• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    LILINKA6423
    LILINKA6423 --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: moc ne - tak lžíci na porci, jinak to bude moc hustý. A když to bude moc řídký, tak zahustit to můžeš vždycky.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MARIPOSA: LUCIASHECK: super, díky. já radši udělám jen poloviční dávku, nejsem si úplně jistá reakcí zbytku rodiny, tak ať to nedojídám tři dny :-)
    MARIPOSA
    MARIPOSA --- ---
    TRISSIE: Ja davam 250 ml na cca 2-2,5 litru vody.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    TRISSIE: Babicka davala cca ctvrt kila na stredni hrnec (z takovych tech klasickych starych smaltovanych)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    kolik kvasu potřebuju do krkonošského kysela?
    jdu rozkvasit na zítřejší chleba, tak bych si rovnou udělala víc - kuchařka odkazuje pouze na "kvas připravený z jednoho balíčku kvásku", což je bez toho balíčku trochu naprd informace :-)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    GEISHA: tak jako jde to, ne, že ne, ale musí se to udělat správně, viz ta tyndalizace
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    NOFNAK:DEVIL: GENEVIEVE:
    bože ne! S nekyselýma potravinama se nedá zacházet jak s marmeládou. Může z toho být botulismus. Nekyselé potraviny se musí konzervovat jinak. Najděte si tyndalizaci.
    Ono se nemusí deset let téhle praxe nic stát a pak buch, umřete na klobásový jed.

    Možná jsem postižená vzděláním, ale já jsem vystudovaný konzervář, za tohle se vyhazovalo od státnic na škole, kde když jste se dostali do 5. ročníku (a že to snadný nebylo ani trochu), tak vám v podstatě dali pokoj. To není sranda, tady jde o život

    GENEVIEVE: GENEVIEVE: to je právě to, nestačí, spory clostridium botuli jsou hodně teplo odolné, takže to můžeš vařit jak chceš a přežijí to a pak "vyklíčí", to se právě ničí opakovaným převařením další dny v dalších fázích tyndalizace
    GALE
    GALE --- ---
    ZUZKAOU: Tohle bylo Vítovo kimčchi. Co do složení spíš minimalistické, ale nakoplo mě a naložila jsem si vlastní. Veganské jsem záměrně vynechala, protože jsem chtěla ochutnat "originál", abych se měla čím řídit.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KASUMI: hele korejci z nějakého záhadného důvodu nekombinujou kimčchi a gočudžank. Ta pasta chutná jinak, než ta z kimčchi, je hodně papriková a fermentovaná směrem do misa.

    Ale na tý pastě fakt není nic těžkého navíc si to uděláš podle sebe.
    GALE: hele kimčchi co se prodávají v ČR ve zdravých výživách jsou většinou hodně kyselý a hodně krotký. Nemléko pod linií Bacilli má veganský kimčchi, který jeteda podle mý receptury a přijde mi na veganský kimčchi dobrý, ale ještě nemají úplně vychytanou technologii promíchávání tuny hmoty, takže některé šarže jsou hodně paprikové, jiné mají víc řas a tak :-D Teď ho teda zrovna mají hodně prozrálé, ale ještě je dobré. Nová várka bude zhruba za měsíc.

    Bacilli Kimchi BIO - Nemlékárna
    https://eshop.nemleko.cz/bacilli/bacilli-kimchi-bio/
    NENUFER
    NENUFER --- ---
    _ANT_: kimči zvané čalamáda :-) u nás sa teda do toho vačšinou dávalo len zelí (kapusta), paprika a cibuľa. S mrkvou a karfiolom nám to moc nešlo.

    MICHELLEDANIELS: nastrúhaná červená repa, čerstvý alebo zavařovaný křen, sladkokyslý nálev (voda+cukor+soľ+ocot, u nás i čierne korenie (pepř) a trochu oleja). Keď bol křen čerstvý tak sa nálev vždy prevaril aby nebol tak ostrý.
    GALE
    GALE --- ---
    ZUZKAOU: Své první kimčchi podle tebe jsem dělala tak před měsícem ještě podle starého receptu. Je trochu (víc) improvizací nez bych ráda, protože v té době už byl problém sehnat korejské chili, sušené krevetky a kupodivu v Globusu neměli nashi. Takže tam skončila sladká paprika a trocha chili a nějaké malé drahé sladké jablko, bez krevetek. Chutná mi moc a byt nesmrdi. Krevetky jsou na pořadu dne příště. Jen jsem asi použila vic pasty, protože mi chuťově přijde o dost výraznější a červenější než to, co jsem si přinesla ze zdravé výživy. Příště asi budu ochutnavat i směs se zeleninou a nenasypu tam bezhlavě všechnu pastu hned.
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    Tohle je takový kimchi alá moje babička. Tzn. původem z východního slovenska, šmrncnutý maďarským vlivem. Zelí, mrkev, paprika, květák, cibule a ředkev. Můžu se toho užrat.

    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KASUMI: da se to ulehcit pastou, kterou maji v sape. Kdybys chtela, tak mozna jeste nekde doma najdu obal.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Slo by si ulehcit cast prace touhle pastou?

    Je v tom
    Tapiokovy syrup, voda, hneda ryze, paprickovy prasek, sul, alkohol, soja, cesnek, cibule

    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    ZUZKAOU: budu za dementa, ale tenhle odkaz jsem při pátrání nenašla :-D díky všem! :-)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ZUZKAOU: Super clanek

    Diky za nej
    Ale stejne se do toho bojim jit :((

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GENEVIEVE: ale tohle si mohla dohledat! :-P

    Kimčchi | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/kimcchi
    KOZINA
    KOZINA --- ---
    GENEVIEVE: doma děláme podle kluků v akci většinou kolem 12kg ve více lidech a všichni jsou spokojený. Dá se tam přidat téměř cokoli - okurky, papriky, ředkvičky..
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    nemáte někdo ověřený recept na kimchi? měla by h doma mít už všechno, zajímají mě hlavně pomery surovin a postup. zelí jsem nenakládala ani klasický... díky!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam