• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KURE: opeces ji.

    takto:
    Pečená vinná klobása na špejli - Recept | Kaufland
    https://prodejny.kaufland.cz/recepty/vyhledat-recept/recept.pecena-vinna-klobasa-spejli.r_id=CZ_2712.html
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    GENEVIEVE: tohle je plus minus ono. Jen už na uskladnění do ledničky dávno nepoužívám zavařovačky, ale peru to do plastovejch hranatejch krabic na potraviny. Líp se to z nich vyndává.

    Chilli Sauces Blog: Recept – pikantní kysané zelí
    https://chillisauces.blogspot.com/2014/10/recept-pikantni-kysane-zeli.html
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ZLOKOCKA: Asi tak nějak s tím, že nepoužívám Moravanku ale zeleninu, co je doma a želatinu rozmíchám ve vývaru s trochou láku z okurek. V domácí majonéze jsem mixla listy medvědího česneku.
    Vaječná tlačenka - TopRecepty.cz
    https://www.toprecepty.cz/recept/34452-vajecna-tlacenka/
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    BRUKEV: je to tenhle recept: https://kitchenette.cz/clanek/73-celozrnny-chleb-bez-hneteni

    (Pomazanka je ze zbytku nivy a ta druha z posledniho vajicka v lednicce a kousku paloucku s horcici. :)
    MUTHA
    MUTHA --- ---
    SAMOUT: podle me by kimchi s uzenym mohlo fungovat treba v https://www.maangchi.com/recipe/kimchi-jjigae
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    GRANTORINO: hustá marocká polévka, obvykle s hovězím nebo vývarem, ale chuť těžko popíšu, to chce ochutnat :)
    Harira: Kořeněná a hustá marocká polévka - Proženy.cz
    https://www.prozeny.cz/clanek/harira-korenena-a-husta-marocka-polevka-53151
    FINSON:
    QUANTI: hel já tuhle kombinaci toho plátkku uzenýho, které je na mne přesolené s něčím prostě už moc nemusím :) přece jen v těch šunkoflecíh to prostě zapluje
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    DR_NIKITA: RUTHLESS:

    Just found this amazing item on AliExpress. Check it out!
    US $1.99 86%OFF | Small Person Elevator Bracket Kitchen Pot Lid Raiser Prevent Soup From Overflowing Silicone Pot Lid Holder Cell Phone Holder
    https://a.aliexpress.com/_Ezf8NId

    DR_NIKITA
    DR_NIKITA --- ---
    RUTHLESS: https://images.app.goo.gl/jiegkYxteu8c143C7
    Našla jsem to jen na tomhle silenym eshopu, u nas k sehnani ve tvaru chilli papricky nebo kureciho stehynka :D
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Samo něco jinýho je pivo napůl k obědu s manželkou a dát si jich osm.

    K půstu v Čechách patří i pivo, jako první se vařilo na Břevnově — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/regiony/k-pustu-v-cechach-patri-i-pivo-jako-prvni-se-varilo-na-brevnove-137160
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    POHODAVOLE: Moje oblíbené recepty s cizrnou
    https://smittenkitchen.com/2010/02/chana-masala/
    Creamy Cauliflower and Chickpea Curry - Cupful of Kale
    https://cupfulofkale.com/vegan-cauliflower-and-chickpea-curry/
    Marocké zeleninové tajine | KITCHENETTE
    https://kitchenette.cz/clanek/149-marocke-zeleninove-tajine
    Pukka yellow curry | Chicken recipes | Jamie Oliver
    https://www.jamieoliver.com/recipes/chicken-recipes/pukka-yellow-curry/
    (tam je teda maso)
    Spiced Chickpea Stew With Coconut and Turmeric Recipe - NYT Cooking
    https://cooking.nytimes.com/recipes/1019772-spiced-chickpea-stew-with-coconut-and-turmeric
    (tohle chci zkusit)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    RUTHLESS MAR_TINA: náhražky netřeba. Chutná to fakt skvěle 😀

    How to make the best vegetarian chili of your life
    https://youtu.be/w-afw35noy0?si=CaORpwrT35GJh8vW
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FAT: jednoznačně

    The Borsch
    https://theborsch.cz/

    A máš tam několik variant - klasický masový s řepným kvasem, nějaký vegetariánský a nějaký aktuálně sezonní. Plus k tomu pampušky.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    _ANT_: Whisky sauce - https://scottishscran.com/whisky-sauce-for-haggis-recipe/ - oproti receptu když je hotová a slitá do nějaké nádobky (v mém případě plecháček, sorry :D) a už trošku chladne, přidám asi tři lžíce dobré výrazné whisky a zamíchám (takže se už nevyvaří a neodpaří).
    Je to jako u vína - nemusí být ultrasuper, ale nějaká výrazná Islay se tam třeba určitě hodí, celková spotřeba je asi panák a rozhodně to za to stojí, kdo si tam švihne nějakou tulamórku, je Babica a může si za to sám. :D

    Vege-haggis - https://scottishscran.com/vegetarian-haggis-recipe/
    Nejsou to "opravdoví Skoti", ale Angličan a Novozélanďanka co migrovali do Skotska, ale jak se na tu kuchyň dívají zvenku a zároveň jí žijou, tak mají, myslím, dobré postřehy. Na tomhle vege-haggisu se mi líbí, že se vůbec nesnaží "nahrazovat maso" - žádný sojový něco nebo nějaký bílkovinový cosi. A to je přístup k vege-kuchyni, co se mi moc líbí. Výsledek je tedy skutečně cosi jako houbovej kuba. Neměl jsem pinhead oats a pearl barley, tak jsem prolezl špajz a dal místo pinhead oats normální ovesné a žitné vločky (mrzelo mne, že nemám žádný ječmen, on má prostě specifickou chuť, tak jsem se snažil dostat tam co nejzábavnější obilniny) a místo pearl barley pohankovou lámanku. K ní bych přidal normální kroupy, ale protože mi došly, vrazil jsem tam beze studu půlenou červenou čočku a černou quinou (v poměru 55g lámanka, 22g čočka, 22g quinoa - dělal jsem dvojitou porci), protože se to všechno vaří cca 5 minut a má to žádané zemité chutě. A jak se to pak zapeklo dohromady, tak ta quinoa vůbec netrčela jako v nějakém hipsta salátu, hezky se to všechno spojilo se vším ostatním do takové kubovité zemitosti. :) Příště to raději budu péct vrchovaté v malém pekáčku, aby byl výraznější rozdíl mezi křupavou kůrkou a měkkým a šťavnatým vnitřkem.

    Brambory jsou normálně uvařené a pak třičtvrtě hodiny opékané v troubě na 180° vcelku v oleji a občas otočené. Šlo by to určitě i nasucho, ale skotská kuchyně je taková omastková. :D

    Tuřín jsou dva žlluté tuříny a jedna velká mrkev. Mrkev jsem uvařil zvlášť (teda s bramborama) aby nenasákla tuřínovou vodou a tuříny se mi osvědčilo vařit sice vcelku (oloupané), ale hodně dlouho, třeba třičtvrtě hodiny, až když jsou fakt hodně měkké, vodu vylít a při mačkání z tuřínů odstranit zdřevnatělé kousky. Už jsem přestal tuříny přidávat k pečeným masům a tak, mám pocit, že když se ta voda vyleje, není to tak agresivní - a obecně dobře provařené a s odstraněnými dřevnatými kousky nemají tak bouřlivé účinky na nezvyklé žaludky. Tuříny a mrkev jsou rozpatlaé vidličkou s kusem slaného másla.

    Ith gu leòir! ;)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Tak koukám, že daňčí kýta bude spíš suchá, podle obsahu, či spíš neobsahu tuku.
    Daněk kýta – nutriční hodnoty, kalorie - Kurzy ATAC
    https://www.kurzyatac.cz/potravina/danek-kyta
    Nedávno jsem pomalu dělala jelení kýtu, suchá nebyla, ale tuku má jen o fous víc.
    Jelení kýta – nutriční hodnoty, kalorie - Kurzy ATAC
    https://www.kurzyatac.cz/potravina/jeleni-kyta
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    GEISHA: My to tak desítky let fakt neděláme, sugo jsem dělal loni poprvé :-D todle jsem v životě neslyšel. A upřímně ani u nikoho v Itálii teda neviděl.

    Growing Up Italian™️ on Instagram: "The best tradition in the world ❤️🍅 (@oheyitsamanda)"
    https://www.instagram.com/reel/CwsEKS2O3o0/?igsh=MzY1NDJmNzMyNQ==

    Čím to muže být? Upřímně ani v žádným návodu na sugo jsem to nečetl.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    XCIDER: to se jmenuje Aš reště :))
    takhle vypadá v Esfahanu, ale všude to mají vícemeně stejný, taky jsem ji teď měla asi 6x v Íránu, je luxusní, bohužel nevím přesně ty bylinky jejich, ale oliváč s mátou a syrovátka tam je
    PS:můžeš na ní zajít do karlína do Aubergine, Ata ji má v menu a je to taky kuchař z Teheránu
    مطعم الباذنجان الفارسي (الإيراني) - Menu - Předkrmy - ChoiceQR
    https://auberginerestaurant.cz/online-menu/section:menu/starters-and-vegetarian-meals

    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Hmm lečo… to mi trochu připomnělo tenhle recept. Musím zase uvařit.
    Chicken Breasts With Peppers, Tomatoes and Saffron Recipe - NYT Cooking
    https://cooking.nytimes.com/recipes/4535-chicken-breasts-with-peppers-tomatoes-and-saffron

    INGREDIENTS
    Yield: 4 servings
    • 2 tablespoons olive oil
    • 3 cups cored seeded sweet red, green and yellow peppers, cut into thin strips
    • 1 cup thinly sliced onions
    • 1 tablespoon finely chopped garlic
    • Salt and freshly ground pepper to taste
    • 1 cup canned crushed tomatoes
    • ¼ teaspoon saffron stems or ½ teaspoon turmeric
    • 2 tablespoons butter
    • 4 boneless skinless chicken breasts, about 1¼ pounds
    • 1 tablespoon finely chopped shallots
    • ¼ cup dry white wine
    • ¼ cup fresh or canned chicken broth
    • 4 tablespoons finely chopped parsley

    PREPARATION
    1. Heat the oil over medium high heat in a skillet. Add the peppers, onions, garlic, salt and pepper. Cook, stirring, about 3 minutes or until crisp tender. Then add the tomatoes and saffron. Cover and simmer 10 minutes.
    2. Meanwhile, melt the butter in a skillet large enough to hold the chicken breasts in one layer. Season the chicken with salt and pepper. Cook over medium heat until lightly browned, about 4 minutes. Turn the pieces, reduce the heat and cook about 5 minutes or until done. Do not overcook. Transfer the chicken to a warm platter and keep it warm.
    3. Add the shallots to the skillet and cook until wilted. Do not brown. Pour in the wine and scrape the bottom with a wooden spatula to dissolve any brown particles that may cling to the bottom of the skillet. Reduce the wine almost completely and add the chicken broth. Let this cook until it is almost totally reduced. Add the chicken breasts and any liquid that may have accumulated. Add the pepper and tomato mixture, bring to a simmer and add the parsley. Serve with rice.


    (Akorát teda kde to byť jen trochu jde, nahrazuju prsa stehenními řízky.)

    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SPIKE411: Jo ještě jsem si vzpomněl, že masa a mrkví jsem měl myslím poloviční množství, ale cibuli jsme nepůlil. A na závěr jsem do toho vmíchal trochu másla. To bylo zas inspirované tímto (potažmo protože u normálního vepřového v mrkvi mám rád, když ta mrkev prostě plave v másle :D):
    Vepřové v mrkvi | Roman Vaněk
    https://www.rohlik.cz/chef/55-veprove-v-mrkvi

    Jinak Cuketka a jeho Skromná kuchyně je taky fajn.
    Vepřové v mrkvi
    https://recepty.cuketka.cz/veprove-v-mrkvi/
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    To mi připomíná… Tuhle mi zbyla nějaká vepřová plec a měl jsem doma mrkev, tak jsem si rozhodl udělat vepřové v mrkvi… akorát nakonec z toho vzniklo trochu něco jiného. 🙃

    Tady se mi líbilo, že část té mrkve a cibuli podusí a rozmixuje a část mrkve jen lehce povaří na závěr, aby zůstala křupavá:
    Vepřové v mrkvi, o jakém se vám bude zdát
    https://www.kucharkaprodceru.cz/veprove-v-mrkvi/
    Na rozdíl od receptu jsem ale:
    - maso poprášil lehounce moukou před opečením (a teda opekl jsem ho hodně, ehm, dohněda),
    - místo vody podléval bílým vínem, které mi taky zbylo z jiného vaření,
    - přidal i bobkový list, nové koření a samozřejmě ke konci i muškátový oříšek.
    Jinak jsem postup plus mínus dodržel.

    Takže z toho nakonec byla taková tmavá silná stew. Dobrá s bramborem i jasmínovou rýží (obojí zase nějaké přebytky z jiného vaření :D).
    Extra fotogenické to nebylo, ale dobré moc, obzvlášť v téhle zimě.
    ORAETLABORA
    ORAETLABORA --- ---
    Po dlouhém výletu na zahřátí....dýňová laksa. Volně inspirováno například podle https://annabanana.co/thai-style-pumpkin-laksa/ Doporučuju to vyzkoušet!

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam