• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VANEKPŘEKLADY – pomozte se správným překladem speciálních termitů (domácí úkoly neděláme!)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    CNV: Vzala bych to druhé (možná s go místo keep) nebo to třetí, ale bez čárky. (A namítla bych, že to není pravda, vždycky můžeš třeba skočit pod vlak nebo tak něco.)
    CNV
    CNV --- ---
    Jak byste přeložili do AJ "žít se musí, ať se ti to líbí nebo ne"?
    Je to myšlené jako přímočaré povzbuzení v těžkých chvílích (které prostě musíš zvládnout, protože ti stejně nic jiného nezbývá).

"You have to live, whether you like it or not."
    "You have to keep on living, whether you like it or not."
    "Life is mandatory, whether you like it or not."
    BRUSINKA
    BRUSINKA --- ---
    RIP: Děkuju pěkně :)
    RIP
    RIP --- ---
    BRUSINKA: Klobouk.
    Chapeau feutre, Chapeaux en feutre homme et femme - Headict
    https://www.headict.com/fr/169-chapeau-feutre
    "Velurák", jak říkávala moje babička :-)
    BRUSINKA
    BRUSINKA --- ---
    Ahoj, dotaz: francouzský výraz "feutre" použitý v kontextu, kdy jde očividně o pokrývku hlavy. Myslí se tím něco konkrétního? Je to hovorový výraz pro baret? Nebo plstěný klobouk? Já ten výraz v tomhle kontextu neznám a google mi nic nevyhodil.
    MARDOU
    MARDOU --- ---
    GAARQ: moc děkuji, to zní použitelně!
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    MARDOU: říká se tomu česky "zpětné šlechtění".

např. tady https://sciencemag.cz/v-milovicich-prokracuji-ve-zpetnem-slechteni-praturu/
    MARDOU
    MARDOU --- ---
    BRUSINKA: tady jde hlavně o šlechtění opačným směrem, že se na základě vzroků DNA divokých nebo méně vyšlechtěných jedinců konkrétního plemene, hledají vlastnosti "puvodnosti"/"divokosti", které se snaží implementovat do DNA řetězce nově vznikajících jedinců...
    MARDOU
    MARDOU --- ---
    BRUSINKA: díky, pohledám to
    BRUSINKA
    BRUSINKA --- ---
    MARDOU: Ve světě zoologických zahrad se tomu říká in situ projekty (pokud tě teda chápu správně), což taky není úplně český výraz, ale běžně se používá
    MARDOU
    MARDOU --- ---
    Čau, neznáte nějaký český výraz pro "back-breeding"/"breeding back"? Jedná se o řízené navracení vyšlechtěných druhů zpět do přírody, tedy jeakési odšlechťování, zdivočování dříve ochočených zvířat. Díky za návrhy
    RABBIT
    RABBIT --- ---
    CNV: na první pohled to vypadá stejně, ale stejné to není ( když si vygooglíš obrázky calcite, uvidíš). Něco jako hodinky nebo holinky, obojí se natahuje...
    FREELA
    FREELA --- ---
    Jak prelozit do anglictiny "zlaty prciny" tak, aby to co nejverneji vyjadrovalo vyznam jako ve filmu Nejist sezona. Tudiz mi jde hlavne o slovo "zlaty" ve smyslu "lepsi nez tohle" (ale jako anglicky slang).
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    CNV: spíš něco, co vypadá na první pohled stejně, ale zásadně se to liší. není to přesně ono, ale připomnělo mi to sapkowského "pletl jsem si vesmír s hvězdami odrážejícími se na vodní hladině".
    ROMI
    ROMI --- ---
    CNV: to uplne ne mi prijde, az postupne se nemusej ne?
    CNV
    CNV --- ---
    IDLE: Hm, to bude asi ono. Čili něco jako "oheň a voda".
    KAREN
    KAREN --- ---
    CNV: začínaj na "ca"? ehm. ;)
    kdyby mluvil o "calcium" nebo "calcium phosphate"... no nic.
    ROMI
    ROMI --- ---
    CNV: tak napada me jen, ze vapno ma potirat plisen, tak to jediny bych tam videl ja :) jinak nevim
    CNV
    CNV --- ---
    "They were calcite and camembert from the off, finding little in common as they progressed."

Jde o jízlivou narážku na vztah Johna Lennona a jeho první ženy. Při pokusu o googlení vyjedou jen a pouze google books s tímhle úryvkem. Existuje nějaký vztah mezi vápencem a sýrem, o kterém nevím?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam