• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přístup odmítnut.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    DOCKINEZ: Já mám rád smaltovanou litinu. Dá se to mýt velmi brutálně bez obav o nějakou vrstvu, hladké, úplně za sucha to úplně nepřilnavé není, ale stejně dávám olej nebo vodu kvůli přenosu tepla (jen trošku), můžu v tom kovem. Nevím o neslučitelné potravině.

    Tepelná kapacita může být výhoda i nevýhoda.
    Druhou nevýhodou může být, že se za ta desetiletí okouká, protože stále není bůvod je vyměnit. :-)

    KURE: Nedeformuje se dno, nemá ťukance (to spíš rozbije obklad :-), žádný problém na plynu, ani když pokrm doutná.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    BEBERA: není to sice zálivka, ale.objevila jsem teď výborný barique jablečný ocet. (zraje v dubových sudech) a je v něm květový med. Chutná jak výborná zálivka sám o sobě. Když přidám tymián apod.

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: testo bych vzala cerstve llstkove maslove z lidlu. (rozvlene na papir, mam pocit, ze byva u vajicek)

    Hodila bych pod to neco hodne vyvaroveho - jak kdyz si ve vietnamu do pho namaci langsove tycky. Kdybych nasla kotrce, tak treba vyvar s kotrcem.

    Tady zaroven pan rika, ze se kupovane testo ma zdvojit, ze jinak je moc tenke.

    Hommage to Paul bocuse - Consomme, duck liver, puff pastry soup
    Hommage to Paul bocuse - Consomme, duck liver, puff pastry soup
    https://www.youtube.com/watch?v=k9h9C5NQhtE
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    takže zpátky k tématu: včerejší debata v babicáriu mě navnadila na něco na tenhle způsob:



    pravou paul bocuse soup z černých lanýžů samozřejmě dělat nebudu, ale zkoušel jste někdo něco podobného? s jakým výsledkem? jakou základní polévku a z jakého těsta tu pokličku?
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    VOY:
    HREBICK:
    EXCITE: mnoho lidí by s vámi nesouhlasilo...
    tl;dw - i několik dnů stará káva namletá v dobrém mlýnku (což v kavárnách a prodejci výběrovky mají) je lepší, než čerstvě namletá v ne tak dobrém mlýnku
    $50 Coffee Grinder Vs Pre-ground From A $3,500 Grinder
    https://www.youtube.com/watch?v=NxklrAQfupw


    to, že umlít si kávu čerstvě je hezká součást rituálu přípravy kávy rozhodně nepopírám
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRENNET: kafe v mokka konvicce se neskvari, pokud clovek dolu naleje vrouci vodu a slije to driv, nez zacne prskat.

    The Ultimate Moka Pot Technique (Episode #3)
    https://youtu.be/BfDLoIvb0w4?feature=shared
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    spousta zajimave biochemie hořeni a uzení na začatku.

    Can My Baked Ribs Fool BBQ Experts?
    https://www.youtube.com/watch?v=NnzADfbBBFo
    HOFFMI
    HOFFMI --- ---
    Zdravím, Pataks curry pasta není špatná, ale dovolím si tvrdit, že vyrábíme o fous lepší, takovou poctivěji domáctější. Kdyby měl někdo zájem stačí napsat. Děláme momentálně, kromě jiných věcí kormu, vindaloo, tikka masalu, rogan josh a vindaloo. Je to fakt pomocnik pri vareni, kdyz nema člověk čas.

    Stačí třeba i napatlat a hodit vec do trouby, na grill, kdyz se mu nechce vařit hrnec curry. Anebo jenom lzici pridat, jako zaklad do nejakeho mdlejsiho jidla a najednou to krasne hraje :)

    Nezlobte se za reklamu, ale opravdu si nemuzu pomoci, ale je to moc fajn ;)

    Mrkněte na složení, je to fakt pure.

    ACIDLUMIX
    ACIDLUMIX --- ---
    CHORCHEOS: ja delal v sobotu kureci :)

    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    ADELHAIDA: S omluvou za OT (přel. příspěvek nijak nesouvisející s jídlem): díky tvému příspěvku jsem se konečně dokopala k tomu sundat obří jmelí od Vánoc a místo něj tam pověsit obří svazek rozmarýnu. Protože nám taky nekontrolovatelně roste. Dva tři dny to v pokoji krásně vonělo, teď už je to jen na koukání.

    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Byl by tu nějaký zájemce o rozmarýn? Keři se daří a stříhání mu prospívá, a ani při velké snaze všechno nespotřebujeme. Rodina má vlastní keře (hezky se množí, lze i na zakořenění), tak nabízím veřejně. Za odvoz ze Stodůlek, eventuelně o víkendu z Mnichovic. Tenhle už se suší, ale nastříhám čerstvý. Ocením i nápady na rozmarýnové dárky typu rozmarýnový olivový olej, sůl, atd., pokud možno s přesným postupem výroby.

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Science: When to Add Salt During Cooking—and Why (It Makes a Huge Difference)
    https://www.youtube.com/watch?v=E0v32jYkSi0
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Ad cibule, tohle jsem videl nedavno, hodne zaujalo, ale zatim nebyl cas zkusit:
    We Promise, This is Delicious - Simple, Roasted Onions From 1808
    https://m.youtube.com/watch?v=xV9spqCzSkQ&pp=ygUOVG93c2VuZHMgb25pb24=
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Legendary Turkish Salads You Must Try – My Top 10 List for Summer!
    https://www.youtube.com/watch?v=fbgY0E1GdyQ
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Does washing your rice actually do anything?
    https://www.youtube.com/watch?v=IjjdAheuNKs
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VSICHNIMAME:

    Calcots - dát na grill + udělat romesco omáčku (pečený papriky, mandle, česek, olivový olej, vinný ocet a trocha bíléh chleba)

    Como hacer calçots (cebolleta tierna), facil, practico y riquisimo, plato tipico de Cataluña, España
    https://www.youtube.com/watch?v=4Exf5rxJ218



    Porusalda:

    Na větší stejné kusy nakrájej porek a bambory 1:1, do hrnce dej dobrej olivovej olej, opékej na tom porek, pak chvíi trap brambory, zalij vývarem tak, aby to bylo skoro ponořené, osol a vař dokud nejsou brambry měkké. Můžeš dát víc vývaru a pak to rozmixovat na krémovou polévky, ale je to dobré jen tak. Případně tam přihoď trošku mrkve. Jde to i s vodou a i tak je to dobré.

    La AUTÉNTICA PORRUSALDA VASCA
    https://www.youtube.com/watch?v=GkxykNAIvE0


    Porek rozříznut po délce, hodit na máslo opéct z obu stran do zlata, podlít troškou vývaru a dodusit. Na másle orestovač česnek a pak strouhanku do zlata, pak smíchat s parmezánem a posypat tím ten porek.


    Omeleta

    - na máslo, orestvat do sklovata,, zalít osoleými a opepřeými vejci, Případně do vajec přidat nastrouhaný sýr.

    Porkové těstoviny:
    Na másle restuj nakrájený porek dokud nezačne zlátnout, pak trošku česneku, muškátvá květ, pepř a sůl deglazovat bílým vínem, přidat vodu/vývar a těstoviny. 2 díly tekutiny na 1 díl těstovin. Vařit podle návodu do takového měkka, jak potřebuješ. Přidat do toho nastrouhaný sýr a případně trošku citronové šťávy.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FERRYH: bramborové placky s tvarhem se normálně dělají - 1 díl tvarohu z alobalu (je hustší, 3 díly vychladlých vařených brambor, 1 vejce na
    200 g mrabmor, lžička soli na půl kila hmoty, hrubá mouka dle potřeby - čím méně, tím bramborovější budou.

    Když použiješ brambory co plně vychladly, tak se těsto nebude roztékat a můžeš ho nechat chvíi odpočiut, aby mouka nasákla vodu a líp to drželo pohromadě.

    Což mě vede k tomu, že jsemm teď dělala scícsance, což jsou západoslovenské pečené smotané lokše se škvarky/smaženou cibulkou a jsou skvělé

    Recept na scískance (NA CHALUPE)
    https://www.youtube.com/watch?v=6XW3Yx9-rFc
    MUTHA
    MUTHA --- ---
    ZUZKAOU: a tady Alex pokousejici se udelat vyhlasenou brkasi podle Robuchona

    I Try to Master The World's Best Mashed Potatoes...
    https://www.youtube.com/watch?v=-mJYyueZfd8
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    REONA: To byla asociace čistě v rovině "nakyslá chuť lučiny → nakyslá chuť jogurtu".

    Podobně jako "našlehání vajíček" mi zas vyvolalo vzpomínku na Kaiserschmarrn, trhance. (Tam se teda dělá sníh.) A je na ně teď vlastně docela dobré počasí. :)

    Kaiserschmarrn - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Kaiserschmarrn
    Original Kaiserschmarrn 😍 - Super leckeres & flaumiges Rezept
    https://www.youtube.com/watch?v=VqNo-EMa2pY

    (české recepty normálně najdete taky, ale s tou echt němčinou se to vaří hned authentičtěji!)

    Na to konto jsem narazil blog téhle paní, které české recepty do angličtiny překládá syn, tak kdybyste se chtěli o něco podělit s přáteli, kteří česky nemluví…
    Cook Like Czechs | Czech Recipes Written in English
    https://www.cooklikeczechs.com/

    (Já běžně míchaný nešlehám, jen nejdřív udělám bílky a žloutky rozbiju až na závěr, ať jsou v tom pěkně krémové. Ale dělal jsem už různé varianty, trochu jsem načechral jen bílky, nebo jsem je našlehal i se žloutky… podle nálady a času. :))
    REONA
    REONA --- ---
    Cream cheese do míchaných vajíček jsem viděla u Ramseyho a u nás doma to hodně frčí. Přidávám je ke konci a uchovám s ním polotekutou konzistenci, i když jsou vejce v podstatě well done. Dcera když to viděla poprvé, dívala se s velikou nedůvěrou (miluje babiččiny jednoduché, zcela tuhé míchačky na másle), ale od prvního ochutnání nechce jinak.

    No a turecká vejce jsou pro mě objev století, víc než velké dobro! Ale s těmi nastavenými míchanými vejci to teda nemá společného prakticky nic :-)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam