PULNOC: já řeknu strašně nepopulární věc: máme se příliš dobře a je tu jistá "přezaměstnanost" (ta současně pak vede k tomu, že neexistuje tlak na růst mezd - prostě je tu nějaká "protestantská etika", že chodit do práce je správné, i kdyby šlo o nějakou zhůvěřilost typu telemarketing, a horší věci, ale žít třeba z pronájmu je už nemravné). Takže je tu půl milionu bytů v rodinných domcích, u kterých existuje velmi malá motivace je pronajmout: lidi s tím nechtějí mít "sraní", bojí se, co by se dělo, kdyby nájemník přestal platit a nechtěl se vystěhovat (ostatně, sociální bydlení, kam by je případně mohli vyšoupnout, u nás moc není - místo toho je tu obchod s chudobou, do kterýho ale nechtěj spadnout ani ty chudý), nechtějí třeba řešit daňový přiznání (to podávají jen ty pochybný "podnikatelé" - slušnej člověk má výplatní pásku nebo složenku na důchod)
No ale samozřejmě nechci nikomu vyčítat "nadrozměrný metry", soukromí je soukromí, spousta těch (polo)prázdných rodinných domků a zkolaudovaných bytů v nich je někde na konci světa a ne v dosahu PID, natož pak MHD, není to černobílý. Nejde to pokládat za spekulaci, když je to třeba byt po prarodičích a rodina ten domek v pohodě využije sama. Ale prostě představa, že musíme postavit nějaký milion bytů a že za všechno můžou vleklá stavební řízení (nemůžou - stavba dnes stojí taky peníze, některé obce stavebníky naopak přilákat chtějí) je podle mě chybná. A AirBnb, i když může být obtěžující spoustě subjektů na spoustu způsobů, především kazí kšeft hotelům (ale co takhle se ptát, kam zmizela střední třída, která si historicky ty hotely mohla dovolit? já kdybych po Evropě jezdil po hotelech a ne kombinací převážně podširák/stan, tak si můžu dovolit tak prodlouženej víkend, maximálně... a ne projezdit to celý...). Co do počtu zabraných bytů je to kapka v moři. Odkaz, na který jsem nalinkoval, ukazuje, o kolik by bez bytů zabraných Airbnb klesly nájmy.