BALAENA: Každopádně "false friends" jsou něco trochu jiného... u slovanských jazyků jde buď o nějaký ten posun významu (třeba o měsíc dopředu nebo dozadu, doslovný posun v čase), o postupný vývoj významu (otrok vs. dítě - všichni chápeme, jak to vzniklo, šlo prostě o osoby, které v rámci rodiny/rodu měly podřízené, závislé postavení, ale další význam se vydal v různých jazycích úplně jinými směry) a nebo dokonce o antonyma (voní - voňajet). False friends jsou podle mě slova, která jen náhodou zní stejně, ale nikdy tam žádná logická souvislost nebyla. Zatímco germánské jazyky podle mě divergují jen komolením a divnou výslovností, tak slovanské jazyky trochu budí dojem, že někdo vzal stejné stavební prvky a náhodně je promíchal (asi i díky horší vnitrozemské komunikaci mezi slovanskými teritoriemi, na rozdíl od prováznosti románských jazyků plavou po Středomoří a germánských plavbou po Severním moři a Baltu).
Čeština se vyvíjí docela divoce. Samozřejmě, první na ráně jsou anglicismy, ale kromě nich se mění výslovnost. Vliv mohutné ukrajinské menšiny, která se snaží mluvit česky, ale vnáší tím do komunikace nějaký přízvuk a rytmus, je podle mě zřejmý a konkuruje předchozímu spíše změkčujícímu vlivu slovenštiny. Když si pustím zprávy (já jsem hodně online, nedělám to často, spíš čtu nebo poslouchám videa v angličtině), není to "československá" čeština, kterou si pamatuju z dětství. Podle mě nevyhnutelně dojde ke konvergenci západoslovanských jazyků, skrze vzájemné ovlivňování češtiny a polštiny přes ukrajinské expaty... vzájemně srozumitelná slova začnou převládat, prostě evolučně. Podobný vliv budou mít i všichni další cizinci, kteří se v prostoru střední Evropy budou pohybovat, ale pochytí pouze nějakou společnou podmnožinu slovanských jazyků: slova, která bude možné využít ve více zemích, se budou šířit více, než slova, která budou rázovitě místním. Kontinuita srozumitelnosti mezi děkuji - ďakujem vytvoří nový
mezislovanský dialekt. Nikdy předtím nebyla mobilita mezi slovanskými jazyky tak vysoká.
No, skončí to buď konvergencí, nebo tím, že budeme všichni za chvíli mluvit anglicky.