• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi vulgarit a osobních útoků alespoň na úrovni některých slušnějších klubů tady na NYXu (nereagujte na ID DANYSEK a VYHULENY_UFO jsou to trolové)
    Veškerý gaychat patří do druhého klubu, zde bude smazán.
    homepage - www.pirati.cz | twitter - 
    @PiratskaStrana | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]
     
    Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: no... micromanagement znamená trochu něco jiného.. to je naopak, když se vyšší levely managementu detailně šťouraj v těch lidových věcech, co musej fungovat tak nějak samy.

    u piva v hospodě má smysl řešit, jestli např. v té které vesnici si mají lidi odhlasovat zákaz topení hnědým uhlím, nebo ne. Protože je to až tak jednoduché, že může být chudá vesnice na kopci, a lidi tam na nic jiného nemají prachy a fouká tam a je zima a kouř se hned rozptýlí. Ale taky může být vesnice v ďolíku, kde jsou časté inverze a lidi tam ten kouř fakt dusí. Takže tohle nějak vidím jako příklad toho, že by se rozhodnutí měla dělat s účastí těch, na které ta rozhodnutí budou mít dopad... na příslušné úrovni.

    Každopádně asi narážíš na případná celostátní referenda. Já si myslím, že jsou určité otázky, které mají dopad na všechny a tedy by měli všichni mít možnost se vyjádřit.. a tím nemyslím v nezávazných průzkumech veřejného mínění, ale formálně, aby se dalo čekat, že si na to aspoň na chvíli sednou a přečtou si pro a proti a tak. Ale je velký problém, že je to prezentováno tak, že tyhle velké otázky se mají týkat toho, jestli vystoupit z EU nebo jestli Okamura získá pravomoci diktátora, nebo tak něco. Referenda by mohla být i celoevropská, naopak na úrovni měst by se mohla týkat územních plánů, apod.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: to je princip toho vselidovyho mikro-rizeni, zejo... snaha o mikromanagement vseho "odspodu" je proste zvracena.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MIKULAS: Marek Hilšer bydlí blíž k Hradu, než já :-) ale podezírám ho, že taky jezdí na lehokole.. protože to, co parkuje na půdě na Pohořelci 26 je určitě jeho :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: a u piva v hospodě ten legislativní proces zase prosazuje kdo?
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    LINKOS: což by mohlo přijít dřív, než čekáš :D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: emocialni obsah zakonu daji az media... nic to ale nemeni na tom, ze legislativni proces vznikajici u piva v hospode asi prilis kvalitni nebude.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: az pirati prosadi legalizaci,tak ty uz budes kandidat na prezidenta...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: aby lidi zvedli zadek a šli něco vetovat, tak ten zákon musí mít pro ně nějaký emocionální obsah a nějaký jasný model zneužití, který je snadno medializovatelný.

    (paradoxně, dovedu si představit, že Piráti prosadí ve Sněmovně plnou legalizaci konopí a lid s trvalým bydlištěm co nepotřebuje voličské průkazy pak zvedne zadky a půjde jim to vetovat...)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: to neni pravda - mimo jine uz moznost vetovat jakykoliv zakon je zrovna priklad veci, kde casto je potreba vecem porozumnet (a jinak, nez casto prekrouti media) a obecne zakonodarna aktivita lidu. Opatrne ten pristup rozhodne neni, tak jak je publikovan. Toho fuhrera mas na odkazu taky, dokonce na urovni justice... takze bez respektu k nejakemu demokratickemu rozdeleni moci.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: pláčeš na nesprávném hrobě. Piráti podporovali "opatrné" referendum - o tématech které se opravdu dotýkají všech občanů a není potřeba jim nějak do hloubky rozumět. Ne nutně nějakou drastickou verzi (typu že Okamuru lid jmenuje fuhrerem, apod.)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    KRAMERIUS: ...ale ucit plavat tak, ze dotycneho hodis doprostred oceanu stastny napad opravdu neni ;-) U nas se poradne nezvladly ani refernda mistni, ale uz je chceme tlacit na celostatni uroven, tedy tvym slovnikem z nadrze na navsi rovnou na more.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    DANYSEK: A já si zas myslím, že pokud se chceš naučit plavat, musíš do hlubší vody. V brouzdališti se to nenaučíš.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    KRAMERIUS: Me v nem vitat nemusis. Diskuze se vraci okruhem na zacatek cele debaty a jsme u jednoho z duvodu, proc do dnesniho sveta obecne referendum neni vhodnym nastrojem. K tomu je treba (po vzoru tech Svycaru) postupne dospet.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    DANYSEK: Vítej v současném světě :-))
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    KRAMERIUS: smerovat medialni propagandou... aneb vitejte v padesatych letech minuleho stoleti. Pripadne v letech tricatych tehoz stoleti. Oboji ma v zasade stejny zaklad, medialni propaganda jela na plne obratky, flustrovany lid skocil na lep - samozrejme, ze si to puvodne zvolil... a dusledky byly celospolecensky fatalni. Chytri lide (kterych je vzdy mensina) koncili v lepsim pripade v pracovnich lagrech, kde jim "lid" rukou casto neprilis vzdelaneho udernika vstepoval do hlavy ty "vetsinove" spravne hodnoty.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    DANYSEK: Ale právě tyhle 25letá ucha se dají snadno směrovat mediální propagandou - na rozdíl od starší generace, která s tím už má zkušenosti.
    A média jela většinu volební kampaně na vlně Drahoš je náš kandidát, Zeman už umírá. Bez toho by se zrovna Drahoš vůbec do druhého kola nedostal, byli tam schopnější.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: a je to tu zas :) Referendum podle Svycaru, soudce z lidu podle Americanu... aneb vytrhame dilci atributy z kontextu celeho mistniho zrizeni, nejak to zmatlame do sebe a ono to nejak dopadne, zejo... ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ono je to složitější. Dělba moci neznamená, že soudní moc vychází sama ze sebe a stojí mimo jakékoliv zpětné vazby. (Srovnej třeba s USA a jejich povinnou účastí občanů v porotách, apod. ... ne že bych tady chtěl to samé, ale...)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    KRAMERIUS: 25 az 30 -lety ucho fakt komunismus nezazilo... To je prave jeden z tech rozdilu proti Svycarsku, kde ta vychova i smerem k demokratickym hodnotam je dlouhodobe jinde. Demokracie ma sva pravidla - pocinaje respektem k delbe moci, a to u nas od padesatych let minuleho stoleti nefunguje a porad jsme se z toho nevyhrabali. Ne, to neni jen o volicich...
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    DANYSEK: Takže voliči se ti nelíbí :-)
    Tak to máš těžký, demokracie není o tom, že budeš voliče převychovávat, aby volili tak, jak ty to považuješ za správné. Navíc většina těch voličů, kteří se ti nelíbí, ty "novodobé dějiny státu" prožila na vlastní kůži - oni se o tom nepotřebují učit ve škole.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    KRAMERIUS: zamysli se nad tou pasazi o vzdelani a snad ti to dojde.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam