QZUZKA: hostely jsou fajn, ale právě asi nepokrývají poptávku? Pokud samozřejmě jde o masivně nabízené airbnb a ne o individuální službu, tak fakt neumím posoudit, nemám zkušenost. Popravdě, často jsou stejné lokality nabízeny na booking.com (což je orientované spíš na ty hotely) i na airbnb. Já fakt nevím, podle mě žijeme v době, kdy finanční tlaky pociťuje stále více skupin, ne jen ty, u kterých to tak říkajíc bylo "tradiční", a říct lidem, ať seděj doma a necestujou, podle mě není úplně fér. Ano, zaregistroval jsem, že původní obyvatelé Mallorcy by nejradši masový turismus zakázali (dřív na něm vydělávali, ale dnes jsou často se hry, protože skupování nemovitostí, apod.). Souhlasím, že airbnb na Mallorce může být důežitý faktor.
Moje debata se ale týkala toho, jestli je to podstatný faktor ovlivňující cenu nájemného například v Praze. Já popravdě, nevím. Ano, z podstaty svojí profese nějak tuším o pár domech v Praze, kolik bytů je obsazených (protože si od nás vezmou Internet), jestli tam majitel pronajímá část bytů jako airbnb, apod. Z těch domů, o kterých něco tuším (což jsou řádově stovky, převážně Praha 6), je velmi častý model ten, že byty patří SVJ, ale stále méně tam bydlí majitelé bytů, ale spíš nájemníci. To je ještě samozřejmě ta lepší varianta, protože trh je pronajatý a tudíž zvyšuje nabídku na trhu a snižuje cenu nájemného.
Počet nepronajatých bytů si (až na naprosté vyjímky) můžu jen domýšlet, asi podle toho, že kolem domu chodím a vidím tam trvale zhasnuto a zatažené rolety. Porovnání tohohle čísla s počtem bytů pronajatých na airbnb mi přijde zajímavé.
Jakkoliv se airbnb někomu může nelíbit a fandí radši drahým hotelům (která potenciálně vytvářejí pracovní místa... uklízečky, údržbáři, číšníci, kuchaři, recepční...), tak já tvrdím, že pronajatý byt je pořád pronajatý byt, někdo ho obývá a přispívá tím k ekonomice města (i když alkoturismus třeba po nějakém čase a v nějakém věku už není ten typ ekonomiky, kterou bychom v našem městě chtěli vidět...). Spekulativně držený investiční byt je.... zajímavá otázka. Vede k takové té otázce "how it is even possible"? A samozřejmě, je to přesně ten typ situace, ve kterém pak vznikají různí nahodilí komunisté, kteří by nejradši srpem ufikli stárnoucím mužům koule a vzali je přitom ještě po hlavě kladivem...