• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Ve Spojených státech se narodilo dítě z vůbec nejstaršího embrya. Bylo zmrazené už v roce 1994. Manželé, kteří embryo získali nedávno díky dárcovskému programu, byli v době jeho vytvoření ještě v útlém dětském věku. Dárcovství zárodku zprostředkovala křesťanská organizace, která se zabývá takzvanou adopcí embryí, napsal web stanice Sky News.

Lindsey a Tim Pierceovi ze státu Ohio embryo „adoptovali“ od dárkyně, která ho nechala zmrazit před 31 lety. V listopadu roku 2024 bylo přeneseno do dělohy Pierceové, která minulý víkend porodila miminko, jež dostalo jméno Thaddeus.

V USA se narodil chlapec z tři dekády starého embrya — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/v-usa-se-narodil-chlapec-z-tri-dekady-stareho-embrya-363574?
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    STARE_CASY: pravdiva na pribehu je stat s karburatorem, protoze skutecne dochazi k problemu s varenim paliva. Pri urcite dobe stani se u horkeho motoru v karburatoru a palivovem potrubi zacne varit palivo a dojde k vzniku par. Pri stani o par okamziku delsim, palivo vychladne a opet zkapalni. Teplota varu benzinu je mezi 60-120°C, dle kvality.
    Diky tomu pri dalsim startovani musi cerpadlo dodat nove (chladne-kapalne) palivo, k cemuz je nutne delsi otaceni starteru. Problem se resil vhodnym umistenim karburatoru nebo tepelnou izolaci mezi kovovymi dily.
    Lancia Beta pouzivala k chlazeni karburatoru system cirkulace paliva, kdy po vypnuti motoru elektricke cerpadlo paliva bezelo kratkou dobu dal a ohrate palivo se precerpalo do nadrze. Soucasne byl na palivovem okruhu osazen ventil, ktery udrzoval v palivove soustave vyssi tlak. Model Thema 8.32 mel okruh paliva chlazeny i pomoci vymeniku na okruhu klimatizace.
    Jde o auta z 70 a 80. let, tesne pred nastupem el. vstrikovacich systemu. V soucasnosti je tento problem vyresen vysokym tlakem paliva v systemu.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    Nejdřív jsem chtěl přidat následující text jako zajímavý fakt, ale pak jsem si řekl, že si to ještě zkusím AI, jestli to umí ověřit a najít zdroj. Našla, ale jinak, než by se mi líbilo.

V roce 1978 obdržela divize Pontiac společnosti General Motors jeden z nejbizarnějších dopisů od zákazníků, jaké kdy byly napsány.

"Asi si budete myslet, že jsem blázen – ale přísahám, že nejsem. Moje rodina miluje zmrzlinu a každý večer si děti vybírají nějakou příchuť. Jezdím si pro ni do obchodu. Nedávno jsem si koupil nový Pontiac. A pokaždé, když si koupím vanilkovou zmrzlinu, auto nenastartuje. Když si koupím čokoládovou, jahodovou nebo jakoukoli jinou příchuť – žádný problém. Ale vanilka? Prostě to nenastartuje."

Zpočátku se tým zákaznické podpory jen pousmál, ale protokol vyžadoval, aby celou věc prošetřili. Vyslali tedy technika a ten potvrdil, že onen muž je vzdělaný a velmi racionální. Nebylo ani náznaku, že by si z automobilky tropil šoufky. Společně tedy jeli do obchodu a koupili vanilkovou zmrzlinu. A ano – Pontiac nenastartoval. Experiment opakovali několik nocí. Potvrdilo se že u jiných příchutí se auto chovalo normálně - jen u vanilky ne. Technik postupně vyloučil počasí, teplotu, typ paliva, styl jízdy… a pak zjistil pravdu. Nešlo totiž o samotnou vanilku, ale o načasování.

Vanilka – nejoblíbenější příchuť – byla skladována v mrazáku poblíž přední části obchodu. Ostatní příchutě však byly uloženy hlouběji uvnitř. Nákup vanilky tak trval kratší dobu, což znamenalo, že se majitel vozu vrátil rychleji. O tolik rychleji, že motor neměl čas vychladnout. To způsobilo, že palivové výpary zablokovaly karburátor. Drobná konstrukční vada tak byla odhalena až v tomto velmi specifickém scénáři - díky zmrzlině. Vanilkové zmrzlině.

Příběh o „Pontiacu alergickém na vanilkovou zmrzlinu“ se skutečně objevuje v tisku už od roku 1978 (v časopise Traffic Safety) a později jej popularizovali vypravěči a motivační řečníci. Když jej ale v roce 2000 prověřil fact-checkingový server Snopes, zařadil tvrzení do kategorie LEGEND –⁠ tedy neprokazatelná historka lidového folklóru. Snopes nenašel žádný interní záznam General Motors ani jiné primární důkazy, že by si zákazník skutečně stěžoval a Pontiac vyslal inženýra na šetření; existují jen variace téhož příběhu kolující po internetu a v knihách o městských legendách.

Ice Cream Cone Car | Snopes.com
    https://www.snopes.com/fact-check/cone-of-silence/

Takže jediný zajímavý fakt je, že to je hezká urban legend
    UNTOY
    UNTOY --- ---
    Hlíva ústřičná: Oyster mushrooms were used to treat soil that had been polluted with diesel oil. The mushroom was able to convert 95% of the oil into non-toxic compounds It is also capable of growing upon and degrading oxo-biodegradable plastic bags; it can also contribute to the degradation of renewable polyethylene.

source: https://en.wikipedia.org/wiki/Pleurotus_ostreatus#Other_uses
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Výzkumný tým z japonské univerzity tento týden oznámil objev 248 nových geoglyfů, které se nachází na známé planině Nazca v Peru. Informoval o tom web The Japan Times. Tým, který se obrazci zabývá od roku 2004, za dobu svého výzkumu identifikoval celkem 893 neznámých obrazců.

Vědci z Jamagatské univerzity ve spolupráci s americkým počítačovým gigantem IBM identifikovali obrazce prostřednictvím terénních průzkumů, které prováděli mezi lety 2023 a 2024 na místech vybraných umělou inteligencí. Mnohé z geoglyfů jsou dlouhé asi deset metrů s tím, že na jedné cestě byly souvislé obrazce kněží držících lidské hlavy nebo samotných hlav, zatímco na druhé byly několikrát vyobrazeny lamy.

„Geoglyfy z Nazcy nejsou samostatným uměleckým dílem, ale díky různým kombinacím a uspořádáním zřejmě fungují jako médium pro předávání víry a vzpomínek na tehdejší dobu,“ řekl vedoucí týmu Masato Sakai.

Fotografie některých geoglyfů budou vystaveny v pavilonu Peru na výstavě Expo 2025 v Ósace až do jejího ukončení 13. října.

Kněží a lamy. Japonci objevili na planině Nazca dvě stovky nových obrazů — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/knezi-a-lamy-japonci-objevili-na-planine-nazca-dve-stovky-novych-obrazu-363532?
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    TOM: neslyšela jsem ho 10+ let a hned mi jeho hlas vyskočil. Ani pouštět to nemusím.

A ta jeho písnička pro rozbité lidi... Ach.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    SPIKE411: jojo, už jsem to tu nechtěl zaplevelovat, ten překlep vyvolá tu hraniční situaci kdy si LLM začne vymýšlet..

mírně zajímavý fakt je že ta diskuse cos poslal je o vtipných hláškách od AI, je tu i obecná artificiál inteligence..
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    E2E4: DRAGON: NAVARA: SH_PANDA: Možná bude taky rozdíl v tom, že E2E4 se ptá s překlepem (Hidebrandt) a NAVARA a SH_PANDA to ode něj kopírují, kdežto DRAGON se ptá na správné jméno (Hildebrandt)?

(Ale zas jako mohlo by to k tomu, že jde o překlep, dojít.)

À propos, není tady na promptování a AI/LLM nějaká vhodnější diskuse? Našel jsem jen
    [Umělá inteligence, chatboti - vtipné konverzace aneb "Hoří hovno?"]
    TOM
    TOM --- ---
    SPIKE411: ze franka nelze nemilovat :)
    must have odběr na yt
    aktuálně namátkou:
    - cvrčci mají "uši" v nohách
    - jeden druh si vykouše díru uprostřed listu, a napasuje se do ní, jako zesilovač
    - část se evolučně přizpůsobila, a slyší netopýří echolokaci (ztichnou, než k nim doletí)
    True Facts: How Crickets Became the Soundtrack to Everything
    https://youtu.be/lTzJDZqU_aQ?si=Ds2s6OJOmQhiKhdO
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    Z článku o tom, jak je drahé, když se lidi projídají k diabetu - nejen zdravotní péče, ale i sociální dávky:
    japonské firmy ze zákona měří zaměstnancům obvod pasu a podle počtu obézních lidí dostávají pokuty

Účet za dvě největší skupiny onemocnění: 220 miliard ročně na dávkách a zdravotní péči | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://archiv.hn.cz/c1-67767210-ucet-za-dve-nejvetsi-skupiny-onemocneni-220-miliard-rocne-na-davkach-a-zdravotni-peci
    SH_PANDA
    SH_PANDA --- ---
    E2E4: udelal jsem si projekt a dal do nej dragonovy instrukce

DRAGON
    DRAGON --- ---
    SALAMAN: to by moh říct každej!
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    DRAGON: ... přitom taková blbost.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    SALAMAN: ne, nemusi, mas tam nastaveni (i v neplacene), kde si tu predvolbu nastavis na kazdej prompt automaticky.
    MARASAN: ano sem, vsechno sem ze zacatku overoval a sedelo to.
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    DRAGON: To musí dát strašný práce...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: obracene to bohužel neplatí.

když jsou různé, je to chyba, ale když jsou stejné, je to správné nebo opakovaná halucinace. :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: tohle se mi zdá stěží uvěřitelné... kdyby to bylo tak jednoduché, tak se prostě ty AI chaty zeptají na to samé víckrát a porovnají, zda odpovědi jsou stejné, ne? :-)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    DRAGON: a ses si jistej, ze si ta ověření necuca z prstu, abys byl spoko?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    DRAGON: To už si přeci nemusíš pokaždé znovu definovat, prostě to ulož jako vlastní model :)

ChatGPT - DragonPT
    https://chatgpt.com/g/g-688a63530cf8819199ac13d540c5529f-dragonpt

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam