• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi vulgarit a osobních útoků alespoň na úrovni některých slušnějších klubů tady na NYXu (nereagujte na ID DANYSEK a VYHULENY_UFO jsou to trolové)
    Veškerý gaychat patří do druhého klubu, zde bude smazán.
    homepage - www.pirati.cz | twitter - 
    @PiratskaStrana | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]
     
    Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    DANYSEK: tvl "pokladni v tescu", ty uz jsi uplne vycpelej,... rano na brifinku nadhod ze potrebujes nalejvarnu s novejma heslama, to vase troleni uz zni fakt upocene
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    DANYSEK: jo muze §200 zakona c. 262/2006
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    HONCKA: jasne, takze pokladni v Tescu podle tebe taky muze v klidu vstat od kasy v prubehu smeny a odejit si na zastupitelstvo... tak jako to praktikuji poslanci... u kterych je podle tebe v poradku, ze tam dochazi jak do holubniku a kdyz zrovna maji neco jineho, tak se do snemovny proste nedostavi :-) Problem je samozrejme zvlast u tech prespolnich, co pendluji mezi Prahou a nejakym koncem republiky. Zastupitelstva byvaji typicky v podvecer, takze mistni pracujici nemusi mit nutne problem jit po praci jeste na jednani - ale z te Prahy musis vypadnout podstatne driv, protoze cesta taky neco zabere...

    Poinou je, ze kumulace funkci i u Piratu existuje a jejich pusobeni ve snemovne ovlivnuje - kdy diky one komunalni funkci casto absentuji ve snemovne... ale chapu, u jinych na to budeme nadavat, ale jak totez delaj Pirati, tak je to v naprostem poradku :)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    DANYSEK: v tom pripade pri tom nemuzes delat jinou praci, protoze bys ji flakal. Meli by byt pak dle tveho nazoru vsichni zastupitele uvolneni?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    HONCKA: jenze pani poslanci absentuji na svem pracovisti (kterym je snemovna) casto prave kvuli tomu, ze "musi" na obecni zastupitelstvo. Ergo flakaji praci poslance - tu za kterou placeni jsou...
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    DANYSEK: uvolnena vs neuvolnena je velkej rozdil, jaksi u neuvolneny pozice se pocita, ze clovek dela neco jinyho a je jedno, jestli je poslanec, reditel skoly, lekar, reditel firmy, nebo pokladni v supermarketu, proto je neuvolnena
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    HONCKA: ja ale nepsal ze je na "uvolnene" pozici - to sis tam jaksi doplnil ty sam.... Ja psal o kumulaci funkci obecne. Samozrejme, ze tyhle hricky s "uvolnenymi" versus "neuvolnenymi" maji tu kumulaci zakryt a omluvit, jakoze treba tim, ze za to nebere tolik penez a tudiz o nic nejde :-) A samozrejme, ze k terminovym kolizim jednani ale dochazi - takze dotycny absentuje bud na zastupitelstvu, nebo ve snemovne. Bez ohledu na to, zda je uvolneny ci nikoliv.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    DANYSEK: dej priklad piratskeho poslance, ktery je na uvolnene pozici v komunale
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: pirati se nipou v hnidech, protoze tem jakztakz rozumi.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: kumulace funkci samozrejme i u Piratu je. Prace poslance je samo o sobe vec na full-time a presto nekteri poslanci si k tomu berou funkce dalsi - v komunale, ktere zas maji sve specifika. Schovavat to tim, ze jde o "radoveho" poslance (samozrejme sediciho soucasne v par vyborech) a "radoveho" zastupitelele nic nemeni na tom, ze nakonec nic nedela poradne a naplno... takze to poslanocvani pak probiha tak, ze z nekterych jednani se dotycny omlouva... protoze hotl potrebuje jednat taky jinde.

    Kdyz jsou pro Piraty velka koryta ty o miliardach, proc se aktivne rypou hlavne v hnidech, kde jde o par set tisic, maximalne par milionu? :-) Viz treba byty pro soudce, reklamy podel silnic (kde onen realny "zisk" pro stat vycisleny Piraty je navic sporny - vubec nepocitaj s nejakymi naklady s tim spojenymi)... vsude se resi v konecnem vysledku drobne - ale je kolem toho humbuk, diky kteremu se zakryji podstatnejsi problemy - neni to nahodou zamer?

    A ano, bude ted zajimave pozorovat, jak se vedeni mestskych firem treba v Praze obsadi, tam se ty miliardy toci. Tedy hlavne kde chces brat ty odborniky, kteri budou soucasne nezkorumpovatelni. A co se v realu zmeni. Dost casto to neni jen o tom, kdo sedi v cele podniku, spousta podivnejch kseftu vznika na urovni nizsiho managementu v podstate bez vetsiho povsimnuti ;-) A neni to o tom, ze by o tom ty informace neexistovaly - ty smlouvy normalne dohledas ve verejnych registrech (ale kdo by se v tom hrabal). Problem je i v tom, ze sami Pirati dost rekneme dostatecne "proverenych" kadru nemaji (coz se projevuje mj. i tou skryvanou kumulaci "nizsich" funkci).

    XCHAOS: a tak jisteze takovych stran je vic... prakticky libovolna strana, ktera se dosud nedostala k moci muze byt tezko spojovana s nejakou korupci :) Ale ona se ted karta pomalu otaci. A samozrejme pripadne kauzy vedeni, ktere vyberou Pirati do podniku v jejich poli pusobnosti pujdou z pohledu zodpovednosti za prusery i za Piraty samotnymi. Tezko se pak budes moct vymlouvat, ze za podplaceneho reditele nejakeho mestskeho podniku nenesou Pirati odpovednost (kdyz ho tam sami pomuzou dosadit). Aneb je velmi snadne o tu nalepku strany nespojene s korupci prijit. Jo, dokud jen kritizujes z opozicnich lavic, tak samozrejme nic takoveho nehrozi :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    radši doražte sem, jestli chcete oslovat 100 let republiky nějak po skautsku...
    [ Cargo Bike Fest 2018 / festivalfestival / 27.10.2018 / CR - Praha - na lodi Altenburg 1964 v pražských Holešovicích ]
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIRIX: no tak to nemyslím. má prostě víc volného času, než rozumu. vzhledem k tomu, že vím, čím se živí, jsem jedním z jeho zákazníků i já, takže dovedeno do důsledků, šlo by to prezentovat, že je (tak trochu) placený i mnou :-) (rozhodně odhaduju víc, než Babišem...)

    (ale pozor, on vyvrátí, že by to mohl být vztah dodavatel-zákazník. je to jen zájmové sdružení, jak jinak. žádné korýtko! :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: jestli myslíš
    Nové myšlenky pro novou dobu
    https://www.pirati.cz/program/
    "Jsme jediná strana nespojená se skandály, korupcí, byrokracií. "

    tak ano, toto lze vnímat jako vymezení. Nicméně lze to přeložit do češtiny jako "zatím jsme 8 let byli v opozici", což je v podstatě pravda - málokterá z jiných stran si prošla tolika lety opoziční práce (snad ještě kromě Zelených a Svobodných), s jedinou vyjímkou jediného pirátského (koaličního) starosty.

    máš pravdu, že teď bude všechno jinak, a min. strana, která získá post primátora, bude muset z webu stáhnout slogan, že "není spojená s byrokracií", protože správa města prostě byrokracie byla, je, a bude, z definice.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIRIX: takhle, v tomto ohledu Dannyho znám dost na to, abych věřil, že až do momentu, než by v čele hnutí ANO stanul on sám, by k jakémukoliv jinému vůdci byl upřímně kritický :-) Teď jde o to, proč nejsme schopni dohody typu "nepřítel mého nepřítele je můj přítel"....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ehm, já nevím, kdys Piráty vlastně naposledy sledoval. Téměř každý druhý projev obsahuje slova "jsme politická strana, takže musíme dělat X, Y, Z".

    otázka je, čemu říkáš "korýtko". Piráti jsou proti kumulaci drobných korýtek, která nemá žádné logické opodstatnění - prostě sedění na více židlích nelze zdůvodnit. Ale to, že někdo bude vždy obcí či státem placený profesionál, to nejde zpochybnit (pokud se teda pořádně vyspíš z nějakých zhulených rozmáchlých vizí alternativních společenství...). Ano, je tu ta zvláštnost, že v Evropě jsou lidé ve veřejném sektoru placení min.stejně nebo lépe než v soukromém - zatímco v USA je to tradičně naopak. Pokud vím, Piráti tenhle fakt nikdy nerozebírali...

    Pro Piráty jsou velká koryta ta, ve kterých tečou miliardy. Tedy případy, abychom začali na obecní úrovni, kdy ne že peníze vydělá inteligentní pohotový developer, který se přizpůsobí územnímu plánu - ale že si developer třeba nechá realizovat územní plán jemu na míru, kdy obec investuje miliardy, které developerovi zhodnotí pozemek, a ten pak získá miliardy. A nebo další level veřejné zakázky, apod. (o podezřelých privatizačních kauzách minulosti nemluvě).

    Pojďme se tedy bavit o definici "koryta". To, že něčí měsíční plat přesáhne tvůj, je jistě nepříjemné,ale nenazval bych to korytem (co bych potom měl při výši svých odměn ve svých projektech asi říkat třeba já?). Problémem bylo sezení na více židlích, kdy papaláši brali kombinované odměny za "práci", kterou fakticky nemohli stíhat odvádět - ale to byly pořád jen trafiky, drobné všimné. Skutečně velké prostředky vyváděné z veřejných rozpočtů jsou o několik řádů jinde, než tebou kritizovaná "koryta" ...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    Ten tzv. idiot nema a nechce mit s Babisem nic spolecnyho... :) Ale je vtipne pozorovat, jak nekteri piratsti fandove zkratkovite posuzuji cloveka, kteryho v zivote ani nevideli.... :) Aha, ono Hribova kvalifikace na vedeni mesta jsou take vlastne zdroje z internetu, ja zapomel... :D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: kazdy sam za sebe ovlivnuje, kym se kooptovat necha a kym ne :-) To jsme zpet u toho, ze nekdo se klidne spoji treba s martanama, kdyz mu jde o jeho koryto, ze... :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ad "Babišův dres"... snažil jsem se to vysvětlit. hodně to asi funguje i na bázi kooptace... což je BTW tradiční konzervativní forma výběru vedení, opak demokratického inkluzivního přístupu...

    extrémním případem myslím může být ex-ministryně Šlechtová: tolik se snažila být vzornou Zemandrtálkou, tak hezky veřejně vystupovala.. ale ne, pozvání na Hrad nedostala, je odstavená, už se s ní nepočítá. Každý kromě Babiše a Zemana dostane jen jedinou šanci (a popravdě, skončí po ní bez ohledu na výsledky...) (BTW nicméně celkem tuším, proč se do širšího rámce, resp. mediálního obrazu budoucího staronového normalizačně-konzervativního řádu věcí asi nehodí...)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ano, ale Pirati se porad vymezuji tak, ze jsou "jini" nez ty tradicni partaje. OK, takze nejsou.. a byla to jen jakasi poza do doby, nez se korytka priblizi - jo, to je ferovej zaver :-)
    XCHAOS: resersi si udelej sam, me si jako svou sekretarku neplatis... ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: můžeš dodat statistiky, že koalicí Pirátů s ANO je v absolutních číslech více, než s jinými stranami (viz Praha, Brno), nebo více, než koalicí ODS+ANO, případně kdekdojiný+ANO? (o ČSSD nemluvě?)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: po místních koalicí STAN s SPD nebo TOP09 s ANO je doufám již dovoleno vše :-) hele, nejde být proti všem současně. Voliči Pirátů se rekrutují z lidí, kterým vadí různé osobnosti a různí politici, nejde se zavděčit všem, a proto se vždycky taktně říkalo, že v komunálu je to "o lidech"...

    Troufám si říct, že jsme nabrali taky hodně voličů TOP09, SZ a ČSSD (o ty poslední jsme se nejspíš podělili právě s ANO).
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: kdyz je teda proti nemu 70% populace, tak jaktoze se s nim lecskde bratritkuji... i samotni Pirati? :-) Kecy o lidech neberu, sami si ten Babisuv dres do politiky vybrali, mohli si stejne dobre vybrat jinej dres...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam