• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.

Zajímavé, až interesantní kanály na YT:

Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott
    ČRo Planetárium

Matematika
    Numberphile

Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols

Chemie
    Periodic Videos
    NileRed

Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time

Příroda
    Nature Bites

Lingvistika
    NativLang
    Langfocus

Teorie hudby
    Adam Neely

Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time

Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller

Film
    Film Courage

Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat

Jídlo/Debunking
    How To Cook That

Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    HAR4NT: víš, že z korců bys měl dojit korce? ať nemixuješ staročeské a jiné jednotky? případně plošný korce nahradit jitry, pak to bude jasnější:]

i když možná planě chytračím, wiki tvrdí, že korec byl na objem sypkých látek.
    tak bych asi dojil bečky nebo sudy piva.

mno nic, děkuji, jdu obětovat patek znovustudiu starých jednotek.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MAEQ: já ho zkoušel před nedávnem v nějaké ultra hovadský bio kvalitě a chutnalo to hrozně, podobně uměle jako erythritol, nicméně s tebou souhlasím, asi to bude fakt hodně subjektivní..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Konstrukce na střeše mrakodrapu Empire State Building v New Yorku pochází z éry před televizním vysíláním a byla zamýšlena jako přistávací stožár pro vzducholodě.

Kapitán vzducholodi Graf Zeppelin, která v dané éře do New Yorku opravdu cestující vozila, to ale odmítl jako příliš nebezpečné. K pokusu o přistání vzducholodě došlo v historii mrakodrapu jen jednou, v roce 1931. Menší "blimp" amerického námořnictva (podle jiných zdrojů soukromě vlastněný) se nad mrakodrapem v silném větru držel asi 3 minuty, ale k ukotvení nebo výsadku cestujících nicméně nedošlo.

Dobová fotografie vzducholodě zakotvené u tohoto mrakodrapu je fotomontáž.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Newton a optika, to mi připomíná… znáte Jana Marka Marciho z Kronlandu? Zajímavá postava české renesance.
    Nebýt přednášek (a knih) doc. Ivana Štolla, asi bych o něm nevěděl.

Jan Marcus Marci – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Marcus_Marci

34/72 Jan Marek Marci z Kronlandu - Dvaasedmdesát jmen české historie | Česká televize
    https://www.ceskatelevize.cz/porady/10169539755-dvaasedmdesat-jmen-ceske-historie/208572232200034/

Jan Marek Marci: První český fyzik - Ivan Štoll | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/jan-marek-marci-prvni-cesky-fyzik-355435
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    HOWKING: Většina lidí má Newtona spojeného s gravitačním zákonem, studenti přírodovědných a technických oborů pak navíc s diferenciálním a integrálním počtem a disperzí světla. Jenomže se celkem málo ví*), že drtivou většinu kariéry zasvětil alchymii a teologii, což pro něj byly daleko větší priority než nějaká matematika nebo fyzika (ta teda ještě neexistovala, takže tehdy spíše mechanika a optika). Zcela zásadní a dnes polozapomenutá je jeho skoro třicet let trvající hodnost vrchního královského mincíře, ve které se významně přičinil o standardizaci mincí a postupů vedoucím k omezení padělání. (V době nástupu do mincovny se odhadovalo, že až 20 % všech mincí jsou padělky.) V té době totiž byl poměrně velký rozptyl hmotností mincí, mnozí bankéři nebo jiní vykukové toho zneužívali a těžké mince stahovali z oběhu, obrušovali (clipping) či jinak upravovali, a tím se obohacovali. V jednom období totiž v Anglii bylo samotné stříbro dražší než nominální hodnota stříbrných mincí. Newton vlastně použitím (velmi raných) statistických metod ušetřil královské pokladně nemalé prostředky (odhaduje se vyšší desítky tisíc tehdejších liber, dnes by to bylo asi 10 milionů liber). Během působení v mincovně také mimochodem dostal pěknou řádku padělatelů na šibenici :)

*)Skoro nic z toho za života nepublikoval, něco dokonce sám zničil nebo se nedochovalo, takže je to pochopitelné.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    SPIKE411: je to úplně jedno. když barák má to značení úplně jiný. Každý si asi představí, jak vysoký to je, navíc sem k tomu dal i fotku.
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    DRAGON: eh?
    vždyť jsi tu větu rozšířil a k tématu zbytečné nedává smysl.
    asi jeden koza a druhý vůz:]
    CROSS
    CROSS --- ---
    KULA:
    Má na délku 958 metrů a skládá se ze dvou domů, každý měří asi 480 metrů. Má 21 vchodů a v deseti patrech zde žije kolem 8000 lidí. Většina Římanů komplex nazývá Il serpentone (Velký had).

Corviale – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Corviale
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NAVARA: to mi taky napadlo... ale zřejmě to byl nějaký jednoduchý úklidový systém, že podlaha se smývala rovnou do žumpy. No, středověké stavební normy byly asi různé a známe jen tu část, která vydržela stát dodnes...
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    Ráno 26. července způsobila společná váha shromážděných šlechticů zřícení dřevěného patra budovy a většina přítomných šlechticů se propadla do žumpy latríny pod přízemím. Tam asi 60 z nich zahynulo utopením v tekutých exkrementech.

Erfurtská latrínová katastrofa – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Erfurtsk%C3%A1_latr%C3%ADnov%C3%A1_katastrofa?wprov=sfti1#
    CROSS
    CROSS --- ---
    K těm dlouhým obytným blokům doporučuju ženevský Le Lignon, ten má údajně 1065 metrů.
    Le Lignon - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Le_Lignon

(Spíš asi proklik na francouzskou verzi wiki https://fr.wikipedia.org/wiki/Le_Lignon )
    E2E4
    E2E4 --- ---
    _SRANDA_: to je asi 5x500m, není to v jednom kuse.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    NELLAS: Riskuješ a asi otvíráš, protože (maje nepřekonatelné nutkání) k tomu dodám, že ještě navíc to použití přechodníku ani není namístě (sémanticky). Kromě toho, že přechodníky je nejlepší nepoužívat vůbec, tak když už ano, tak je lepší si dát facku a stejně je nepoužít, ale nakonec tedy když už opravdu použít, tak přece v případech, kdy chci vyjádřit časovou souvislost nějakých dějů nebo činností (co přecházelo čemu nebo co bylo současně s čím). Ale tady to postrádá logiku: všechny tři výroky jsou platné stále a o jejich časovou souslednost nejde. Kancelář pro uvádění literárních omylů by to vyjádřila jako: "A každá žena je chiméra, protože ačkoliv má XX, je v každé buňce "zapnuté" jen jedno z nich."

(Omlouvám se, za odměnu sem brzy dám nějaký mírně zajímavější fakt.)
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    87HIGHFLYER: geniální nápad
    ale kdo by se toho asi tak ujal?
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    SALVATOR: mám lepší pomůcku. Pokud si můžeš říct mne bez háčku, tak tam patří mě :) pokud ne, je to mně :) takhle to učili nás, docela to funguje, asi v 99% případů :)

Například:
    Vidíš mě? → Vidíš mne? (funguje)
    O mně se to říká. → O mne se to říká (nefunguje, takže správně je „mně“)

zkus :)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    SABRIEL13: to s tim tlakem u ptáků je zajímavý. Vzhledem k tomu, že některé druhy lítají vysoko nad 3km, což je běžnej tlak v kabině, tak jde asi o tu nepřirozenou změnu, která je mate.
    SABRIEL13
    SABRIEL13 --- ---
    SALVATOR: Máš v tom odkazu uvozovky navíc, takže na první klik nefunguje.

Doplňující otázka: tahali to koně? A z který strany? Nebo jsem minula, že to má někde motor?
    Já si nějak neumím dost dobře představit, že střílet koni přímo za hlavou bude moc dobře fungovat, ale asi nechápu, jak se to má používat :)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    CHAOS_RK: hele, to všechno je chiméra a vzdušný zámky. Myslím že jsou v současnosti asi 4 firmy co se o podobnou věc snaží , ale ta realizace je daleko. Ono to prostě nedává smysl, i když vyřešíš sonic boom.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BLOWUP: vidíš, já cítím velkou environmentální vinu i za blbý dvouhodinový přelet Evropy v economy class, a kdybych absolvoval výlet Concordem, asi bych bych z pocitu viny rovnou umřel :-) ale jako technologii ho obdivuju. Mimochodem, létat nepřestal jen kvůli té jedné nehodě, která byla objasněna a mohl za ní cizí objekt na dráze (ovšem důsledky téhle situace, kterou nikdy nepůjde zcela předejít, byly samozřejmě tragické). Šlo spíš o to, že celá generace inženýrů, která mu plně rozuměla, odešla do důchodu - a takovou věc nejde provozovat jenom podle půl století staré dokumentace. V podstatě je to zakladatel kategorie retro-hi-tech, kam patřil spolu se Space Shuttlem a důvody vyřazení obou byly podobné: potřebné náhradní díly po těch letech už nikdo nevyráběl, ale současně odcházeli lidé, kteří měli naučené související retro know-how (např. informatika a avionika na úrovni 70tých let 20.století, apod.)

Nicméně, symbolický význam toho, jak úžasná věc může vzniknout spoluprací evropských zemí, v tomhle případě Británie a Francie, byl velký. (v letectví byl druhým podobným pokusem A380, který byl zase spoluprací Francie a Německa.. oproti Concordu ne až tolik jedinečný, ale zase trochu odkazující na éru obřích Zeppelínů... které měly zase s Concordem společnou tu naprostou nerentabilitu a současně sci-fi cestovatelskou zkušenost naprosto vybočující z toho, co v dané éře bylo možné zažít...)

To už jsem fakt hodně odbočil :-) Asi bych to shrnul tak, že bych Evropě hodně přál, aby zase dokázala být v něčem na špičce. A že i ten důraz na ekologii souvisí s tím, že Concorde už dokázali před půl stoletím, ale uvědomili si, že létat rychleji, než vojenské stíhačky (což je pointa toho článku) je krásné, ale není to vlastně cesta, kterou jít...
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    Už tenkrát se jim říkalo "kanadky" a měly hnědočervenou barvu. Tyto jsou asi nejzdařilejší fotkou, kterou jsem v rychlosti našel. Všimněte si i zesílení kotníku, které mělo zabránit jak odření používáním, tak fungovalo i jako další izolant od rozehřátého motoru (když byla noha na stupačkách)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam