• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.



    Zajímavé, až interesantní kanály na YT:


    Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott


    Matematika
    Numberphile


    Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols


    Chemie
    Periodic Videos
    NileRed


    Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time


    Příroda
    Nature Bites


    Lingvistika
    NativLang
    Langfocus


    Teorie hudby
    Adam Neely


    Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time


    Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller


    Film
    Film Courage


    Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat


    Jídlo/Debunking
    How To Cook That


    Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    SALVATOR: tak nez se k tomu dostanes, tady je stara klasika od Toma Scotta k tematu:

    https://m.youtube.com/watch?v=l4bmZ1gRqCc
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    STENNY: No tak jo. Jen teda eště dlužim JONovi ty jazyky s neobvyklejma počítacíma soustavama, tak kdyžtak potom.
    FINSON
    FINSON --- ---
    SALVATOR: Moc pěkné vidle 😁 Díky!
    STENNY
    STENNY --- ---
    SALVATOR: "No tak můžeme někdy udělat exkurz do fonetiky PIE a do IPA."
    Yes, please :) Samozřejmě pokud se ti bude chtít. K ničemu to nepotřebuju, ale přijde mi to zajímavé - esence tohohle klubu :D
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Ha, pardon, mám tam nepřesnost. Kroužek pod r označuje, že jde o slabikotvorný r, takže by asi zasloužilo vydělit, trochu tak jako ha-r-tkuos, ale nepřehnat to.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    RSZ: No tak můžeme někdy udělat exkurz do fonetiky PIE a do IPA. Ostatně chtěl sem zmínit, co to jsou ty písmenka h s dolním číselným indexem h1 až h3, to je docela zajímavá věc.
    Já v tom taky nejsem moc zběhlej, myslím, že nejblíž, jak se tomu dnešní člověk přiblíží je, když zvoláš "hartkuos", ale "a" a "u" musíš tak jako hodně zašudlat.
    RSZ
    RSZ --- ---
    SALVATOR: perfektní, jen mi to tedy opakovaně připomene, že naprosto tápu v IPA (tabulka to moc neřeší) a mrzí mě to, rád bych si *h₂r̥tḱós z plna hrdla zavolal..
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Jo a bača je taky původně slovo z dáko-thráčtin.
    A jinak je asi evidentní, že podle Dáků, který mluvili dáčtinou se dodneška část Rumunska jmenuje Dácie a podle toho pak i ta automobilka :⁠-⁠)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    SALVATOR: A zapomněl bych na dáčtinu, i z ní se v současný rumunštině najdou stopový zbytky, ve jménech rostlin, nebo geografickejch názvech - toponymech. Z dáčtiny nebo thráčtiny (někdy se mluví o dáko-tráčtině, protože možná byl jeden jazyk dialektem druhýho) pochází třeba název pro Karpaty.
    Dohromady se odhaduje, že původní jazykovej substrát (a tím je myšleno dohromady z dáko-thráčtiny i Ilyrijštiny) je v dnešní rumunštině představovanej přibližně 90 až 140 slovama. Z takovýho vzorku se toho moc poznat nedá.

    Mimochodem zajímavost: pozůstatky thráčtiny najdeme i u nás a taky třeba na Slovensku. Jde o slova, který si sebou vzali rumunský Valaši, který se usídlili na Moravě, například bryndza nebo vatra. Ty nejsou původu ani slovanskýho ani románskýho, ale jde o zbytky právě původních jazyků, kterejma se v Rumunsku mluvilo před římskou nadvládou.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    NJAL: Máš správnej pocit.

    FINSON: Moc děkuju :⁠-⁠). Jen teda nevím, jestli ti do tý teorie nehodim vidle. Na rumunštině je důležitá jedna věc - je to románskej jazyk a mluví se jí v Rumunsku prostě proto, že tam byly římský provincie. No a jak už padlo, v latině k tabuizaci nedošlo a zároveň Římani ovládli tu část Balkánu až dlouho poté, co k ní docházet mohlo, totiž v době, kdy převažovala nějaká primitivní magie a mytologie. Doba dobývání Balkánu Římanama už byla doba ustálenejch náboženskejch systémů a to už se tabu týkalo obvykle něčeho jinýho (nevezmeš jména božího nadarmo a takový věci).
    A naopak by se spíš dalo předpokládat, že v původních jazycích oblasti dnešního Rumunska k tabuizaci slova medvěd právě došlo a to právě proto, jak vysokej je tam výskyt medvědů dokonce eště dneska. Problém je, že z původních jazyků oblasti se dochovalo úplný minimum. Snad se tam mohlo mluvit nějakou Ilyrijštinou, která by snad mohla bejt příbuzná s dnešní Albánštinou, ale z Ilyrijštiny se dochovalo úplný minimum slov. Pár osobních jmen, pár názvů vod, kopců a to je tak všechno. Mohlo se tam mluvit thráčtinou, která byla samostatnou rodinou v rámci IE jazyků, dost možná se tam oba tyhle jazyky potkávaly a samozřejmě taky měly svoje dialekty.
    NJAL
    NJAL --- ---
    SALVATOR: Szent Istvan byl prvni jejich krestansky kral, mam ten pocit.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    CERNYRYBIZ: a ištván byl vyštván #kecy
    FINSON
    FINSON --- ---
    SALVATOR a dál: Moc pěkný počtení, díky! Beze srandy.
    Parádně mi do toho zapadla moje kusá zkušenost, proč medvěda netabuizovali i Rumuni: Protože jich v horách a lesích mají dost dodnes. Takže medvědovi pořád říkají ursus a dokonce si po něm i pojmenovali pivo :-)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    SALVATOR: A eště sem trochu pátral a odhaduje se, že praslovanština se od protobaltoslovanštiny začala oddělovat někdy kolem roku 1500 před naším letopočtem. Maďaři se v tu dobu nacházeli eště kus cesty na severovýchod od dnešního Aralskýho jezera, čili zhruba uprostřed dnešního Kazachstánu. Tam podle mě o nějakým kontaktu fakt nemůže bejt řeč.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    When the Civil War effectively ended slave labor in 1865, it led to a sudden increase in child labor at the start of the Second Industrial Revolution in 1870.

    What Was Child Labor Like During the Industrial Revolution?
    https://www.historydefined.net/what-was-child-labor-like-during-the-industrial-revolution/
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    ASNEK: Screaming Pineapple sauce.. to zní skoro jako omáčka Ohó-Ohó.
    Akorát teda ten ananas má prý tři papričky z pěti. Tak to zas takový ječící zázrak nebude.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    CERNYRYBIZ: Jo takhle to myslíš, už konečně chápu! No, tam je problém v tom, že to, co sem popsal se týká indoevropskejch jazyků a jejich předchůdců, čili protobaltoslovanštiny a protoindoevropštiny. Současná maďarština, ani její předchůdci nic z toho není a do kontaktu se Slovanama přišli Maďaři asi relativně pozdě, do Maďarska jako takovýho dorazili až koncem 9. století. Že by přejali slovo irśtwā́ˀ mi přijde dost nepravděpodobný i přes dost silnou podobnost.
    Přived si mě ale na zjištění, že slovo pro medvěda ale opravdu přejali, ale až v pozdější podobě, po tabuizaci a maďarsky se medvěd řekne "medve". Což mě přivádí na další myšlenku - proč by přejali slovo po medvěda před tabuizací a pak znova eště jednou po ní? To nedává smysl, takže si tím spíš myslím, že k přijetí irśtwā́ˀ do maďarštiny nedošlo.
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    CERNYRYBIZ: *z městské knihovny
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    SALVATOR: no jestli Irstwa je jedno z původních jmen medvěda a Arthus druhé, svádí to k představě, že Ištván a Artuš spolu také souvisí (jsou to samé, jen v jiných jazycích).
    A pokud se dobře pamatuju, nějaký král Ištván se v cikánských pohádkách vyskytuje (jistě to nevím - v knihovně mám jen ty převyprávěné od Marie Voříškové, četl jsem i několik jiných, ale ty byly z knihovny a ví Bůh, kde je jim konec).
    V maďarských snad taky, ale tam ho válcuje král Matyáš (patrně Korvín) a jak už to chodí, všechny příběhy o "dobrém králi" se nakonec stáčejí k němu, jakožto nejvýznačnějšímu.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    CERNYRYBIZ: Mě zase zradil autocorrect, sorry. Chtěl sem napsat, jestli myslíš Štěpána I. Svatého. On je totiž maďarsky Szent István a je to první maďarskej král. Předtím neměli krále a potom možná jo, ale to už byla historie moc pečlivě zaznamenávána, aby byli mýtický. Ono ani na tomhle, jako sem říkal, nic mýtickýho není a o žádný jeho souvislosti s medvědem taky nevím.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    DEADSLUT: to přejde
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam