• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý gaychat patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán.
    homepage - www.pirati.cz | twitter - 
    @PiratskaStrana | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    PJGEPR
    PJGEPR --- ---
    KEDRIGERN: Změna je nutná, ale je celkem pochopitelné, že lidi podali maximum věcí ve starém režimu.

Neprosakují pomluvy, že jsou tam brutální chyby, není to propojené s registry, katastrem a právnické osoby (např. všechny obce) mají problém se přihlásit, je je bohužel fakt. Jako bývalý starosta jsem si zavolal pro přímou zkušenost s vedoucí SÚ u nás na městě a mj. si poslechl rozhovor s Janem Kaslem v Insider podcastů. JK fakt nemá důvod plivat na IB nebo Piráty a je docela brutální v těch konstatováních.

Suma sumárum z toho opravdu nevychází MMR/vláda/stát dobře.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    PJGEPR: 1) No až na to, že ne. Vždyť jejich představitelé říkají, že změna je nutná. Jsou pochopitelně nešťastní z toho, co se děje teď. Ale jak sám píšete hodnotit v praxi jde až po lhůtách (to jsou ta nejtvdší data)
    2) Podmínky veřejné správy nejsou nic extra.
    3) Ano
    4) Prosakují pomluvy. Jsem rád za každého, kdo uvede relevantní věc. Ale MMR zkoumá tisíce nahlášných "bugů" a většinou je to jen nepochopení nového systému. Např. jsou úřady, které si nastavili filtry na výpis podání a pak tvrdili, že jim žádné podání nedorazily (protože je měly odfiltrované). Nejlepší jsou ti, co to tvrdí do medii...
    PJGEPR
    PJGEPR --- ---
    KEDRIGERN: 1) K obrovskému počtu podání došlo z důvodu obav z nového systému a strachu, že nebude fungovat. Projektanti/architekti mají často odměnu vázanou například na vydané stavební povolení a chtěli jet ve starém fungujícím režimu.

2) Měsíc na testování není nic extra 😡

3) Kolik je podáno žádostí je úplně irelevantní, důležité bude, kolik žádostí bude po 30/60 dnech vyřízeno.

4) Podle toho co prosakuje, je nešťastné tvrdit, že to funguje... Nejlepší by bylo rychlé schválit drobnou novelu, která dovolí jet souběžně ve starém režimu...
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    XCHAOS: je pekoi ze by se ti mohlo stat, ue skoncis se samomluvou, ptotoze podobnych delnje na trhu vic nez prinosnych myslenek :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JVMLOK: no já nemyslím jen mezigenerační privilegia (ta jsou nakonec spojena s odpovědností a já to nekritizuju). já mluvím obecně o principu, že výhra ve spekulaci odehrávající se uvnitř růstových bublin je výhrou v loterii. Ti lidé často nevymysleli nebo neudělali nic zásadního: prostě jen ve správný moment přijali jazyk a kulturu nějaké komunity, nastoupili na loď, vezli a ve správný moment vystoupili a teď mají pocit "zásluh".

Máš v podstatě tři způsoby, jak se do tržního procesu fungování (nabídka/poptávka, výnosy/náklady) promítá něčí osobní zájem: mzdy, zisk, daně. Je legrační, jak jednotlivé komunity (ano, jsou tři - tripartita- není to jen černobílé levice vs. pravice) navzájem dovedou obviňovat, že zrovna ten jejich zájem je nelegitimní. Pro echt pravičáka je nelegitimní zájem státu/komunity (daň), ale má pocit, že správný poměr mezi zájmem svým (zisk) a zájmem pracovní síly (mzda) se nějak zjeví magicky spravedlivě bez jakéhokoliv bolestivého procesu smlouvání a nátlaku, apod. Stejně tak pro echt levičáka je nelegitimní zisk, ale zato zóna mezi daní a mzdou se nějak magicky vyřeší, protože prostě otázku zda poctivě pracující chce, aby 75% MHD bylo hrazeno z daní a pracující tak měli k dispozici větší část mzdy na to, aby jí propili, je dílem nějakých osvícených úředníků a základem vyššího dobra sociální koheze a smíru (a ostatně, já nejsem proti tomu, jak jsem nastínil ve zdejší debatě o Elonu Muskovi - nepatřím k příznivcům urychlení rozkladu západní civilizace...)

No a teď se dostáváme ještě k tomu, že ze zisku, daní i mezd lze ještě navíc investovat! V ekonomice existuje pojem úspor, coby odložené spotřeby, ale v konzumní společnosti se ten, kdo nekonzumuje, ale šetří, stává div ne nepřítelem lidu - v konzumní společnosti je vše postavené na úvěry a nikoliv na "odložené spotřebě".

Někdy si říkám, že bych měl napsat nějakou knihu o ekonomice a dál debatovat jen s těmi, kdo si ji přečetli a chtějí se pak o tom se mnou hádat :-)
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    XCHAOS: jestli to je pokus trefovat se z pohledu priveleged píčovin, tak je to správně: stavím na tvrdé práci generací přede mnou, a snad se mi to podaří předat dál ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JVMLOK: zatímco opravdu pravicovej koncept je "sice nemakám, ale vyhrál jsem v loterii, tak si zasloužím taky"
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NIEKT0: já si musím zaplatit členský příspěvek, abych zase mohl hlasovat :-))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Nenašel jsem, že by o tom psal někdo jinej, než Lidovky, ale podle mě pirátské téma jak hrom: otevřená dokumentace veřejných staveb. Jak to, že není by-default? (no dobře, dálnice je strategická stavba, ale stejně...)
    Spor o D8. Stát musel vydat citlivé dokumenty ekologům, ve hře je i uzavření dálnice | Česko | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/domov/dalnice-d8-deti-zeme-soud-reditelstvi-silnic-a-dalnic.A240802_184830_ln_domov_halu
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    JVMLOK: ono se dá přehánět na obě strany, že.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    BUGAS:
    XCHAOS: Nehlasuju, clickbait novinarina. Tauer vystrelil clensky podnet, ale ten neziskal podporu, takze jednanie vobec nezacalo (a nevyzera ze sa to zmeni, aspon zatial)
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    CAIDEL: To je naopak hodne pravicovej koncept. Levicovej koncept je Sice nedelam, ale zaslouzim si taky, protoze solidarita, pico...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BUGAS: kde hlasují? mě žádná soukromá zpráva oznamující hlasování nepřišla....
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    Digitalizace stavebního řízení je v mediích velmi silné téma. Tak si pojďme rozebrat pár základních faktů.

1️⃣ Úřady jsou zaplaveny podáními dle starého zákona. Ty se nevyřizují v novém informačním systému, ten je tím pádem nemůže zdržovat. Mluvil jsem například s úřadem se čtyřmi zaměstnanci, který má za červen 500 podání! K tak obrovskému číslu došlo ze dvou důvodů. Prvním je změna poplatků. Druhým je pak šíření paniky, že později už podání nepůjde. Výsledkem je, že je jen velmi málo podání bez vady a je s nimi tedy daleko víc práce, než kdyby přišla až když budou skutečně hotová. Mimochodem, pokud chcete zjednodušit řízení, tak si lze stanoviska dotčených orgánů obstarat předem.

2️⃣ Samozřejmě je vidět, že úředníci se seznamují jak s novým zákonem, tak s novým systémem. Ten je nově webový, což je generační skok oproti starým desktopovým aplikacím. Testovací prostředí bylo úředníkům dostupné už měsíc před spuštěním. Žádost, aby si správně nastavili role šla v květnu, ještě na konci července ale není správně přihlášená asi třetina organizací, hlavně jde o dotčené orgány. Na školení v červnu se zdaleka nepřihlásili všichni úředníci. Podotýkám, že MMR je neřídí. Osobně jsem se byl podívat na 2 školeních v červenci a je vidět, že do toho začínají pronikat.

3️⃣ Od 1. července už uživatelé podali přes portál stavebníka více než 4200 žádostí. Na druhé straně úředníci v Informačním systému stavebního řízení začali pracovat se 2300 z nich. To je asi 54 %.

4️⃣ Dokončených řízení máme za první měsíc 200. Jsou mezi nimi například dělení / spojení pozemku, kolaudace a zkušební provoz stavby.

V kontextu těchto dat je hovořit o nefunkčním systému poněkud odvážné. Systém viditelně funkční je, i když rozhodně není dokonalý. Mnoho věcí půjde zlepšit tak, aby vše bylo ještě jednodušší. Na některých místech například chybí hromadné operace. Chápu, že u velkých staveb to může být opravdu nepříjemné, ale většina řízení se netýká staveb mrakodrapů, ale menších staveb na jednom pozemku.
    KEB
    KEB --- ---
    BUGAS: aneb jak se stát neparlamentní stranou snadno a rychle
    BUGAS
    BUGAS --- ---
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    CAIDEL: Treba takovy Otto Wichterle. Cely zivot makal, vymyslel kontaktni cocky a tak mel vic. Presne o jednu stavebnici Merkur vic, nez kolega.
    SSTTAANNAA
    SSTTAANNAA --- ---
    CAIDEL: jojo otroci by ti to určitě potvrdili...
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    ZSIS: "kdo vic maka a ma lepsi napady za to klidne muze dostat neco navic" není zrovna pravicová idea. Ani to není pořádná idea. To je spíš tak nějak vlastnost sociálního fungování lidstva od počátku věků. Nebo prakticky přírodní zákon - víc uděláš, víc máš a k tomu aby to tak reálně fungovalo nepotřebuješ žádnou (ani pravicovou) politiku, to je základní status quo.
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    CAIDEL: takovy to "kdo vic maka a ma lepsi napady za to klidne muze dostat neco navic", napriklad. ale je fakt, ze tzv pravice treba tady v rakousku ve skutecnosti taky dela klientskou politiku pro sedlaky a velke podnikatele, a zbytek strasi tim ze jim SocDem vsechno vezme. SocDem tady je taky banda mamlasu ktery si poslednich 40 let navzajem dohazovali, a tak tu vsele nabira nacionalni pravicovy populismus FPÖ (novy kolegove Burese), kteri sice dvakrat torpedovali vladu, ale nadavat na Aliho a Muhammeda a chtit mir na ukraine je takove jednodusi nez vydiskutovavat reseni ve standartnim politickem spektru.
    jsem se nejak rozepsal.

ano, byty tu jsou od toho, aby v nich nedko bydlel. vzhledem k tomu, ze imho se vetsina staveb nejak dotuje, takze si je lid z casti uz plati z vlastnich dani, mi je na bliti z toho ze se stavi prevazne byty pro bohate lidi, kteri je potom pronajimaji tem chudym. bydleni, i vzhledem k tomu ze se v tom toci danovi peniz, vidim trosku jako vodu a vzduch. proc ne.

ostatne mesto by mohlo stavet i pro obyvatele, ze to ma sve musky se v clanku pise take
    Gemeindebau - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Gemeindebau
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    FRK_R23: nevím, i kdyby to byly jednotky procent, tak nikdo nechce aby to byl on. tj si většina lidí potencionální nájemníky fakt lustruje a pak jsou silně znevýhodněni sociálně slabší lidé, kteří mají na krku např nějakou exekuci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam