• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    STENNY: No tak jo. Jen teda eště dlužim JONovi ty jazyky s neobvyklejma počítacíma soustavama, tak kdyžtak potom.
    FINSON
    FINSON --- ---
    SALVATOR: Moc pěkné vidle 😁 Díky!
    STENNY
    STENNY --- ---
    SALVATOR: "No tak můžeme někdy udělat exkurz do fonetiky PIE a do IPA."
    Yes, please :) Samozřejmě pokud se ti bude chtít. K ničemu to nepotřebuju, ale přijde mi to zajímavé - esence tohohle klubu :D
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Ha, pardon, mám tam nepřesnost. Kroužek pod r označuje, že jde o slabikotvorný r, takže by asi zasloužilo vydělit, trochu tak jako ha-r-tkuos, ale nepřehnat to.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    RSZ: No tak můžeme někdy udělat exkurz do fonetiky PIE a do IPA. Ostatně chtěl sem zmínit, co to jsou ty písmenka h s dolním číselným indexem h1 až h3, to je docela zajímavá věc.
    Já v tom taky nejsem moc zběhlej, myslím, že nejblíž, jak se tomu dnešní člověk přiblíží je, když zvoláš "hartkuos", ale "a" a "u" musíš tak jako hodně zašudlat.
    RSZ
    RSZ --- ---
    SALVATOR: perfektní, jen mi to tedy opakovaně připomene, že naprosto tápu v IPA (tabulka to moc neřeší) a mrzí mě to, rád bych si *h₂r̥tḱós z plna hrdla zavolal..
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Jo a bača je taky původně slovo z dáko-thráčtin.
    A jinak je asi evidentní, že podle Dáků, který mluvili dáčtinou se dodneška část Rumunska jmenuje Dácie a podle toho pak i ta automobilka :⁠-⁠)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    SALVATOR: A zapomněl bych na dáčtinu, i z ní se v současný rumunštině najdou stopový zbytky, ve jménech rostlin, nebo geografickejch názvech - toponymech. Z dáčtiny nebo thráčtiny (někdy se mluví o dáko-tráčtině, protože možná byl jeden jazyk dialektem druhýho) pochází třeba název pro Karpaty.
    Dohromady se odhaduje, že původní jazykovej substrát (a tím je myšleno dohromady z dáko-thráčtiny i Ilyrijštiny) je v dnešní rumunštině představovanej přibližně 90 až 140 slovama. Z takovýho vzorku se toho moc poznat nedá.

    Mimochodem zajímavost: pozůstatky thráčtiny najdeme i u nás a taky třeba na Slovensku. Jde o slova, který si sebou vzali rumunský Valaši, který se usídlili na Moravě, například bryndza nebo vatra. Ty nejsou původu ani slovanskýho ani románskýho, ale jde o zbytky právě původních jazyků, kterejma se v Rumunsku mluvilo před římskou nadvládou.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    NJAL: Máš správnej pocit.

    FINSON: Moc děkuju :⁠-⁠). Jen teda nevím, jestli ti do tý teorie nehodim vidle. Na rumunštině je důležitá jedna věc - je to románskej jazyk a mluví se jí v Rumunsku prostě proto, že tam byly římský provincie. No a jak už padlo, v latině k tabuizaci nedošlo a zároveň Římani ovládli tu část Balkánu až dlouho poté, co k ní docházet mohlo, totiž v době, kdy převažovala nějaká primitivní magie a mytologie. Doba dobývání Balkánu Římanama už byla doba ustálenejch náboženskejch systémů a to už se tabu týkalo obvykle něčeho jinýho (nevezmeš jména božího nadarmo a takový věci).
    A naopak by se spíš dalo předpokládat, že v původních jazycích oblasti dnešního Rumunska k tabuizaci slova medvěd právě došlo a to právě proto, jak vysokej je tam výskyt medvědů dokonce eště dneska. Problém je, že z původních jazyků oblasti se dochovalo úplný minimum. Snad se tam mohlo mluvit nějakou Ilyrijštinou, která by snad mohla bejt příbuzná s dnešní Albánštinou, ale z Ilyrijštiny se dochovalo úplný minimum slov. Pár osobních jmen, pár názvů vod, kopců a to je tak všechno. Mohlo se tam mluvit thráčtinou, která byla samostatnou rodinou v rámci IE jazyků, dost možná se tam oba tyhle jazyky potkávaly a samozřejmě taky měly svoje dialekty.
    NJAL
    NJAL --- ---
    SALVATOR: Szent Istvan byl prvni jejich krestansky kral, mam ten pocit.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    CERNYRYBIZ: a ištván byl vyštván #kecy
    FINSON
    FINSON --- ---
    SALVATOR a dál: Moc pěkný počtení, díky! Beze srandy.
    Parádně mi do toho zapadla moje kusá zkušenost, proč medvěda netabuizovali i Rumuni: Protože jich v horách a lesích mají dost dodnes. Takže medvědovi pořád říkají ursus a dokonce si po něm i pojmenovali pivo :-)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    SALVATOR: A eště sem trochu pátral a odhaduje se, že praslovanština se od protobaltoslovanštiny začala oddělovat někdy kolem roku 1500 před naším letopočtem. Maďaři se v tu dobu nacházeli eště kus cesty na severovýchod od dnešního Aralskýho jezera, čili zhruba uprostřed dnešního Kazachstánu. Tam podle mě o nějakým kontaktu fakt nemůže bejt řeč.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    When the Civil War effectively ended slave labor in 1865, it led to a sudden increase in child labor at the start of the Second Industrial Revolution in 1870.

    What Was Child Labor Like During the Industrial Revolution?
    https://www.historydefined.net/what-was-child-labor-like-during-the-industrial-revolution/
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    ASNEK: Screaming Pineapple sauce.. to zní skoro jako omáčka Ohó-Ohó.
    Akorát teda ten ananas má prý tři papričky z pěti. Tak to zas takový ječící zázrak nebude.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    CERNYRYBIZ: Jo takhle to myslíš, už konečně chápu! No, tam je problém v tom, že to, co sem popsal se týká indoevropskejch jazyků a jejich předchůdců, čili protobaltoslovanštiny a protoindoevropštiny. Současná maďarština, ani její předchůdci nic z toho není a do kontaktu se Slovanama přišli Maďaři asi relativně pozdě, do Maďarska jako takovýho dorazili až koncem 9. století. Že by přejali slovo irśtwā́ˀ mi přijde dost nepravděpodobný i přes dost silnou podobnost.
    Přived si mě ale na zjištění, že slovo pro medvěda ale opravdu přejali, ale až v pozdější podobě, po tabuizaci a maďarsky se medvěd řekne "medve". Což mě přivádí na další myšlenku - proč by přejali slovo po medvěda před tabuizací a pak znova eště jednou po ní? To nedává smysl, takže si tím spíš myslím, že k přijetí irśtwā́ˀ do maďarštiny nedošlo.
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    CERNYRYBIZ: *z městské knihovny
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    SALVATOR: no jestli Irstwa je jedno z původních jmen medvěda a Arthus druhé, svádí to k představě, že Ištván a Artuš spolu také souvisí (jsou to samé, jen v jiných jazycích).
    A pokud se dobře pamatuju, nějaký král Ištván se v cikánských pohádkách vyskytuje (jistě to nevím - v knihovně mám jen ty převyprávěné od Marie Voříškové, četl jsem i několik jiných, ale ty byly z knihovny a ví Bůh, kde je jim konec).
    V maďarských snad taky, ale tam ho válcuje král Matyáš (patrně Korvín) a jak už to chodí, všechny příběhy o "dobrém králi" se nakonec stáčejí k němu, jakožto nejvýznačnějšímu.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    CERNYRYBIZ: Mě zase zradil autocorrect, sorry. Chtěl sem napsat, jestli myslíš Štěpána I. Svatého. On je totiž maďarsky Szent István a je to první maďarskej král. Předtím neměli krále a potom možná jo, ale to už byla historie moc pečlivě zaznamenávána, aby byli mýtický. Ono ani na tomhle, jako sem říkal, nic mýtickýho není a o žádný jeho souvislosti s medvědem taky nevím.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    DEADSLUT: to přejde
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam