• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.

Zajímavé, až interesantní kanály na YT:

Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott
    ČRo Planetárium

Matematika
    Numberphile
    Stand-up Maths

Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols

Chemie
    Periodic Videos
    NileRed

Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time

Příroda
    Nature Bites

Geografie
    Map Men

Lingvistika
    NativLang
    Langfocus
    RobWords

Teorie hudby
    Adam Neely

Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time

Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller

Film
    Film Courage

Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat

Jídlo/Debunking
    How To Cook That

Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    WOODMAKER: Zrníčka těch trav sbírali k jídlu už předtím, než jí začali pěstovat, tak asi věděli co chtějí.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    já jsem si dneska vzpomněla, že jsem vám chtěla říct o Senegalcích z Vršovic, a nikdy jsem to neudělala!

ale protože jsem líná a v kabinetu kuriozit to napsali stejně dobře, jako bych to napsala já, tak jim to ukradnu :-)
    Senegalci z Vršovic - Kabinet Kuriozit
    https://www.kabinetkuriozit.eu/senegalci-z-vrsovic/

Plukovník Josef Šnejdárek (1875-1945) se během bojů na Slovensku proti Maďarské republice rad, v roce 1919, rozhodl využít velmi kuriózní válečné lsti. Fámu, že na Slovensko přijely čseskoslovenské vojsko posílit francouzské koloniální jednotky, uvedl v život, tím, že nechal skupinu svých vojáků se začerněnými obličeji pochodovat po jednom nádraží. Byl si jist, že se tato zvěst dostane k Maďarům.

…Šnejdárek mínil útočit na Maďary ve směru Levice od severu. Francouzský generál Schüler, Alsasan, měl útočit ze západu. Béla Kun pravděpodobně velel bolševikům. Jelikož Šnejdárek neměl téměř žádné zálohy, rozhodl se pro lest. Zavolal si jednoho z důstojníků a dal mu příkaz, aby vyrazil směrem ke Košicím a vzal s sebou asi stovku vojáků v plátěných uniformách. Tito vojáci si museli načernit tváře a ruce a na hlavu si uvázat ne zcela bílé šátky jako turbany. Na každé železniční stanici pak museli vystoupit, chodit po peróně a hovořit nahlas senegalsky. Důstojník oponoval, že nemá ani jednoho vojáka, který umí senegalsky. Šnejdárek jej ubezpečil, že stačí, když budou něco nesrozumitelně drmolit, ale srozumitelné musí být slovo Senegal. Počítal s tím, že nejeden maďarský špión sa tohoto slovíčka chytí a údaje trochu přežene, aby dostal vyšší odměnu. “Senegalci” vystoupili pouze v Žilině a v Košicích, přesto za 48 hodin v Pešti “vědeli”, že Franchet d´Esperey, vrchní velitel spojenecké armády na Balkáně, poslal Šnejdárkovi přes Rumunsko jako zálohu dva pluky Senegalců (asi 6000 vojáků). Z Pešti se poté dezinformace dostala na frontu, kde řada maďarských vojáků nechtěla padnout do zajetí ze strachu před lidožrouty. Senegalce tvořili mladí vojáci z Vršovic v Praze.

Pověst o Senegalcích se prý ale rozšířila ještě dál: “Když jsme obklíčili nedaleko Hronu oddíl bolševiků, že se museli vzát, začali z ničeho nic skákat do vody a to i neplavci. Vytáhli jsme je tedy ven a zeptal jsem se jich proč to dělají? Můžou být přeci rádi že se dostali do zajetí pořádné armády. Odpovědí bylo: Bojíme se. Protože velitelem Čechů je černý lidožrout!” Příběh se dostal až do Rakouska, o čemž svědčí karikatura uveřejněná ve vídeňském satirickém magazínu Kikeriki!.

Šnejdárek byl BŮH! Pokud se o něm a jeho dobrodružstvích chcete něco dozvědět, můžete tak učinit z jeho vlastních úst: https://www.databazeknih.cz/prehled-knihy/co-jsem-prozil-452707
    zase se dopustím krádeže a zkopíruju kousek jeho životopisu:
    zahájil svou vojenskou kariéru jako poručík rakousko-uherské armády, ale brzy odešel za dobrodružstvím do Afriky, kde vstoupil do francouzské cizinecké legie. První světové války se účastnil ve francouzských zákopech, na frontě velel pluku alžírských střelců. Za války se také podílel na budování československých legií ve Francii ve spolupráci s Milanem R. Štefánikem, po válce v roce 1919 se účastnil boje československé armády proti maďarským bolševikům a Polákům. Následně sloužil v řadě různých funkcích, mimo jiné byl i vojenským velitelem Prahy.
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    Asi se shodneme, že se lidstvo řídilo metodou Járy Cimrmana "pokus - omyl".
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Tak mlíko nějak extra překvapivý není, lidská mláďata se taky živí mlékem, takže vyzkoušet, že je (pro někoho) stravitelné i mléko cizího tvora, není zas tak divoká myšlenka. (Mohlo to vzniknout ze zoufalosti, když třeba matka nemohla kojit, ale taky třeba ne.)

U těch vyloženě jedovatých věcí jsem si taky vždycky říkal, kolik lidí muselo zemřít, než se přišlo na to, jak to zpracovávat a než se to povědomí rozšířilo dál.

Ale prostě jak se lidi naučili fermentovat a tepelně upravovat, tak holt asi zkoušeli všechno fermentovat a tepelně upravovat, hlavně když nebylo co jiného jíst.
    A když ti něco omylem zkyslo nebo zplesnivělo, tak přece to nevyhodíš… A pak uvidíš, jestli se posereš, pobleješ, nebo přežiješ bez úhony do dalšího dne.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    Pak tu máš třeba delfíny, kteří čtverzubce záměrně vokusují, aby se zfetovali, ale tenhle fakt už asi všichni znáte, už je to profláklý.
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    DRAGON: Mě takhle napadlo to úplně nejzákladnější, mouka-těsto-pečení, i proto, že k tomu muselo dojít strašně dávno, kdy schopnost abstraktního myšlení byla u lidí poměrně omezená.

Ok, zrní se jíst nedá, protože se nedá pořádně rozkousat, a když se spolkne vcelku, tak vcelku zase vyjde a člověk se z toho moc nenají.
    Přijít na to, že se to dá uvařit, bylo asi relativně jednoduché, protože vařením/tepelným zpracování měkne všechno.
    Ale někoho napadlo zkusit to rozdrtit na co nejmenší kousky (což samo o sobě není jednoduché, když to děláš poprvé a máš na to jen dva šutry s nerovným povrchem), a pak to smíchat s vodou. Což už se polyká lépe, ale výživné to asi moc nebude.
    A pak někoho napadlo (nebo k tomu mohlo dojít omylem) nechat to poblíž ohně...

Které kroky asi proběhly cíleně a které byly prostě náhoda?
    CROSS
    CROSS --- ---
    NELLAS: musel jsem si kliknout, jestli to náhodou nepopisují, ale ne (jak taky). Hrozně by mě zajímalo, jak na to čínští anesteziologové před 600 lety přišli. Úplně chápu logiku „když ho oměj umrtví úplně, třeba by ho mohl umrtvit jen trošku“, ale kolik jim asi exnulo, ehm, pacientů, než přišli na to, že je třeba to upravit močí nebo octem. Co všechno asi zkoušeli (vypuštět tabákový dým do vody například? :-])
    SIK
    SIK --- ---
    Nevedel jsem. Z casti prevzato z dnesniho ustavu. Nechce se mi to kontrolovat, snad ai nekeca…

Ano, je to pravda — a dokonce o mnoho řádů.

Vezměme obyčejnou sklenici vody o objemu 250 ml:

* 250 ml vody váží přibližně 250 g.
    * Molekula vody je H₂O, tedy obsahuje 2 atomy vodíku.
    * 1 mol vody (18 g) obsahuje asi 6,022 × 10²³ molekul.

Počet molekul ve 250 g vody:

\frac{250}{18} \times 6,022 \times 10^{23}
    \approx 8,4 \times 10^{24}

Počet atomů vodíku:

2 \times 8,4 \times 10^{24}
    \approx 1,7 \times 10^{25}

To je přibližně:

17 000 000 000 000 000 000 000 000 atomů vodíku

A kolik je hvězd v naší galaxii, Mléčná dráha?

Odhady se pohybují kolem:

100 - 400 \text{ miliard hvězd}

tedy:

10^{11} - 4 \times 10^{11}

Porovnání:

\frac{1,7 \times 10^{25}}{10^{11}}
    \approx 1,7 \times 10^{14}

Ve sklenici vody je tedy asi 100 bilionůkrát až 170 bilionůkrát více atomů vodíku než hvězd v Mléčné dráze.
    RIMSAK
    RIMSAK --- ---
    TRISSIE: třeba mají i nějaký necertifikovaný..... jaká organizace asi vydává certifikáty přenosných WC?
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Předevčírem jsem se dozvěděl, že existuje krotonový olej, evidentně hojně užívaný v kosmetice. Nicméně má i jedno jiné alternativní použití.

Milorg bylo označení pro armádou organizovaný odpor v Norsku, která začal proti němcům operovat během druhé světové války téměř hned po pádu Norska 1940. Od sabotáží, po přepady atd. A v jedné geniální sabotáži participoval i zmíněný krotonový olej. To takhle okupační, resp. kolaborantská, správa zabavila komplet zásoby ulovených sardinek - pro účely potravinové pomoci německé armádě. V zásadě banální úkon, který ale těžce dopadl na mnohé rybáře/rejdaře, s tím že detailní znalost vládního plánu nebylo těžké získat.
    Zde vstoupil na scénu Milorg a spojenectví s Velkou Británií, která dodala galony příslušného oleje. V konzervárnách byl tento přidáván k sardinkám do plechovek, které svým pachem triviálně překryly jakékoliv stopy.
    Konzervované sardinky pak putovaly jako strava pro armádu, specificky Kriegsmarine, specificky ponorkové loďstvo.
    Krotonový olej má silně laxativní účinky.
    Německé ponorky mívaly posádku o 40-50 mužích a dva záchody z čehož typicky jen jeden použitelný.
    Zbytek je asi na představivosti všech čtenářů.

Druhé zábavné užití z druhé světové války byla torpéda, resp. jejich pohoná jednotka.
    Torpéda US Navy z počátku války používala pro pohon miniaturní turbínu, která spalovala 90% etanol.
    Aby se předešlo tomu, že námořnictvo bude torpéda používat jinak, nežli zamýšleným účelem a produkovat torpedo párty spíše pro posádku nežli pro nepřítele, palivo se denaturovalo.
    Z počátku metanolem, což samozřejmě vedlo k mnohým tragickým koncům a tak se přešlo na krotonový olej, který měl též ohavné, ale méně smrtící následky.
    Námořníci se samozřejmě adaptovali, budovali různé destilační sady a výsledný produkt se pil s ananasovým džusem v poměru 2:3.
    Detaily pak zde.
    Torpedo juice - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Torpedo_juice
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Francouzi vypustili v roce 1963 první kočku na suborbitální dráhu. Na rozdíl od Lajky přežila, nicméně 2 měsíce poté ji zabili a rozpitvali. To by dnes asi na sociálních sítích už neprošlo...
    Félicette - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/F%C3%A9licette
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ESTEN: No a kde myslíš, že sem na to asi narazil? :⁠-⁠D
    CDR
    CDR --- ---
    dával jsem to do zjištění, ale zduplikuji to i sem :)
    přijde mi to hrozně cool, hipsterští lovci mamutů z Věstonic :3
    Asi nosili v lících velké piercingy aka labrety

Věstoničtí lovci mamutů si mohli zdobit tváře pravěkým piercingem — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/vestonicti-lovci-mamutu-si-mohli-zdobit-tvare-pravekym-piercingem-357999

SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    DRAGON: Ono asi taky půjde hodně o zvyk. Formát A coby standard je s náma už 104 let. Kdyby se to těch 104 let označovalo nějak rozumně, jak navrhuju, měli by v tom všichni už dávno jasno a praxi ¯\_(ツ)_/¯
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    pojmenovávat něco A4 resp A-4.. hm, úplně vidím jak to grafikům a tiskařům zlepší pracovní den, perfektní a bezchybná komunikace s klientem, to nemohu říct.. co se může podělat, že. Ostatně o tom ta ISA taky jsou..
    Asi to nechám být, mne to logiku dává, ty bys tam viděl rád jinou, v pořádku :) zbytek u piva :))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TAPINA: přeložil jsem woodpecker zpaměti jako datel, ale žluna se podle Google translate taky překládá jako woodpecker. Takže asi ztraeceno v překladu, hmm :-)
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    QWWERTY: je to bizar, ale asi jim bezpecnostni vypocty vysly :), je to hutna vrstva betonu a oceli. Ucelove zniceni jako utok bombou se standardne neposuzuje, akorat tady bych se zamyslela, zda jim vychazi nahodny pad letadla, ale asi jim to nejak vyslo.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    pfff, pry jak ma vypadat uloziste jaderneho odpadu

Connecticut Yankee — about
    https://connyankee.com/about/
    Remaining at the CY site is the Independent Spent Fuel Storage Installation (ISFSI) consisting of 43 dry storage casks licensed by the U.S. Nuclear Regulatory Commission for storage and transport.
    40 casks contain spent nuclear fuel used during the years of plant operation and 3 contain sections of the reactor vessel internals classified as high-level radioactive waste

The spent nuclear fuel and GTCC waste will remain at the CY site until the federal government fulfills its commitment to remove this material

asi na to uplne nespechaji - https://maps.app.goo.gl/s3aXhCUr64QcRtpTA

XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAWERICK: ano, asi mi nedošel ten kontext, sorry. Každopádně, dostatečně vyspělou magii nejde odlišit od...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ale jinak už z vlastní zahrádky (the things we learn from tv tropes...), v roce 2000 kandidoval v primárkách do Kongresu v New Jersey fíkus.

Za jeho kandidaturou stál režisér a scénárista Michael Moore, který se snažil prokázat, že jsou oblasti, kde je o vítězi voleb natolik rozhodnuto dopředu (republikán Rodney Frelinghuysen seděl v Kongresu za 11. okrsek od roku 1995 do roku 2019 a po mamince je dědicem impéria Proctor&Gamble, po tatínkovi z dlouhé řady úspěšných senátorů a kongresmanů), že vlastně nikoho ani nezajímá, kdo jsou protikandidáti. Fíkus zaujal, dostalo se mu 4x větší mediální pozornosti než komukoli z reálných kandidátů. Pravda, mne by asi taky víc zaujal fíkus než třeba Fiala junior :-)

Ficus for Congress | Democracy Now!
    https://www.democracynow.org/2000/6/7/ficus_for_congress
    Rodney Frelinghuysen - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Rodney_Frelinghuysen
    Michael Moore - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Moore
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam