• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.

Zajímavé, až interesantní kanály na YT:

Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott
    ČRo Planetárium

Matematika
    Numberphile
    Stand-up Maths

Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols

Chemie
    Periodic Videos
    NileRed

Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time

Příroda
    Nature Bites

Geografie
    Map Men

Lingvistika
    NativLang
    Langfocus
    RobWords

Teorie hudby
    Adam Neely

Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time

Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller

Film
    Film Courage

Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat

Jídlo/Debunking
    How To Cook That

Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    NELLAS: sleduji je pravidelně a malé černé koťátko už vyrosstlo a dostalo taky postroj, skoro zvažuji, že bych se u nich nechal zaměstnat, ale jednu takovou zelenookou černou krásku máme taky doma a asi bych od ní nemohl odjet :)

#kecy
    GLADILAF
    GLADILAF --- ---
    TRISSIE: Pamatuju ze studií holku, cca 10-11 letou pacientku asi dětský neurologie, s čím přesně tam ležela už nevím ale jako vedlejší nález - obří cysta místo celýho jednoho temporálního laloku. Prý jedničkářka.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    A teda když už jsme u toho, teskníš po duálu? Závidíš ho Slovincům? Chybí ti aorist? Chtěl bys zavést zpátky plusquamperfektum? Asi ne, protože ti nic z toho nechybí.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Další zábavné etymologické teorie z dnešního čtení páně Marvana:

Olut se nám prolnul zpět na jih do litevsko-lotyšského alut a pak dál na jih, takže se nabízí
    Olomouc -> Olomúc -> místo patřící Olo-mútovi tj. muži pojmenovaném po pivním kalu.
    volovina -> ne od vola, coby zvířete, ale od asi-ne-uplně-dobré-zejména-když-zkysne oloviny, která nám ještě zůstala v Bulharštině ( https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0 )
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    E2E4: 5kW je už taky nějakej výkon, tam naindukovat na pár cm drátu napětí v řádu voltů není problém, že se to resetuje je asi to nejmenší.
    To s nějakou Wi-Fi ani mobilem nejde srovnávat, jsme o víc než tři řády jinde. I ty BTSky od mobilů jsou podstatně méně výkonné, tam jsme kolem 100W.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    QWWERTY: ok, že 4G umělo využívat frekvenci 700 Mhz jsem netušil, no. Nikdy jsem mobilní sítě neřešil jinak, než uživatelsky, dělal jsem vždy jen FWA (převážně bezlicenční). Asi už tady ostatní nudíme, hele.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    QWWERTY: jo, to co v USA spadá do 5G, tedy 60 Ghz, to je u nás spíš bezlicenční pásmo pro FWA a licencované frekvence jsou nižší. A prochází i těma zdma, třeba těch 700 Mhz. Podle mě ten mýtus o prohřívání se týkal spíš amerického 5G a těch over-gigahertz pásem, kde se provozuje ten beamforming (u těch nižších frekvencí nevím, jak by ho dělali... podle mě se to chová víc jako rádio a míň jako mikrovlny... ale nejsem odborník na mobilní 5G sítě). K tomu LTE... já nevím, já myslel, že 4G byla nějaká vyšší frekvence, než původní GSM, ale za ta léta jsem ztratil přehled.

Asi obavy mohly souviset právě s tou multifrekvenčností... na každé jednotlivé frekvenci je sice vyzářený výkon nízký, ale tím, že se spektrum zaplní celé, tak se nakonec vždy najde nějaká molekula v těle, která je správně velká na to, aby s danou vlnovou délkou rezonovala, a celkový výkon je docela velký? Já bych ty obavy úplně nepodceňoval. Lidová tvořivost to určitě přehání, ale přístup "nothing to see here" je taky přehnaný. Akorát asi existuje bezpočet bezprostředně daleko horších negativit v životním prostředí, než tohle. A původní TV a rozhlasové vysílání mělo strašné výkony, které se potichu zrušily, takže je to takové nula od nuly pojde.

S tím, že defaultní název 5 Ghz wifi sítě obsahující "5G" je pro uživatele matoucí, z tím mám samozřejmě zkušenost přímo ze svého oboru. Jediná story, kterou k tomu mám, je kromě toho, že to znamená frekvenci, hlavně to, že vysílací výkony jsou u wifi o řád nižší, než u mobilní sítě, takže by to logicky mělo škodit o řád méně (pokud vůbec).
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    XCHAOS: cili neumi, leda bych se tisickrat zaklinal "Asi, možná, pokud!", pak by mi ten blabol nekdo mozna sezral.
    Diky za vysvetleni.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HAR4NT: Tak vodu ohřívá už frekvence 2.4 Ghz, proto byla původně vyhrazené pro industry - science - medicine (prostě pro milkrovlnky) a víceméně jen tímhle omylem ji zabralo původní wifi, pro komunikace se moc nehodí.

S tím 5G je to složitější, u toho ohřívání asi měli na mysli beamforming, tedy, že v místě, kde se prostorově směrované vlny protínají, může být lokálně intenzita pole daleko vyšší, než v jiných místech... a pokud se takové místo vytvoří např. v hlavě vedle telefonujícího mobilu... o konkrétní frekvence tolik nejde, jde prostě o tu aktivní lokalizaci přijímače vysílačem, která funguje na podobném principu, jako fázované radarové antény v čumácích letadel.

Vzhledem k tomu, že vyšší frekvence bývají úzce směrové a neprochází dobře překážama typu zdi, mě samozřejmě funkčnost 5G sítí trochu znepokojuje, a když se k tomu přičte, kolik žerou na straně mobilu baterky, tak je jasné, že někde ten vyzářený výkon mizet musí :-) Paranoia ohledně těhle technologií úplně neopodstatněná nebyla. Beamforming má teda i normální Wifi AC (Wifi 5) nebo AX (Wifi 6), ale ty vyzářené výkony jsou tam tak o řád nižší, než u 5G sítí (proto taky wifi nežere ani zdaleka tolik baterky, jako 5G data...)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    TAPINA: beige alert - béžový poplach měli ve Futuramě pro neutrály - asi bych béžovým/hnědým smradem eufemisticky označil smrad po defekaci...? :D

Chtěl bych někdy vidět studii, která to zkoumá a porovnává, kolik procent lidí se shoduje na barvě jednotlivých dní v týdnu, barvě hudby, vůní, slov, písmen...
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    SALVATOR: no jo, tak obecně je možný slyšet skoro vše, to asi Atuarfik nemyslel, bych si tipnul..
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    NVT: mně občas běží představy, jako asi to má nějaký barevný nádech - třeba při poslouchání islandských ság jsem viděl tu modro-bílou zasněženou pustou krajinu, nekonečnou bílou planinu... není to často, zkusím si toho více všímat... :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    https://www.cbc.ca/news/canada/ottawa/chalk-river-nuclear-accident-1.6293574
    V roce 1952 došlo v Kanadě k (teoreticky) první jaderné havárii na světě (asi ve smyslu nehody reaktoru, protože k menším nehodám včetně smrtelných jinak docházelo od začátku vojenského jaderného výzkumu všude). Protože s něčím podobným nikdo neměl zkušenost, požádala Kanada o pomoc experty z USA. Jedním z členů týmu, kteří se museli spustit do prostoru reaktoru a v omezeném časovém limitu provádět předepsané servisní úkony (což je scénář, o kterém jinak slýcháme spíš v hororových příbězích o sovětských jaderných ponorkách), byl budoucí americký prezident Jimmy Carter. Bylo mu řečeno, že asi nebude moc mít děti; měl 4 a dožil se 100 let.

Asi to dílem vysvětluje, proč byla jeho administrativa velmi skeptická k jaderné energii a naopak prosazovala využití solární energie ještě dříve, než to mohlo být ekonomicky udržitelné...
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    MEJLA77: V žabkách je v běhu dopředu pomalejší asi o něco přes 3 sekundy než Usain :D
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    Sleduji rozhovor na kanálu The Rest Is Science a baví se tam mj. o chlápkovi, který se jmenuje Christian Roberto López Rodríguez, je ze Španělska a vyběhal za týden po schodech do výšky 100.475 km - kdyby to běžel neustále nahoru, tak by dosáhl hranice vesmíru... a taky má rekord v běhu na 100 metrů vzad na podpatcích - a byl asi o 7 sekund horší než Usain Bolt klasickou metodou v běžeckých botách :)

Spanish man breaks record for fastest backward 100 meters in heels - UPI.com
    https://www.upi.com/Odd_News/2025/09/08/spain-Guinness-World-Records-fastest-100-meters-backward-high-heels/3371757345636/
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ATUARFIK: Nojo, jenže to je přes pecora, čili ovce a to od pecus, což obecně značilo dobytek (hovězí), přičemž od pecus se odvozuje i peculium, ovšem s významem "co nalezeno k dobytku", takže etymologická souvislost tam sice je, ale logická souvislost mi přijde menší, než naznačuješ.
    Zajímavější mi přijde, že od slova peculium je odvozený i anglický "peculiar", který může mít jak význam "zvláštní", "neobvyklý", tak "typický", nebo "běžný" (Kangaroos are peculiar to Australia), ale teď sem narychlo nedohledal důvod. Tak by mě ten vývoj asi zajímal víc.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    MEJLA77: respektive v češtině je význam těch slov podobný, jen tedy otrok byl asi spíš z dovozu a nevolníci byli místní, tedy vlastně poddaní, museli část práce robotovat na panském a část si mohli užít "na svém", otroci IMO nejaký vlastní majetek většinou nemívali...? Třeba mě někdo doplní, ale tuším, že jsou to spíš výjimečné případy, kdy se otroci dopracovali k nějakému majetku nebo jej dostali...
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    ADELHAIDA: Asi každý se učil o Sámově říši, a že to byl "francký kupec". Člověk si říká, s čímpak asi obchodoval tenhle kupec, ten náš šibal Sámo? :))
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    hold my jidelni hulky!

tradicni cinska medicina? no tak tady nelze nevzpomenout na cisare qin shi huanga ve tretim stoleti pred kristem. jo, ten co postavil terrakotovou armadu.

jeho honba za nesrmtelnosti byla absolutni a fanaticka. jeho alchymiste ho napajeli vsim moznym, vcetne: drceny jadeit, rozpustene zlato (je nesmrtelne, zakopes ho na pet let do zeme a kdyz ho vykopes je furt leskle), arsenik ve vine (pouzival se na odhaneni zlych duchu a hadu, takze mohl teoreticky zahnat i smrt :D), tzv bile olovo (asi, v originale white led, latka na prosluly bily makeup divadelnich hercu), drceny silicon (vypadal jako koncetrovana mracka), orpiment (vysoce tocxicky material tvoreny sulfidem arsenitym, alchymiste bezne umirali jen pri zpracovavani z vyparu), siru michanou s rtuti v tabletach (ma kyble energie takze urcite posiluje zivotni silu, paleni vnitrnosti po konzumaci bylo brano jako dukaz ze zabiraji), ledek (btw ani by to vedel, tak pokusy s ledkem v podstate quin shi polozil zaklady pro budouci objev strelneho prachu), malachit (uhlicitan medi, zeleny jako jaro a novy zivot :D), houby lingzhi (tohle je jedna z mala veci ktera neni jedovata, jenze! on byl presvedceny ze nekde na svete existuje super-lingzhi ktera garantuje nesmrtelnost. poslal nekolik expedici. vetsina z nich tam radsi zalozila kolonii nez aby riskovali navrat bez houby), jeleni parozi (imrvere dorusta = nesmrtelnost! pro vetsi ucinost opet rozpusteno ve rtuti), pryskyrice z borovic (zustavaji zelene cely rok), chvojnik cinsky (obsahuje prirodni efedrin), omej vlci mor (vsechny druhy omeje jsou prudce jedovate, hranice mnozstvi mezi lekem a jedem je temer atomove tenka), a to ani nebudu zminovat vsechny ty ropusi jedy, hadi zuby a prasek z drceneho rohu jednorozce apod.

je proto docela neuveritelne ze pri tehle nalozi jedu a tezkych kovu se dokazal quin shi udrzet na zivu az do ctyriceti deviti let.

do jeho hrobky, lintong mausoleum, je zazaz vstupu protoze podle legend ji obteka podzemni reka rtuti (coz ma v moderni dobe kyble referenci ve filmech, viz mumie s tomem cruisem) a vedci skutecne v okolni pude detekuji nasobne vetsi mnozstvi rtuti nez je v kraji zvykem.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Belgický pyrotechnici do dneska přijímají asi 10 hovorů denně ohledně necybuchlý munice z První světový. Ročně zlikvidujou asi 200 tun munice. Ve Francii je situace podobná. V bitvě u Verdunu se vypálila asi tuna výbušnin na čtvereční metr území, kde se odehrávala a odhaduje se, že přibližně každej čtvrtej dělostřelckej granát neexplodoval. Francouzský Département du Déminage ročně posbírá asi 900 tun nevybuchlý munice. Tahle práce stála od roku 1946 život asi 640 francouzskejch pyrotechniků a od r. 1919 20 belgickejch. Nevybuchlá munice zabila od konce Velký války 260 lidí jenom v okolí Ypres. Nejkritičtější situace je do dneška okolo tzv Zone Rouge, oblasti vytvořený hned po válce tam, kde byla zasaženost největší. Nešlo ale jen o munici, oblast byla kontaminovaná taky bojovejma plynama jako chlor, arsenem a obrovský nebezpečí představovalo i neuvěřitelný množství lidskejch, koňskejch a dalších zvířecích mrtvol. Zone Rouge je dodnes neobyvatelná. V Place à Gaz, kousek od Verdunu je dodneška 176 gramů arsenu na kg půdy.
    Nálezům munice se říká Železná sklizeň, protože k nim dochází hlavně při jarních a podzimních polních pracích.
    Odhaduje se, že oblast bude zcela bezpečná za 300 až 700 let.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam