kde to chtělo úpravu, to je ta věc, co mě primárně celý život zajímá!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam