• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: moc ne - tak lžíci na porci, jinak to bude moc hustý. A když to bude moc řídký, tak zahustit to můžeš vždycky.
    MARIPOSA
    MARIPOSA --- ---
    TRISSIE: Ja davam 250 ml na cca 2-2,5 litru vody.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    TRISSIE: Babicka davala cca ctvrt kila na stredni hrnec (z takovych tech klasickych starych smaltovanych)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    kolik kvasu potřebuju do krkonošského kysela?
    jdu rozkvasit na zítřejší chleba, tak bych si rovnou udělala víc - kuchařka odkazuje pouze na "kvas připravený z jednoho balíčku kvásku", což je bez toho balíčku trochu naprd informace :-)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    GEISHA: tak jako jde to, ne, že ne, ale musí se to udělat správně, viz ta tyndalizace
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    NOFNAK:DEVIL: GENEVIEVE:
    bože ne! S nekyselýma potravinama se nedá zacházet jak s marmeládou. Může z toho být botulismus. Nekyselé potraviny se musí konzervovat jinak. Najděte si tyndalizaci.
    Ono se nemusí deset let téhle praxe nic stát a pak buch, umřete na klobásový jed.

    Možná jsem postižená vzděláním, ale já jsem vystudovaný konzervář, za tohle se vyhazovalo od státnic na škole, kde když jste se dostali do 5. ročníku (a že to snadný nebylo ani trochu), tak vám v podstatě dali pokoj. To není sranda, tady jde o život

    GENEVIEVE: GENEVIEVE: to je právě to, nestačí, spory clostridium botuli jsou hodně teplo odolné, takže to můžeš vařit jak chceš a přežijí to a pak "vyklíčí", to se právě ničí opakovaným převařením další dny v dalších fázích tyndalizace
    GALE
    GALE --- ---
    ZUZKAOU: Tohle bylo Vítovo kimčchi. Co do složení spíš minimalistické, ale nakoplo mě a naložila jsem si vlastní. Veganské jsem záměrně vynechala, protože jsem chtěla ochutnat "originál", abych se měla čím řídit.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KASUMI: hele korejci z nějakého záhadného důvodu nekombinujou kimčchi a gočudžank. Ta pasta chutná jinak, než ta z kimčchi, je hodně papriková a fermentovaná směrem do misa.

    Ale na tý pastě fakt není nic těžkého navíc si to uděláš podle sebe.
    GALE: hele kimčchi co se prodávají v ČR ve zdravých výživách jsou většinou hodně kyselý a hodně krotký. Nemléko pod linií Bacilli má veganský kimčchi, který jeteda podle mý receptury a přijde mi na veganský kimčchi dobrý, ale ještě nemají úplně vychytanou technologii promíchávání tuny hmoty, takže některé šarže jsou hodně paprikové, jiné mají víc řas a tak :-D Teď ho teda zrovna mají hodně prozrálé, ale ještě je dobré. Nová várka bude zhruba za měsíc.

    Bacilli Kimchi BIO - Nemlékárna
    https://eshop.nemleko.cz/bacilli/bacilli-kimchi-bio/
    NENUFER
    NENUFER --- ---
    _ANT_: kimči zvané čalamáda :-) u nás sa teda do toho vačšinou dávalo len zelí (kapusta), paprika a cibuľa. S mrkvou a karfiolom nám to moc nešlo.

    MICHELLEDANIELS: nastrúhaná červená repa, čerstvý alebo zavařovaný křen, sladkokyslý nálev (voda+cukor+soľ+ocot, u nás i čierne korenie (pepř) a trochu oleja). Keď bol křen čerstvý tak sa nálev vždy prevaril aby nebol tak ostrý.
    GALE
    GALE --- ---
    ZUZKAOU: Své první kimčchi podle tebe jsem dělala tak před měsícem ještě podle starého receptu. Je trochu (víc) improvizací nez bych ráda, protože v té době už byl problém sehnat korejské chili, sušené krevetky a kupodivu v Globusu neměli nashi. Takže tam skončila sladká paprika a trocha chili a nějaké malé drahé sladké jablko, bez krevetek. Chutná mi moc a byt nesmrdi. Krevetky jsou na pořadu dne příště. Jen jsem asi použila vic pasty, protože mi chuťově přijde o dost výraznější a červenější než to, co jsem si přinesla ze zdravé výživy. Příště asi budu ochutnavat i směs se zeleninou a nenasypu tam bezhlavě všechnu pastu hned.
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    Tohle je takový kimchi alá moje babička. Tzn. původem z východního slovenska, šmrncnutý maďarským vlivem. Zelí, mrkev, paprika, květák, cibule a ředkev. Můžu se toho užrat.

    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KASUMI: da se to ulehcit pastou, kterou maji v sape. Kdybys chtela, tak mozna jeste nekde doma najdu obal.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Slo by si ulehcit cast prace touhle pastou?

    Je v tom
    Tapiokovy syrup, voda, hneda ryze, paprickovy prasek, sul, alkohol, soja, cesnek, cibule

    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    ZUZKAOU: budu za dementa, ale tenhle odkaz jsem při pátrání nenašla :-D díky všem! :-)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ZUZKAOU: Super clanek

    Diky za nej
    Ale stejne se do toho bojim jit :((

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GENEVIEVE: ale tohle si mohla dohledat! :-P

    Kimčchi | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/kimcchi
    KOZINA
    KOZINA --- ---
    GENEVIEVE: doma děláme podle kluků v akci většinou kolem 12kg ve více lidech a všichni jsou spokojený. Dá se tam přidat téměř cokoli - okurky, papriky, ředkvičky..
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    nemáte někdo ověřený recept na kimchi? měla by h doma mít už všechno, zajímají mě hlavně pomery surovin a postup. zelí jsem nenakládala ani klasický... díky!
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    PALEONTOLOG: Ano, skladuju ve skle tímto způsobem čisté vývary a stejně je v polévkce/omáčce ještě dlouze převařím. Zbytky hotových polévek vrznu na mráz.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ADELHAIDA: špatně přežívá, ježiši. buď se zavařuje 2x100C nebo jednou 120C.
    KURE
    KURE --- ---
    JAJITA: jasně že ne. proto mluvíme o trvanlivosti ve dnech a v lednici.
    ne roky v pokojové teplotě.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    KURE: ta sklenice takhle fakt není sterilizovaná, ani smykem ;-)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    KURE: mně to neříkej ;-)
    a nic z tebou vyjmenovaných vychytávek nevlastní

    prostě nemám odvahu ani chuť, abych jedla 10 dní starou polívku, byť z lednice, kterou naliju při nějakých 90°C do flašky a zavřu :-P
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    ADELHAIDA: a právě, všechno co bylo uvnitř je převařeno a nechávám to i chvíli bublat :-) tak snad dobrý .-)
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    ADELHAIDA: prd tomu rozumím, ale taky si myslím, že v okamžiku, kdy se doma o věci fakt starám a čistím je, tak že bych si v chilli zadělala na botulismus. To bych už asi měla mrtvýho muže, který to zná z domu, kde to provozují víc jak třicet let :-) (a jsou o něco méně úzkostliví na čistotu sklenic a víček, resp. já to fakt drhnu a vytírám).
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    87HIGHFLYER: protože chemik na mikrobiologii :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ADELHAIDA: hele riziko botulotixinu v lednici kdy horkou věc naleješ do čisté sklenice je fakt minimální.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    GENEVIEVE: Problém u botulotoxinu je, že na chuti ani vůni se nijak neprojeví, a popnutí víčka taky není známka punku, původce botulismu přežívá bez kyslíku. Ale chytit ty bakterie je docela složité a chce to fakt smůlu, navíc špatně přežívá opětovné povaření.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    GEISHA: je to tak :-) mamka na to taky kouká podezřívavě, ale jedu do tři roky a nic nám nikdy nebylo. Dost poctivě očichávám ai měsíc starý chilli voní jako když jsme ho vařili. jsem hodně háklivá na to, jestli je jídlo čerstvé resp. jestli smrdí a tady mim to fakt nevadí. Manžel na tom jede od dětství a doprí. Beru to tak, že je to zavařený, dávám fakt pozor na skladování (typicky nenechat chladnout na slunku) a aby to ploplo. Stejný jako jakýkoliv jiný zavařeniny.

    Mrazit to nechci, protože to jednak některým surovinám ubírá na konzistenci a druhak vůbec nemám místo v mrazáku. Máme tři šuplíky nacpaný zeleninou, hotovým jídlem třeba z Ikei nebo Lidlu a džusama (geniální objev: https://www.tropico.cz/cs/) a nevejde se tam fakt nic.

    A moc to nevnímáme, že něco tiká. Jsou to jídla, která máme rádi kdykoliv (chilli, boloňská, ty polívky) a jenom je to na dlouho je vařit. Takže máme železnou zásobu v lednici.

    A nevybavuju si fakt za celý tři roky, že by mi bylo blbě z jídla. A to mám dost citlivý bříško...
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    GEISHA: Mám to stejně jako ty. Zbylý jídlo buď dám do lednice a sním do dvou dnů, nebo ho mrazím. Ale jsem deformovaná, rodiče jsou chemici-potravináři, a dodneška si pamatuju jejich sugestivní výklad na téma "co je to botulotoxin", když se tím za mýho dětství otrávila nějaká rodina z domácí konzervy v Chorvatsku.
    KURE
    KURE --- ---
    GEISHA: ta sklenice, je de fakto sterilizovaná/zavařená.
    v lednici je jen pro to že to je zavařený jen tak teplotou toho jídla.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LA_BETE:

    Příloha - nakrájet na kostičky/hranolky společně s jinou kořenovou zeleninou a/nebo brambory a batáty, případně nějaké tykve. POsolit, popepři, případně přidat věci jako česnek, rozmarýn, tymián, kumín, kari a podobně. trošku omastit a hodit do vyhřáté trouby na 220 - podle velikosti to bude do 20-40 minut hotové.

    Polívka co není boršč.

    vezmi zbylou pečenou směs zeleniny s řepou, rozmixuj s vývarem, ochuť kořením co tak dáváš do polévky (já bych tam dala pepř, bobokvý list a nové koření), přidej orestovanou cibuli a/nebo porek a chvíli provař. Případně přidej zakysanou smetanu.

    Nebo teda nakrájej syrovou řepu, mrkev, cibuli a brambory, chvíli je trap na troše tuku, zalej vývarem, přidej koření do polévky, svař do měkka a pak rozmixuj. Přidej zakysanku a nějaké čerstvé byliny.

    studená řepná polévka.
    Uvařenou a nebo upečenou řepu nakrájej na kostičky, přidej stejné množství nakrájené okurky a něco bílé části jarní cibulky. Smíchej s kefírem či podmáslím, přidej tam pepř, sůl a spoustu kopru a nech to rozležet v lednici. Uvař brambor a vejce na tvrdo či hniličko, dej do talíře uvařený brambor a vejce, zalej polévkou, přisyp kopr a zelenou část jarní cibulky.


    Salát

    Upeč řepu, nastrouhej, osol, přidej olivový olej a balzamikový ocet.

    Upeč řepu, nakrájej na kostky, přidej k čerstvě uvařené čočce, nalej na to docela dost kyselou zálivku - ocet/citron+ olej+ sůl + pepř a nech vychladnout a proležet. Pak do toho zamíchej něco zeleného, ideálně třeba rukolu a fetu/balkán.

    Upeč řepu, nakrájej ji na oblíbené kousky, přidej k tomu nakrouhaný čerstvý fenykl a kousky pomeranče, případně vlašáky a modrý sýr. Zalej vinaigrette-

    Upeč řepu, nastrouhej, přidej sůl, česnek, pepř olivový olej, nasekanou petržel a koriandr, případné mátu, saturejku a estragon. Přisypej chenlli suneli a nebo kořenící směs na "adžiku". Poku dnemáš, tak petržel+ koriandr nať + chilli+ orestovaný podrcený koriandr semena+ pepř.

    Upeč řepu, nastrouhej ji, přidej česnek, sůl, pepř a zakysanou smetanu nebo jogurt. Nech proležet. Podle nálady přidej kopr. A nebo místo čenseku křen.


    Udělej řepnou tempuru.
    Nakrájej řepu na tenoučké plátky, namoč do těstíčka a osmaž ve spoustě horkého oleje.

    karbanátky - rozmixuj na docela jemno brambory, cibuli a řepu. na trochu hrubo žampiony. Prolisuj do toho česnek, přidej pepř, sůl, chilli, worcester a nebo jiné umami - klidně sojovku, nebo miso. Spoj vejc a přidej tam něco oleje. A nech chvíli proležet v lednici. případně teda přidej v mléce/smetaně namočenou strouhanku/rohlíky. Určitě k tomu je fajn tymián/rozmarýn a nebo nějaká blízkovýchodní směs koření.
    Z hmoty udělej palacičky, kuličky a nebo krokety a osmaž/upeč/ogriluj.


    Nastrouhej řepu, přidej fetu, vejce, nastrouhanou či rozmixovanou cibuli a strouhanku, česnek a kopr/mátu/petržel. Nech chvíli proležet an nasáknou, opeč placičky/kuličky/krokety-


    Nastrouhej řepu/brambory/kořenovou zeleninu na tenké plátky, naskládej ve vrstvách do zapékací mísy, prokládej třeba porkem, osol, opepři a zalej smetanou s rozšlehnými vejci a zapeč.

    Upeč řepu, nastrouhej, okysel, opepři, osol, přidej česenk a tymián. Na listové těsto dej vrstvu čerstévho kozího sýra, na to řepnou směs a zapeč.

    Nastrouhej řepu do těsta na litý perník.


    Jo a samozřejmě že se dá zkvasit :-D
    NOFNAK
    NOFNAK --- ---
    Moc díky všem. To je skvělé. Určitě otestuji.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam