ZARAKI_KENPACHI: stačí říct, řeklo sluchátko...
text ignoruje hlavní rysy vývoje a výroby léčiv a vakcín, především jejich extrémní nákladnost a náročnost. zisky farma firem mohou být velké, ale bez nich nebudou nové investice a nové léky. kdo ten vývoj zaplatí? posoudí politici oprávněnost výrobního monopolu? nechci jít až k reductio ad hitlerum nebo ad communismum, ale naivních představ politiků o jednoduchých řešeních složitých problémů a o následných průšvizích jsou dějiny plné. chce to relevantní podklady a ne politické fráze (a to i dále).
text ignoruje závažný společenský nedostatek extrémně libertariánského přístupu, který nerespektuje základní princip svobody - moje svoboda končí tam, kde začíná svoboda druhého. svoboda není zvůle dělat si, co chci, a pokud není doprovázena zodpovědností, je třeba tuto zodpovědnost vymáhat. tam, kde mé chování ohrožuje ostatní, není možné spoléhat na osobní zodpovědnost. pokud jsem se špatně rozhodl a toto rozhodnutí je mi fatální, budiž, to lze tolerovat. ale pokud jsem se špatně rozhodl a tímto rozhodnutím poškodím další, pak jde tolerance k takovým rozhodnutím stranou. za naivní považuji představu, že rodiče a vedení soukromých MŠ jsou schopni dělat kompetentní rozhodnutí stran ochrany dětí a širší společnosti v oblasti infekčních nemocí. to zavání alibizmem.
text ignoruje fakt, že argumentace odmítáním dodržovat obecná pravidla na základě víry (a to vůbec netuším, co tím text míní - náboženství, osobní názory?) je nejkratší cestou do pekel.
text ignoruje fakt, že jsou závažná infekční onemocnění, proti nimž nelze získat imunitu jejich proděláním.
text ignoruje fakt, že prodělání infekční nemoci má na organizmus řádově horší vliv než očkování proti této nemoci.
text ignoruje fakt, že lidská mysl nezvládá strach z neznámého a neumí dobře vyhodnocovat pravděpodobnosti. popisování potenciálních negativních důsledků čehokoliv bez možnosti je pochopit je pro psychiku člověka horší, než jejich zatajování.
text ignoruje efekt naděje. nebudu člověku říkat, že má šanci zemřít, budu mu říkat, že má šanci přežít.
text obsahuje nemálo prázdných politických frází, což bych od pirátů nečekal (nebo nechtěl čekat, spíš).
tož tak.