• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    GALE
    GALE --- ---
    ZUZKAOU: Tohle bylo Vítovo kimčchi. Co do složení spíš minimalistické, ale nakoplo mě a naložila jsem si vlastní. Veganské jsem záměrně vynechala, protože jsem chtěla ochutnat "originál", abych se měla čím řídit.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KASUMI: hele korejci z nějakého záhadného důvodu nekombinujou kimčchi a gočudžank. Ta pasta chutná jinak, než ta z kimčchi, je hodně papriková a fermentovaná směrem do misa.

    Ale na tý pastě fakt není nic těžkého navíc si to uděláš podle sebe.
    GALE: hele kimčchi co se prodávají v ČR ve zdravých výživách jsou většinou hodně kyselý a hodně krotký. Nemléko pod linií Bacilli má veganský kimčchi, který jeteda podle mý receptury a přijde mi na veganský kimčchi dobrý, ale ještě nemají úplně vychytanou technologii promíchávání tuny hmoty, takže některé šarže jsou hodně paprikové, jiné mají víc řas a tak :-D Teď ho teda zrovna mají hodně prozrálé, ale ještě je dobré. Nová várka bude zhruba za měsíc.

    Bacilli Kimchi BIO - Nemlékárna
    https://eshop.nemleko.cz/bacilli/bacilli-kimchi-bio/
    NENUFER
    NENUFER --- ---
    _ANT_: kimči zvané čalamáda :-) u nás sa teda do toho vačšinou dávalo len zelí (kapusta), paprika a cibuľa. S mrkvou a karfiolom nám to moc nešlo.

    MICHELLEDANIELS: nastrúhaná červená repa, čerstvý alebo zavařovaný křen, sladkokyslý nálev (voda+cukor+soľ+ocot, u nás i čierne korenie (pepř) a trochu oleja). Keď bol křen čerstvý tak sa nálev vždy prevaril aby nebol tak ostrý.
    GALE
    GALE --- ---
    ZUZKAOU: Své první kimčchi podle tebe jsem dělala tak před měsícem ještě podle starého receptu. Je trochu (víc) improvizací nez bych ráda, protože v té době už byl problém sehnat korejské chili, sušené krevetky a kupodivu v Globusu neměli nashi. Takže tam skončila sladká paprika a trocha chili a nějaké malé drahé sladké jablko, bez krevetek. Chutná mi moc a byt nesmrdi. Krevetky jsou na pořadu dne příště. Jen jsem asi použila vic pasty, protože mi chuťově přijde o dost výraznější a červenější než to, co jsem si přinesla ze zdravé výživy. Příště asi budu ochutnavat i směs se zeleninou a nenasypu tam bezhlavě všechnu pastu hned.
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    Tohle je takový kimchi alá moje babička. Tzn. původem z východního slovenska, šmrncnutý maďarským vlivem. Zelí, mrkev, paprika, květák, cibule a ředkev. Můžu se toho užrat.

    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KASUMI: da se to ulehcit pastou, kterou maji v sape. Kdybys chtela, tak mozna jeste nekde doma najdu obal.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Slo by si ulehcit cast prace touhle pastou?

    Je v tom
    Tapiokovy syrup, voda, hneda ryze, paprickovy prasek, sul, alkohol, soja, cesnek, cibule

    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    ZUZKAOU: budu za dementa, ale tenhle odkaz jsem při pátrání nenašla :-D díky všem! :-)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ZUZKAOU: Super clanek

    Diky za nej
    Ale stejne se do toho bojim jit :((

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GENEVIEVE: ale tohle si mohla dohledat! :-P

    Kimčchi | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/kimcchi
    KOZINA
    KOZINA --- ---
    GENEVIEVE: doma děláme podle kluků v akci většinou kolem 12kg ve více lidech a všichni jsou spokojený. Dá se tam přidat téměř cokoli - okurky, papriky, ředkvičky..
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    nemáte někdo ověřený recept na kimchi? měla by h doma mít už všechno, zajímají mě hlavně pomery surovin a postup. zelí jsem nenakládala ani klasický... díky!
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    PALEONTOLOG: Ano, skladuju ve skle tímto způsobem čisté vývary a stejně je v polévkce/omáčce ještě dlouze převařím. Zbytky hotových polévek vrznu na mráz.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ADELHAIDA: špatně přežívá, ježiši. buď se zavařuje 2x100C nebo jednou 120C.
    KURE
    KURE --- ---
    JAJITA: jasně že ne. proto mluvíme o trvanlivosti ve dnech a v lednici.
    ne roky v pokojové teplotě.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    KURE: ta sklenice takhle fakt není sterilizovaná, ani smykem ;-)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    KURE: mně to neříkej ;-)
    a nic z tebou vyjmenovaných vychytávek nevlastní

    prostě nemám odvahu ani chuť, abych jedla 10 dní starou polívku, byť z lednice, kterou naliju při nějakých 90°C do flašky a zavřu :-P
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    ADELHAIDA: a právě, všechno co bylo uvnitř je převařeno a nechávám to i chvíli bublat :-) tak snad dobrý .-)
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    ADELHAIDA: prd tomu rozumím, ale taky si myslím, že v okamžiku, kdy se doma o věci fakt starám a čistím je, tak že bych si v chilli zadělala na botulismus. To bych už asi měla mrtvýho muže, který to zná z domu, kde to provozují víc jak třicet let :-) (a jsou o něco méně úzkostliví na čistotu sklenic a víček, resp. já to fakt drhnu a vytírám).
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    87HIGHFLYER: protože chemik na mikrobiologii :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ADELHAIDA: hele riziko botulotixinu v lednici kdy horkou věc naleješ do čisté sklenice je fakt minimální.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam